Παρασκευή 1 Απριλίου 2022

Σαλίχ Μουσλίμ: Η Συρία θύμα του πολέμου στην Ουκρανία

Σαλίχ Μουσλίμ: Η Συρία θύμα του πολέμου στην Ουκρανία
Την άποψη ότι ο πόλεμος που έχει ξεσπάσει στην Ουκρανία μακροπρόθεσμα θα επηρεάσει ολόκληρη την περιοχή και τη Συρία, καθώς οι δυνάμεις που εμπλέκονται στον πόλεμο πρωταγωνιστούν στην συριακή κρίση, προβάλλει ο Κούρδος πολιτικός, Σαλίχ Μουσλίμ, στο πλαίσιο της συνέντευξης που παραχώρησε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το μέλος της επιτροπής των εξωτερικών υποθέσεων του Κόμματος Δημοκρατικής Ενότητας (PYD), εστιάζει στο ρόλο της Τουρκίας στην κρίση της Συρίας και στις συνομιλίες των Κούρδων με την Δαμασκό. Επίσης, μοιράζεται το όραμα του κινήματος του για την μελλοντική Συρία.

Ο Σαλίχ Μουσλίμ εκφράζει ιδιαίτερο προβληματισμό για τα σχέδια της κυβερνητικής συμμαχίας στην Άγκυρα για την Συρία και την περιοχή, λίγο πριν τις επικείμενες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία.

Την τελευταία δεκαετία, το PYD ελέγχει το βορειοανατολικό κομμάτι της Συρίας, στο οποίο έχει δημιουργήσει μονάδες τοπικής αυτοδιοίκησης.

Μιλώντας από την επικράτεια του διεθνώς μη αναγνωρισμένου αυτόνομου κομματιού της Συρίας, ο Σαλίχ Μουσλίμ προειδοποιεί για την επιστροφή του κινδύνου που ακούει στο όνομα «Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ)» στο προσκήνιο στη Συρία.

Ο Σαλίχ Μουσλίμ είναι γνωστός ως ο πολιτικός αρχηγός των Κούρδων στη Συρία και καταζητείται από την Τουρκία σε σχέση με μια βομβιστική επίθεση στην Άγκυρά. Ο Κούρδος πολιτικός, ο οποίος αρνείται κατηγορηματικά κάθε είδους σχέση με τρομοκρατική δράση, το 2003 υπήρξε συνιδρυτής του PYD.

Το PYD είναι η πολιτική πτέρυγα των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), την οποία η Άγκυρα θεωρεί «τρομοκρατική οργάνωση» με δεσμούς με το απαγορευμένο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ).
Ο αντίκτυπος του πολέμου στην Ουκρανία

Ο Σαλίχ Μουσλίμ σχετικά με την επίδραση του πολέμου στην Ουκρανία στη Συρία, επισημαίνει ότι παρά το γεγονός ότι μέχρι στιγμής οι εχθροπραξίες στην Ουκρανία δεν έχουν επηρεάσει άμεσα τα στρατιωτικά και πολιτικά δεδομένα στην Συρία, όλοι οι πρωταγωνιστές της συριακής κρίσης εμπλέκονται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στην ουκρανική κρίση.

«Όλες οι πλευρές που πολεμούν στη Συρία βρίσκονται στην Ουκρανία. Οπωσδήποτε η αντιπαράθεση εκεί θα επηρεάσει μελλοντικά την περιοχή μας», σημειώνει ο έμπειρος Κούρδος πολιτικός.

Για τη θέση των Κούρδων και των συμμάχων τους στη Συρία σε σχέση με την αντιπαράθεση των ΗΠΑ και της Ρωσίας, ο κ. Μουσλίμ προβάλλει την άποψη ότι «πρώτα από όλα στοχεύουμε στην αναγνώριση της παρουσίας μας (στο πολιτικό πεδίο της Συρίας).

Στο πλαίσια αυτής της προσπάθειας, διατηρούμε σχέσεις με την Ρωσία, τις ΗΠΑ, την διεθνή συμμαχία. Την παρούσα στιγμή και οι δυο πλευρές (Ρωσία και ΗΠΑ) δεν μας αναγνωρίζουν πλήρως». «Μέχρι τώρα όλες οι πλευρές επιχείρησαν να μας χρησιμοποιήσουν», καταλήγει ο κ. Μουσλίμ.

Σε ό,τι αφορά τις πληροφορίες που βρίσκουν αντίκτυπο στον ξένο Τύπο σχετικά με την μεταφορά πολεμιστών και μισθοφόρων από τη Συρία στην Ουκρανία, ο εκπρόσωπος του PYD αναφέρει ότι πρόκειται για μια πληροφορία που εξετάζει το κίνημα και ότι «στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στελέχη διάφορων ομάδων με έδρα το Άφριν και το Ινλίμπ, οι οποίες στο δυναμικό τους έχουν ξένους πολίτες που στρέφονται κατά της Ρωσίας, προπαγανδίζουν ότι συγκρούονται με τους Ρώσους.

Πρόκειται για άτομα που προέρχονται από την Τσετσενία και τις τουρκόφωνες δημοκρατίες και προηγουμένως ήταν μέλη του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ), της οργάνωσης Άλ Νούσρα ή της οργάνωσης Τζουντουλλάχ». «Τις σχετικές πληροφορίες τις συλλέγουμε από τον Τύπο», προσθέτει ο κ. Μουσλίμ.
Σαλίχ Μουσλίμ: Η Συρία θύμα του πολέμου στην Ουκρανία
Σαλίχ Μουσλίμ: Η κατάσταση στην Συρία. Τι ζητούν οι Κούρδοι;

Για την γενική εικόνα της Συρίας την στιγμή που ξεκινούσε ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο κ. Μουσλίμ υπενθυμίζει τις δυο συνθήκες κατάπαυση του πυρός που υπογράφηκαν το 2019 με τη συνδρομή της Ρωσίας και των ΗΠΑ και προσθέτει τα εξής:

«Η Τουρκία δεν σεβάστηκε ποτέ αυτές τις συνθήκες και συνέχισε τις επιθέσεις της με τον στρατό που διαθέτει και τις ένοπλες ομάδες που συνεργάζεται. Αυτοί οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται. Από αυτές τις επιθέσεις έχουμε μάρτυρες. Μόλις πριν από δυο ημέρες είχαμε νέα αναζωπύρωση των συγκρούσεων, δυτικά του Γκίρε Σπι (Ταλ Άμπιαντ)».

Στη συνέχεια της τοποθέτησης του, ο κ. Μουσλίμ εστιάζει στις διαπραγματεύσεις της διεθνώς μη αναγνωρισμένης αυτόνομης διοίκησης της βορειοανατολικής Συρίας με την Δαμασκό.

«Για ένα χρόνο δεν έχει σημειωθεί πρόοδος. Οι συνομιλητές μας ακόμη δεν έχουν αλλάξει την νοοτροπία τους. Ζητούν από εμάς να παραδοθούμε.

Με τις κινήσεις τους μας καλλιεργούν την εντύπωση ότι συνεργάζονται παρασκηνιακά με την Τουρκία. Μας λένε ότι ‘αν δεν παραδοθείτε η Τουρκία θα σας επιτεθεί», δηλώνει ο κ. Μουσλίμ.

Σε ερώτημα για το αν η κουρδική πλευρά θέτει τους δικούς της όρους στις διαπραγματεύσεις με τη Δαμασκό, ο κ. Μουσλίμ απαντά αναφέροντας ότι «δεν θέτουμε ως όρο την μετεξέλιξη της Συρίας σε ομοσπονδία. Ωστόσο, υπερασπιζόμαστε την (αυτόνομη) παρουσία μας (στο πολιτικό πεδίο της Συρίας).

Οι συνομιλητές μας θα πρέπει να κατανοήσουν ότι εδώ υπάρχουν οι Κούρδοι, οι σύμμαχοι τους και ότι πρέπει να συνομιλήσουν μαζί τους». «Σε περίπτωση που ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, θα ήταν καλό να συμμετάσχει σε αυτές μια τρίτη πλευρά», προσθέτει το μέλος της επιτροπής των εξωτερικών υποθέσεων του PYD.

Σχετικά με το όραμα των Κούρδων και των συμμάχων τους για τη Συρία του μέλλοντος, ο Κούρδος πολιτικός επισημαίνει ότι οι Κούρδοι και οι σύμμαχοι τους φέρουν ένα όραμα, το οποίο μακροπρόθεσμα θα μπορούσε να εφαρμοστεί στην ευρύτερη περιοχή. «Πρόκειται για το σχέδιο του δημοκρατικού έθνους», τονίζει ο κ. Μουσλίμ, ο οποίος προσθέτει τα εξής:

«Επιχειρούμε να εφαρμόσουμε αυτό το σχέδιο, το οποίο βασίζεται στην συνύπαρξη, συνεργασία και αδελφότητα των εθνών, στα δικαιώματα των γυναικών. Τα αποτελέσματα των προσπαθειών μας για την εφαρμογή αυτού του σχεδίου είναι ενθαρρυντικά. Η περιοχή μας είναι ένα μωσαϊκό εθνών, το οποίο συμπεριλαμβάνει τους Κούρδους, τους Άραβες, τους Ασύριους, τους Τουρκμένιους.

Επιθυμούμε όλες αυτές οι ομάδες να ζουν ελεύθερα, δίχως να επιβάλλει η μια ομάδα την ταυτότητα της στην άλλη. Η ντόπια αυτοδιοίκηση που δημιουργήσαμε στην περιοχή καταβάλλει προσπάθειες προς αυτήν την κατεύθυνση. Και το συγκεκριμένο σχέδιο αρχίζει να βρίσκει αντίκτυπο σε ολόκληρη την Συρία».
Σαλίχ Μουσλίμ: Η Συρία θύμα του πολέμου στην Ουκρανία
Η εμφύλια αναμέτρηση των Κούρδων και ο κίνδυνος του ΙΚ

Απαντώντας σε ερώτημα του ΚΥΠΕ σχετικά με τις εντάσεις που παρατηρούνται στις σχέσεις της βορειοανατολικής Συρίας με το αυτόνομο Κουρδιστάν στο βόρειο κομμάτι του Ιράκ, ο κ. Μουσλίμ προβάλλει την άποψη ότι «το πολιτικό σχέδιο που σας περιγράφω δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα ορισμένων κύκλων.

Κυρίως οι κύκλοι στα υπόλοιπα κομμάτια του Κουρδιστάν, οι οποίοι διατηρούν σχέσεις με την Άγκυρα, στρέφονται εχθρικά κατά του σχεδίου».

«Οι παράγοντες που βρίσκονται υπό την επιρροή της Τουρκίας δεν μας συμπεριφέρονται με καλό τρόπο. Παρόλα αυτά, με κάθε είδους προσπάθεια, επιχειρούμε να αποφύγουμε την μετεξέλιξη της έντασης σε ανοιχτή σύγκρουση.

Η μεγάλη διαφορά μας είναι μονάχα με το ΡDK (Δημοκρατικό Κόμμα του Κουρδιστάν). Με τα υπόλοιπα κόμματα (του αυτόνομου Κουρδιστάν) οι σχέσεις μας είναι καλές».

Σε ερώτημα που απάντησε ο Κούρδος πολιτικός σχετικά με τον κίνδυνο της επιστροφής της παράνομης οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ)» στο προσκήνιο στη Συρία,τόνισε ότι «προειδοποιήσαμε προηγουμένως, όταν διαλύθηκε το χαλιφάτο του ΙΚ.

Το ΙΚ ως νοοτροπία ήρθε για να μείνει στο προσκήνιο. Πρόκειται για μια ιδεολογία περίπου 1400 ετών. Η σύλληψη των στελεχών της οργάνωσης είναι εύκολη υπόθεση.

Το δύσκολο εγχείρημα είναι η αναμέτρηση με τους παράγοντες που χρησιμοποιούν αυτήν την οργάνωση». «Το ΙΚ δεν τελείωσε. Δραστηριοποιείται με πυρήνες σε διάφορες περιοχές, όπως λ.χ. το Ντέιρ αλ Ζορ. Μόλις χθες ενημερωθήκαμε για συγκρούσεις με αυτούς τους πυρήνες. Πίσω από αυτές τις επιθέσεις κρύβονται άλλες δυνάμεις, οι οποίες στέλνουν όπλα, χρήματα. Αν δεν τερματιστεί αυτή η υποστήριξη το ΙΚ δεν πρόκειται να τελειώσει», καταλήγει ο κ. Μουσλίμ.
Οι επικείμενες εκλογές στην Τουρκία και οι σχέσεις με την ΕΕ

Σχετικά με τον αντίκτυπο των εξελίξεων στην Τουρκία, των επικείμενων προεδρικών και βουλευτικών εκλογών, στη Συρία και στο Κουρδικό, ο Σαλίχ Μουσλίμ σημειώνει ότι «δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τους λαούς της Τουρκίας. Με την επίλυση του Κουρδικού Προβλήματος στην Τουρκία θα λυθεί και το δικό μας πρόβλημα.

Ωστόσο, η Τουρκία μας επιτίθεται, μας χαρακτηρίζει ως «τρομοκράτες», κυρίως εξαιτίας της φοβίας για τους Κούρδους». Στην συνέχεια, ο κ. Μουσλίμ προσθέτει τα εξής: «Η συμμαχία του ΑΚΡ-ΜΗΡ στην Άγκυρα είναι μια συμμαχία του πολέμου. Συνεχώς προκαλεί πολέμους. Τα υφιστάμενα δεδομένα δείχνουν ότι στις εκλογές αυτή η συμμαχία θα ηττηθεί, ενδεχομένως με μεγάλη διαφορά».
Στο τέλος της συνέντευξης στο ΚΥΠΕ, απαντώντας σε ερώτημα που αφορά τις σχέσεις των Κούρδων και των συμμάχων τους με την Κύπρο και την Ευρωπαϊκή Ένωση, το υψηλόβαθμο στέλεχος του PYD εκπέμπει το μήνυμα ότι η αναμέτρηση με την Τουρκία δεν αφορά αποκλειστικά τους Κούρδους, αλλά ολόκληρη την περιοχή.

Σύμφωνα με τον κ. Μουσλίμ, η υφιστάμενη κυβερνητική συμμαχία στην Άγκυρα, σε περίπτωση που βρει το κατάλληλο έδαφος δεν αποκλείεται να επιβάλλει τα σχέδια της σε ολόκληρη την περιοχή.

Για αυτόν τον λόγο, όλοι οι πρωταγωνιστές στην περιοχή θα πρέπει να βρίσκονται σε επιφυλακή και να λάβουν υπόψη τους ότι οι Κούρδοι, οι οποίοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της αντιπαράθεσης, χρειάζονται την υποστήριξη τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου