Σάββατο 2 Απριλίου 2022

Οι παρεμβάσεις του Ευ.Βενιζέλου: «Το Αιγαίο δεν είναι ελληνική λίμνη»

Οι παρεμβάσεις του Ευ.Βενιζέλου έχουν εξαιρετική σημασία.
Πρόσφατα, η παρέμβαση του για την ελληνο-τουρκική συνεννόηση λειτούργησε καταλυτικά για να ανοίξει ο δρόμος για την συνάντηση μεταξύ Μητσοτάκη-Ερντογάν.
Τυχαία όλα αυτά;
Συμπτώσεις;
Θεωρούμε ότι η Ουκρανική Πολεμική Κρίση ανοίγουν το δρόμο για την λείανση των αντιθέσεων μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας. Πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν υπερβολή την ένταση μεταξύ των δύο κρατών του ΝΑΤΟ που εμποδίζει την υλοποίηση των αμερικανικών σχεδιασμών και την εκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων που εποφθαλμιούν τεράστιες ενεργειακές εταιρείες και σημαντικές μερίδες των αρχουσών τάξεων των δύο κρατών.
Εμπόδιο στους σχεδιασμούς αυτούς ο εθνικισμούς που εργαλειοποίησαν και τα δύο ακροδεξιά και αντιδραστικά καθεστώτα σε Ελλάδα και Τουρκία.
Ποιος ξεχνά ότι ο Μητσοτάκης οφείλει εν πολλοίς την άνοδο του στην εξουσία  στην αισχρή και καιροσκοπική εκμετάλλευση του Μακεδονικού Ζητήματος, όπου το πιο ισχυρό όπλο της προεκλογικής του ατζέντας ήταν η αντίθεση του στην Συμφωνία των Πρεσπών που τώρα εφαρμόζει.
Πως επομένως να αντιμετωπιστεί η δημοσκοπική καθίζηση της ΝΔ λόγω της Ακρίβειας και της επικίνδυνης πολιτικής του στον Πόλεμο της Ουκρανίας με την ελληνο-τουρκική προσέγγιση;
Άρα πρέπει να συγκροτηθεί ένα ευρύτερο αστικό μέτωπο υποστήριξης αυτών των επιλογών... 
 
  



Ευ. Βενιζέλος: Πότε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έκανε τη δήλωση «Το Αιγαίο δεν είναι ελληνική λίμνη»
Η δήλωση έγινε κατά τη διάρκεια του πρόσφατου OT FORUM
SHARE
OT.gr Newsroom02.04.2022 | 17:12


Απάντηση σε όσους «εξεπλάγησαν» από την δήλωση του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου στο πρόσφατο OT FORUM, περί του ότι «Το Αιγαίο δεν είναι ελληνική λίμνη», έδωσε πριν από λίγο ο ίδιος. Μάλιστα εξαπέλυσε «βέλη» προς πάσα κατεύθυνση, κάνοντας λόγο για « δήθεν υπερπατριώτες» και «άσχετους».

Με ανάρτησή του στο facebook, ο κ. Βενιζέλος αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η συγκεκριμένη τοποθέτηση «συνιστά υπενθύμιση και επανάληψη ιστορικής δήλωσης του Κωνσταντίνου Καραμανλή που διατυπώθηκε προς τον Μπουλέντ Ετσεβίτ κατά τη συνάντηση των δυο τότε πρωθυπουργών στο Μοντραί στις 10-11 Μαρτίου 1978», ενώ «επαναλήφθηκε προς τον τότε Τούρκο Πρωθυπουργό από τον ειδικό απεσταλμένο του Κωνσταντίνου Καραμανλή, πρέσβη Δ. Κοσμαδόπουλο, στις 25 Οκτωβρίου 1978».

Και κατέληξε: «Θέλω να ελπίζω ότι η Κυβέρνηση και η αντιπολίτευση που ανήκει στο δημοκρατικό – ευρωπαϊκό φάσμα αντιλαμβάνεται τη σημασία των θέσεων αυτών και μπορεί να τις αξιοποιήσει»
Αναλυτικά η δήλωση:

Επανέλαβα και προχθές κάτι που έχω τονίσει πολλές φορές, ότι η στρατηγική μας έναντι της Τουρκίας πρέπει να βασίζεται στο Διεθνές Δίκαιο και να εκκινεί από την εξουδετέρωση των μονομερών και παράνομων τουρκικών ισχυρισμών που διαστρέφουν τις ελληνικές θέσεις.

Σε αυτό μπορεί να συντελέσουν σημαντικά τρεις απλές και αυτονόητες δηλώσεις:

Πρώτον, ότι η Ελλάδα προφανώς δεν θεωρεί το Αιγαίο ελληνική λίμνη.

Δεύτερον, ότι η Ελλάδα προφανώς δεν θέλει να αποκλείσει την Τουρκία από τη Μεσόγειο, από τις πολυμερείς συνεργασίες και την αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικών πόρων, αυτό όμως προϋποθέτει οριοθετήσεις της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Τρίτον, ότι η Ελλάδα προφανώς μπορεί να ασκήσει, όποτε το κρίνει σκόπιμο, το δικαίωμά της που απορρέει από την εθνική της κυριαρχία να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ν.μ. Αυτό όμως που μπορεί και πρέπει να γίνει αμέσως είναι να επεκταθούν στα 12 ν.μ τα ελληνικά χωρικά ύδατα στην Αν. Μεσόγειο όπου και η Τουρκία έχει χωρικά ύδατα 12 ν.μ ενώ στο Αιγαίο έχει χωρικά ύδατα 6 ν.μ.

Κάποιοι λοιπόν δήθεν υπερπατριώτες, ίσως και κάποιοι απλώς άσχετοι, φέρονται να εξεπλάγησαν από τη δήλωση ότι το Αιγαίο δεν είναι ελληνική λίμνη. Ένα βασικό χαρακτηριστικό των επαγγελματιών του εθνικολαϊκιστικού «υπερπατριωτισμού» είναι το ανιστόρητο, η απουσία πραγματικής ιστορικής συνείδησης, πολύ συχνά μάλιστα και γνώσης των ιστορικών γεγονότων.

Η φράση ότι η Ελλάδα δεν θεωρεί το Αιγαίο ελληνική λίμνη, συνιστά υπενθύμιση και επανάληψη ιστορικής δήλωσης του Κωνσταντίνου Καραμανλή που διατυπώθηκε προς τον Μπουλέντ Ετσεβίτ κατά τη συνάντηση των δυο τότε πρωθυπουργών στο Μοντραί στις 10-11 Μαρτίου 1978. Η σχετική δήλωση περιλαμβάνεται στα πρακτικά της συνάντησης που δημοσιεύονται στον 10ο τόμο του αρχείου Κωνσταντίνου Καραμανλή (γενική επιμέλεια Κ. Σβολόπουλος), σελ. 136.

Η διατύπωση αυτή επαναλήφθηκε προς τον τότε Τούρκο Πρωθυπουργό από τον ειδικό απεσταλμένο του Κωνσταντίνου Καραμανλή, πρέσβη Δ. Κοσμαδόπουλο, στις 25 Οκτωβρίου 1978. Η αναφορά του πρέσβη δημοσιεύεται στο αρχείο Κωνσταντίνου Καραμανλή, ο.π, σελ. 380.

Πρόκειται συνεπώς για επίσημη δήλωση του Έλληνα Πρωθυπουργού που εκπροσωπούσε διεθνώς τη χώρα.

Θέλω να ελπίζω ότι η Κυβέρνηση και η αντιπολίτευση που ανήκει στο δημοκρατικό – ευρωπαϊκό φάσμα αντιλαμβάνεται τη σημασία των θέσεων αυτών και μπορεί να τις αξιοποιήσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου