efsyn.grΝέες αποκαλύψεις για εμπλοκή της Frontex σε παράνομες επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο έρχονται στη δημοσιότητα από ρεπορτάζ πέντε μεγάλων ευρωπαϊκών μέσων ενημέρωσης.
Εξαιρετικά ενδιαφέρον, μάλιστα, είναι το γεγονός ότι τα ΜΜΕ (Lighthouse Reports, Spiegel, Le Monde, SRF Rundschau και Republik) μελέτησαν τα στοιχεία από τη βάση δεδομένων του ίδιου του ευρωπαϊκού οργανισμού, καθώς στο σύστημα Jora καταγράφονται οι αναφορές περιστατικών κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων.
Τα στοιχεία της δημοσιογραφικής έρευνας καταδεικνύουν ότι η βάση δεδομένων της Frontex έχει καταγράφει εμπλοκή της υπηρεσίας σε 222 επιχειρήσεις του Λιμενικού από τον Μάρτιο του 2020 έως τον Σεπτέμβριο του 2021, απελαύνοντας με συνοπτικές διαδικασίες 987 πρόσφυγες, ενώ τα στοιχεία υποδεικνύουν ότι ο αριθμός μπορεί να ξεπερνάει τους 8.300 ανθρώπους.
Στα βάση δεδομένων τα περιστατικά αυτά καταγράφονται ως «παρεμπόδιση αναχώρησης», κάτι που σημαίνει ότι το ελληνικό Λιμενικό βάζει στοπ σε πρόσφυγες προτού εισέλθουν στα χωρικά μας ύδατα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αναγκάζουν τους πρόσφυγες να αλλάξουν πορεία ή ειδοποιούν το τουρκικό Λιμενικό να τους συνοδεύσει έως τα παράλια της γειτονικής χώρας.
Τα στοιχεία της Frontex, όμως είναι εκείνα που αποδεικνύουν την παραπλανητική χρήση του όρου, όπως φαίνεται και από το περιστατικό εξαφάνισης 50 ανθρώπων από τη Λέσβο στις 28 Μαΐου 2021. Οι πρόσφυγες είχαν στείλει τότε την οργάνωση Aegean Boat Report γεωγραφικό στίγμα και φωτογραφίες, με τις ελληνικές αρχές να υποστηρίζουν ότι δεν είχαν γνώση του περιστατικού. Λίγες ώρες αργότερα οι πρόσφυγες εντοπίστηκαν εγκαταλειμμένοι πάνω σε liferaft στο Αιγαίο, από όπου τους διέσωσαν οι τουρκικές Αρχές. Το περιστατικό αυτό ονομάστηκε ως «παρεμπόδιση αναχώρησης», ενώ είναι εμφανές ότι πρόκειται για παράνομη επαναπροώθηση.
Αυτό, άλλωστε, αναφέρει αξιωματικός του ελληνικού Λιμενικού, ο οποίος μίλησε ανώνυμα σε δημοσιογράφους, ενώ άλλες δύο ανώνυμες πηγές από τη Frontex επιβεβαιώνουν ότι οι παράνομες επαναπροωθήσεις καταγράφονται ως «παρεμπόδιση αναχώρησης» στη βάση δεδομένων Jora.
Σημειώνεται, ότι, εκτός από τα αναρίθμητα ρεπορτάζ για τις πάρανομες επαναπροωθήσεις των ελληνικών Αρχών, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει αναστείλει την έγκριση του προϋπολογισμού της Frontex για το 2020 εξαιτίας των χειρισμών της υπηρεσίας στο θέμα των επαναπροωθήσεων. Η OLAF, άλλωστε, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία για την Καταπολέμηση της Απάτης διαπιστώνει βαρύτατες ευθύνες σε ανώτατα στελέχη, ανάμεσά τους ο διευθυντής Φαμπρίς Λετζέρι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου