Παρασκευή 1 Απριλίου 2022

Ο Πούτιν θυσιάζει τους Ρώσους στρατιώτες: Αναφορές για έκθεση των ρωσικών δυνάμεων στη ραδιενέργεια στο Τσερνόμπιλ


Ρωσικά άρματα μάχης και τεθωρακισμένα με φόντο το πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνομπίλ
Ο Πούτιν θυσιάζει τους Ρώσους στρατιώτες: Αναφορές για έκθεση των ρωσικών δυνάμεων στη ραδιενέργεια στο Τσερνόμπιλ
Η ρυθμιστική αρχή του ΟΗΕ για την ατομική ενέργεια ερευνά ουκρανικούς ισχυρισμούς ότι οι Ρώσοι στρατιώτες που κατείχαν τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ έφυγαν αφού δέχτηκαν «σημαντικές δόσεις» ραδιενέργειας.
Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) δήλωσε ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τους ισχυρισμούς της ουκρανικής κρατικής εταιρείας ενέργειας Energoatom και ζήτησε μια ανεξάρτητη αξιολόγηση.
Η κρατική υπηρεσία της Ουκρανίας που είναι υπεύθυνη για τη ζώνη αποκλεισμού του Τσερνόμπιλ, η Energoatom, δημοσίευσε μια ενημέρωση αργά την Πέμπτη, επιβεβαιώνοντας ότι τα ρωσικά στρατεύματα έχουν εγκαταλείψει την περιοχή.
Η Energoatom πρόσθεσε ότι οι Ρώσοι έσκαψαν χαρακώματα στο δάσος εντός της ζώνης αποκλεισμού, και ότι τα στρατεύματα «πανικοβλήθηκαν με το πρώτο σημάδι ασθένειας» που «εμφανίστηκε πολύ γρήγορα» και άρχισαν να προετοιμάζονται να φύγουν.
Οι Ρώσοι στρατιώτες κατέλαβαν τον έλεγχο του Τσερνόμπιλ αμέσως μετά την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου. Ωστόσο η Energoatom ανέφερε ότι η ρωσική πλευρά συμφώνησε επίσημα να παραδώσει στην Ουκρανία την ευθύνη για την προστασία του Τσερνομπίλ.
Η Ουκρανία έχει επανειλημμένα εκφράσει ανησυχίες για την ασφάλεια στο Τσερνόμπιλ και ζήτησε την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων, η παρουσία των οποίων απέτρεψε την εναλλαγή του προσωπικού για κάποιο διάστημα.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τους λογαριασμούς του προσωπικού του Τσερνόμπιλ, δεν απάντησε.

Πηγή: cnn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου