«Όχι, αν ενοχλεί Ελλάδα, Κύπρο, Αίγυπτο»
Το Ισραήλ θα εμπλακεί σε έργο μεταφοράς φυσικού αερίου προς την Τουρκία εάν σ’ αυτό συμμετέχουν όλες οι χώρες της περιοχής και κυρίως δεν στρέφεται ενάντια στη στρατηγική συνεργασία του με την Ελλάδα, την Αίγυπτο και την Κύπρο.
Αυτό υπογράμμισε Ισραηλινός ειδικός μιλώντας στο τουρκικό πρακτορείο Ανατολή (πηγή ΓΤΠ) ενώ τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρονται σε σενάρια για τη μεταφορά του φυσικού αερίου της περιοχής προς την ΕΕ μέσω Τουρκίας, σύμφωνα με το philenews.com
Ο επικεφαλής του Ισραηλινού ινστιτούτου για την περιφερειακή εξωτερική πολιτική, Μιτβίμ (Mitvim) υποστήριξε ότι η περιφερειακή ενεργειακή συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο είναι πολύ σημαντική για την απεξάρτηση της Ευρώπης από το Ρωσικό φυσικό αέριο.
Ο Νιμρότ Γκόρεν εξέφρασε την άποψη ότι οι χώρες της Ανατολικής Μεσογείου πρέπει να αποδεχτούν την πρόταση της ΕΕ και να παρακαθίσουν σε μια περιφερειακή διάσκεψη, υιοθετώντας μια θετική ατζέντα, στην οποία θα καθορίσουν τα αμοιβαία συμφέροντά τους, προκειμένου να εγκαθιδρύσουν ένα νέο μηχανισμό συνεργασίας.
«Οι ενεργειακοί πόροι στην Ανατολική Μεσόγειο μπορούν να αποτελέσουν μέρος της λύσης για την απεξάρτηση της ΕΕ από τις Ρωσικές προμήθειες σε φυσικό αέριο. Όμως, για να μπορέσει αυτή η δυνατότητα να εκπληρωθεί κατά τρόπο που θα είναι προς όφελος όλων των πλευρών, θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία στην περιοχή και να μειωθούν οι εντάσεις και οι διαφωνίες», δήλωσε ο Ισραηλινός ειδικός.
Αναφερόμενος στην πρόσφατη επίσκεψη του Ισραηλινού Προέδρου Ισαάκ Χέρτζογκ στην Τουρκία και στη συνάντηση του με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Γκόρεν υπενθύμισε ότι οι δύο ηγέτες εξέφρασαν τη βούληση για αναθέρμανση των διμερών τους σχέσεων στη βάση των κοινών τους συμφερόντων και αξιολόγησαν τις δυνατότητες που υπάρχουν για διεύρυνση της ενεργειακής τους συνεργασίας.
«Είναι σημαντικό το γεγονός ότι μετά τη συνάντηση των δύο Προέδρων θα ακολουθήσει και συνάντηση μεταξύ υπουργών. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, είναι θετικό το ότι προγραμματίζεται επίσκεψη στο Ισραήλ από τους Τούρκους υπουργούς Εξωτερικών, Ενέργειας και Φυσικών Πόρων», δήλωσε.
Η συνεργασία μεταξύ των δύο κρατών στον τομέα της ενέργειας πρέπει να περιληφθεί στην ημερήσια διάταξη στο μέλλον, δήλωσε ο Ισραηλινός ειδικός, τονίζοντας ότι αυτή η συνεργασία δεν θα περιλαμβάνει μόνο το φυσικό αέριο, αλλά και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, λαμβάνοντας υπόψη και τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.
«Ο Πρόεδρος του Ισραήλ εξέφρασε πρόσφατα το όραμα του για περιφερειακή συνεργασία σε θέματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και κλιματικά ζητήματα, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην εμπλοκή της Τουρκίας σε αυτήν, μαζί με άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής και της Μεσογείου. Θα ήταν επίσης ωφέλιμο για τους υπουργούς της Τουρκίας και του Ισραήλ να εξετάσουν τρόπους για εγκαθίδρυση ενός μηχανισμού στη Μεσόγειο, που θα επικεντρώνεται σε θέματα ενέργειας και κλίματος», είπε.
Αναφερόμενος στη δυνατότητα εξαγωγής του φυσικού αερίου του Ισραήλ στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας, ο Γκόρεν είπε ότι υπάρχουν συγκεκριμένες οικονομικές και γεωπολιτικές δυσκολίες, όπως υπήρχαν και το 2016 για να γίνει αυτό. Πρόσθεσε ότι το Ισραήλ δεν επιθυμεί να εμπλακεί σε ένα έργο που στρέφεται εναντία στην στρατηγική του συνεργασία με την Αίγυπτο, την Ελλάδα και την «ελληνοκυπριακή διοίκηση», όπως αποκαλείται η Κυπριακή Δημοκρατία.
Ειρήνη φυσικού αερίου στη Μεσόγειο
Η τουρκική εφημερίδα «Τούρκιγιε» σε δημοσίευμά της αναφέρεται σε σενάρια συνεργασίας Τουρκίας, Ισραήλ, Αιγύπτου και Κύπρου στον τομέα του φυσικού αερίου.
Το τουρκικό δημοσίευμα αναφέρει ότι «οι δηλώσεις του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την ενέργεια κατά την επιστροφή του στη σύνοδο του ΝΑΤΟ έχουν προκαλέσει περιέργεια. Ο Ερντογάν δήλωσε ότι το νέο όραμα με τις χώρες της περιοχής θα ανοίξει νέες πύλες για την Τουρκία και δήλωσε ότι “δεν θα το ανακοινώσω αυτή τη στιγμή. Ας ελπίσουμε ότι, με αυτές τις επαφές (με τις γειτονικές χώρες), θα προκύψουν νέες ευκαιρίες συνεργασίας στην ενέργεια”».
Για το όλο θέμα, ο Ογουζχάν Άκγενερ, επικεφαλής του Τουρκικού Κέντρου Έρευνας Στρατηγικών και Πολιτικής Ενέργειας (TESPAM), δηλώνει στην «Τούρκιγιε» ότι «όλες οι εναλλακτικές πηγές περνούν από την Τουρκία. Η Άγκυρα μπορεί να πει, “θα αποδεχτείτε τις πολιτικές μου”. Οι θέσεις της Τουρκίας έχουν γίνει ισχυρότερες. Η Τουρκία μπορεί τώρα να χρησιμοποιήσει την ενεργειακή εξίσωση υπέρ της σε σχέση με τη δική της εξωτερική πολιτική και να τραβήξει περισσότερο τη Δύση προς τον εαυτό της».
Ο Τούρκος ειδικός προσθέτει ακόμη τα εξής: «Η διαδικασία επαναπροσέγγισης με το Ισραήλ μπορεί να ανοίξει άλλες πόρτες. Υπό το πρίσμα των ανακαλύψεων στη Μεσόγειο, περίπου 5 δις κυβικά μέτρα αερίου ενδέχεται να προέρχονται από το Ισραήλ αυτή τη στιγμή, 20 δις κυβικά μέτρα μπορεί να προέρχονται από τις ανακαλύψεις στο νότιο κομμάτι της Κύπρου. Η μέγιστη ετήσια παραγωγή φυσικού αερίου έχει τη δυνατότητα να φτάσει στα 25 δις κυβικά μέτρα στην αν. Μεσόγειο. Πέραν αυτών μπορεί να γίνουν νέες ανακαλύψεις στα ανοιχτά Λιβάνου ή του Ισραήλ. Εδώ ανοίγουν νέες πόρτες».
Έτσι, ανέφερε, «η Τουρκία μπορεί να μετεξελιχθεί στο κλειδί για τις νέες ανακαλύψεις. Από την άλλη, λόγω της έλλειψης αερίου, η ΕΕ ενδέχεται να παρέμβει στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Υπάρχουν πολλές δυνατότητες ‘win-win’ (όλοι κερδίζουν) σε αυτή την εξίσωση».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου