Παρασκευή 4 Μαρτίου 2022

Η «Διεθνής Λεγεώνα» με τα σκοτεινά κίνητρα


Ουκρανοί πολιτοφύλακες σε σημείο ελέγχου λίγο έξω από το ΚίεβοAP Photo/Vadim Ghirda
Η «Διεθνής Λεγεώνα» με τα σκοτεινά κίνητρα
Ενα πολυσυλλεκτικό και ετερόκλητο μείγμα ανθρώπων από πολλές χώρες του πλανήτη καταφτάνει συνεχώς στην Ουκρανία για να καταταγεί στις γραμμές αντίστασης ● Ανάμεσά τους βετεράνοι στρατιωτικοί, ακροδεξιοί, αντιρώσοι που... έψαχναν ευκαιρία, αλλά και άνθρωποι που δεν έχουν καμία στρατιωτική εκπαίδευση και αναγνωρίζουν τον κίνδυνο για τη ζωή τους.

Kύματα εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων εξακολουθούν να εγκαταλείπουν την Ουκρανία για να ξεφύγουν από τις ρωσικές επιθέσεις. Ταυτόχρονα ένα άλλο, σαφώς μικρότερο κύμα ανθρώπων κάνει το αντίστροφο ταξίδι, περνώντας από γειτονικές χώρες στα επικίνδυνα ουκρανικά εδάφη με σκοπό να πολεμήσουν τους Ρώσους. Πρόκειται κυρίως για Ουκρανούς και Ουκρανές της διασποράς, που επιστρέφουν για να υπερασπιστούν τα πάτρια με όποιον τρόπο μπορούν. Δεν είναι ωστόσο οι μόνοι. «Ενα κύμα ξένων πολιτών καταφτάνουν στην Ουκρανία από όλες τις κοινωνικές και επαγγελματικές τάξεις [...] έχοντας πετάξει στην Ευρώπη με λίγη έως καμία εκπαίδευση», ανέφερε ρεπορτάζ του καναδικού ειδησεογραφικού δικτύου CTV News.

«Με τις κυβερνήσεις τους να αρνούνται να στείλουν στρατεύματα στην Ουκρανία από φόβο πρόκλησης ενός παγκόσμιου πολέμου, Αμερικανοί και Καναδοί είπαν στο Reuters ότι εμπνεύστηκαν από τη σκληρή αντίσταση των Ουκρανών», εξηγούσε από την πλευρά του το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων. «Πολλοί πιστεύουν θα απειληθούν τα δημοκρατικά δικαιώματα στις χώρες τους αν δεν κάνουν κάτι για να υπερασπιστούν την Ευρώπη», συμπλήρωνε. «Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απηύθυνε κάλεσμα την Κυριακή για τον σχηματισμό μιας “διεθνούς λεγεώνας”. Κάποιοι νεαροί εθελοντές ταξιδεύουν απευθείας προς την Ουκρανία για να καταταγούν. Αλλοι κάνουν αιτήσεις σε ουκρανικές πρεσβείες και προξενεία προτού παραιτηθούν από τις δουλειές τους ή παρατήσουν το πανεπιστήμιο».

Οπως προκύπτει από τα ρεπορτάζ, πολλοί από τους μαχητές που επιθυμούν να ενταχθούν στη λεγόμενη «Διεθνή Λεγεώνα Εδαφικής Αμυνας της Ουκρανίας» είναι βετεράνοι του στρατού και δη των ειδικών δυνάμεων, συχνά ακροδεξιοί, εθνικιστές και φανατικά αντιρώσοι, που το κάνουν για λόγους «πατριωτικού» ιδεαλισμού και βέβαια για την αδρεναλίνη. Οσοι δεν έχουν στρατιωτική εκπαίδευση μοιάζουν εκ πρώτης όψεως με ανθρώπους της διπλανής πόρτας που αποφάσισαν να κάνουν το... απονενοημένο από ακτιβιστικές διαθέσεις και -αν μη τι άλλο- αφελείς προθέσεις.

«Η μάχη για την ελευθερία είναι σημαντική. Δεν χρειάζεται απαραίτητα να γίνεται στο σπίτι μας», δήλωσε ο 35χρονος Ερικ Κρίγκερ από τη Μινεσότα των ΗΠΑ στην απεσταλμένη του CTV News στο πέρασμα Μεντίκα, στα σύνορα Πολωνίας - Ουκρανίας. «Θα προτιμούσα να το κάνουν επαγγελματίες αντί εμού», παραδέχτηκε, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν δικαιούνταν να αναλάβουν «οποιαδήποτε» στρατιωτική δράση στο Ιράκ ή στο Αφγανιστάν.

«Είμαι τρομοκρατημένος», εξομολογήθηκε. «Ξέρω ότι υπάρχουν πολλές πιθανότητες να σκοτωθώ από κάποιον που είναι καλύτερα οπλισμένος και εκπαιδευμένος από μένα». Στη Μεντίκα βρισκόταν κι ο 23χρονος Ολαφ Νέσε από τη Νορβηγία, επίσης ανεκπαίδευτος στρατιωτικά. Δεδομένου, είπε, πως η Φινλανδία κι η Σουηδία δεν είναι μέλη του ΝΑΤΟ όπως η πατρίδα του, φοβάται τις επιπτώσεις σε περίπτωση που οι Ρώσοι... εισβάλουν και σε αυτές τις δύο χώρες. «Ελπίζω», είπε, «πως αν τους σταματήσουμε εδώ [στην Ουκρανία], δεν θα χρειαστεί να τους πολεμήσουμε πίσω στα σπίτια μας». Κι οι δύο σημείωσαν πως οι οικογένειές τους κατανοούν αλλά διαφωνούν με την απόφασή τους.

Δυτικά κράτη, π.χ. Δανία και Λετονία, έδωσαν ήδη τις ευλογίες τους σε όσους πολίτες τους θέλουν να πολεμήσουν στο πλευρό των Ουκρανών. Πιο επιφυλακτική η υπουργός Αμυνας του Καναδά, Ανίτα Αναντ, διαμήνυσε πως «κατανοεί την επιθυμία» όσων Καναδών σκοπεύουν να κάνουν το ίδιο, υπενθυμίζοντας όμως την ταξιδιωτική οδηγία να αποφεύγεται η μετάβαση στην Ουκρανία για λόγους ασφαλείας. Στη δε Βρετανία «πάγο» έβαλε έμμεσα ο υπουργός Αμυνας, Μπεν Γουάλας, στην υπουργό Εξωτερικών, Λις Τρας, μετά τη δήλωσή της πως θα στήριζε «απόλυτα» όσους Βρετανούς αποφάσιζαν να ενταχθούν στη «Διεθνή Λεγεώνα» της Ουκρανίας (κατά παράβαση μάλιστα της βρετανικής νομοθεσίας). Υπάρχουν «καλύτεροι τρόποι» για τους πολίτες «να συνεισφέρουν στην ασφάλεια της Ουκρανίας», τόνισε με νόημα ο Γουάλας.

Εκτός από ριζοσπαστικοποιημένους μαχητές (και) από χώρες της Δύσης που έγιναν τζιχαντιστές του «Ισλαμικού κράτους» στη Συρία, «ξένοι πολίτες πολεμούν στην Ουκρανία από το 2014, όταν οι υποστηριζόμενοι από τη Ρωσία αυτονομιστές κατέλαβαν τμήματα της περιοχής του Ντονμπάς», θύμιζε η Washington Post. Οι περισσότεροι ώς τώρα κατάγονται από πρώην σοβιετικά κράτη, όπως έγραφε η εφημερίδα, με τον Μαμούκα Μαμουλασβίλι, διοικητή της αυτοαποκαλούμενης «Γεωργιανής Λεγεώνας» -η οποία αριθμεί πάνω από 200 άντρες, ανάμεσά τους Βρετανούς, Αμερικανούς, Αλβανούς και Ινδούς-, να αναφέρει πως συντονίζει με την κυβέρνηση στο Κίεβο την άφιξη και άλλων ξένων μαχητών.

Προσωρινά έχουν αρθεί για τους εθελοντές τα κριτήρια θεώρησης εισόδου (βίζα), με την ελπίδα να συγκεντρωθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι. «Είναι πολύ επικίνδυνο για τον κόσμο να ταξιδέψει [στην Ουκρανία] αυτή τη στιγμή», υπογράμμισε στην W.P. ο Εντ Αρνολντ, συνεργαζόμενος ερευνητής για την ευρωπαϊκή ασφάλεια στο think tank «Royal United Services Institute» με έδρα το Λονδίνο. Ως πρώην αξιωματικός του βρετανικού πεζικού μάλιστα, ξεκαθάρισε αυτονόητα: «Αν δεν έχετε καμία στρατιωτική εκπαίδευση, είναι πολύ ηλίθια ιδέα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου