Σάββατο 9 Απριλίου 2022

Τεράστια κέρδη για τα αμερικανικές εταιρείες LNG και τους Έλληνες εφοπλιστές έφερε ο πόλεμος στην Ουκρανία


Τεράστια κέρδη για τα αμερικανικές εταιρείες LNG και τους Έλληνες εφοπλιστές έφερε ο πόλεμος στην Ουκρανία
Φώτο Αρχείου, Πηγή: Hasenpusch/dpa

Τα αμερικανικά ενεργειακά μονοπώλια κυριολεκτικά θησαυρίζουν απο τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, τις κυρώσεις των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, με τις αυξανόμενες πλέον δυνατότητες για μεγαλύτερες εξαγωγές αμερικανικού LNG στην Ευρώπη αξιοποιώντας και τις αντιθέσεις εντός της ΕΕ γύρω από τις κυρώσεις στους ρωσικούς υδρογονάνθρακες.

Διευθυντικά στελέχη 12 μεγάλων αμερικανικών μονοπωλίων σχιστολιθικού φυσικού αερίου συναντήθηκαν την Τετάρτη στο Χιούστον του Τέξας με Ευρωπαίους αξιωματούχους και στελέχη των υπουργείων Ενέργειας, Οικονομίας και Εξωτερικών χωρών της ΕΕ (Βουλγαρία, Εσθονία, Γαλλία, Γερμανία, Ουγγαρία, Λετονία) και της Βρετανίας, για να συζητήσουν την αύξηση των εισαγωγών αμερικανικού LNG στην Ευρώπη. Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου «Reuters», στις συναντήσεις συζητήθηκαν και τρόποι μείωσης των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου, άνθρακα και υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Ο επικεφαλής του «LNG Allies», φορέα εμπορίας αμερικανικών μονοπωλίων υγροποιημένου φυσικού αερίου, Φρ. Χάτσισον, αφού χαρακτήρισε την κατάσταση στην Ευρώπη από ενεργειακή άποψη «αβέβαιη», επισήμανε πως μολονότι η δημιουργία νέων αποθηκών LNG παίρνει χρόνο, οι «ευκαιρίες τα επόμενα λίγα χρόνια είναι πραγματικά σημαντικές» για τις αμερικανικές εταιρείες.

Εξελίξεις, που ισχυροποιούν ακόμη περισσότερο την θέση των Ελλήνων εφοπλιστών μεταφοράς του LNG στη διεθνή σκηνή των ανταγωνισμών αλλά και των κερδών τους φυσικά…

Στην ΕΕ συνεχίστηκαν και χτες οι συζητήσεις και αντιθέσεις στο πλαίσιο των προτάσεων της Κομισιόν για εμπάργκο σε ρωσικό άνθρακα και – σε δεύτερο χρόνο – στο ρωσικό πετρέλαιο. Ο επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ, ανέφερε πως η ΕΕ ενδέχεται να συμφωνήσει σε ένα πέμπτο πακέτο κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, στο οποίο θα περιλαμβάνεται εμπάργκο στις εισαγωγές άνθρακα, «ίσως σήμερα το απόγευμα ή αύριο, το αργότερο».

Μέχρι αργά χτες το βράδυ δεν είχε ανακοινωθεί επίσημα τίποτα σχετικό, ωστόσο αξιωματούχοι της ΕΕ μιλώντας στο πρακτορείο «Reuters» δεν απέκλειαν να βρεθεί κάποιος συμβιβασμός και να συμφωνηθεί η απαγόρευση ρωσικού άνθρακα όχι πριν τα μέσα Αυγούστου του 2022. Καμία σοβαρή κουβέντα πάντως δεν έγινε, πάντα σύμφωνα με το «Reuters», για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο, από τα οποία έχουν υψηλό βαθμό εξάρτησης οι καπιταλιστικές οικονομίες χωρών όπως η Γερμανία, η Αυστρία, η Ουγγαρία, κ.ά.

Ενώ ενόψει της επόμενης χειμερινής περιόδου, το Ευρωκοινοβούλιο, ενέκρινε χτες με τη διαδικασία κατεπείγοντος την θέσπιση ενός υποχρεωτικού ελάχιστου ποσοστού (που φθάνει το 80%) αποθήκευσης φυσικού αερίου στις 27 χώρες – μέλη έως την 1η Νοέμβρη 2022.

Η Αυστρία επανέλαβε οτι δεν πρόκειται να συναινέσει σε εμπάργκο για το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο, καθώς μια τέτοια κίνηση θα έπληττε περισσότερο την ίδια από ό,τι τη Ρωσία.

Η Ιταλία δια μέσου του πρωθυπουργού της Μ. Ντράγκι, δήλωσε προχτές ότι η διακοπή των εισαγωγών φυσικού αερίου από τη Ρωσία δεν εξετάζεται σε επίπεδο ΕΕ. Ανέφερε κατά τα άλλα ότι εάν επιτευχθεί συναίνεση για το θέμα – η οποία βέβαια δεν φαίνεται καθόλου πιθανή επί του παρόντος – η Ιταλία θα συνταχθεί με την κοινή απόφαση.

Στη Γαλλία, ο Ζαν Πιερ Κλαμαντιέ, πρόεδρος της μεγαλύτερης γαλλικής εταιρείας παραγωγής Ενέργειας «Engie» προειδοποίησε ότι ένα εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου θα είχε σημαντικό αντίκτυπο στην ευρωπαϊκή οικονομία. «Εάν σταματήσουν οι εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου, θα μπορούσαμε πιθανώς να αντικαταστήσουμε περίπου το μισό, αλλά το υπόλοιπο, βραχυπρόθεσμα, θα πρέπει να αντισταθμιστεί από τη μείωση της κατανάλωσης, ιδίως στους βιομηχανικούς τομείς», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στη Γερμανία, μετά τη θυγατρική της «Gazprom» που τέθηκε υπό τον έλεγχο του κράτους, στο τραπέζι της γερμανικής κυβέρνησης βρίσκεται και το θέμα της θυγατρικής της ρωσικής πετρελαϊκής Rosneft στη Γερμανία, της «Rosneft Deutschland». Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Ενέργειας και αντικαγκελάριος, Ρ. Χάμπεκ, εστιάζει στο μέλλον των μεγάλων διυλιστηρίων πετρελαίου στο Σβεντ της ανατολικής Γερμανίας, όπου η «Rosneft PCK» κατέχει το 54% του μετοχικού κεφαλαίου – ενώ η βρετανο-oλλανδική «Shell» έχει ήδη ανακοινώσει την αποχώρησή της. Το Βερολίνο εξετάζει την κρατικοποίηση της εταιρείας, εξαιτίας της σημασίας των υποδομών της για την τροφοδοσία της γερμανικής αγοράς με πετρέλαιο και παράγωγά του.

Η Εσθονία εξέφρασε την επιθυμία να σταματήσει πλήρως την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο πριν από το τέλος του 2022, όπως δήλωσε χτες η Εσθονή ΥΠΕΞ, Εβα Μαρία Λίιμετς. Ενώ Εσθονία και Φινλανδία, συμφώνησαν να προχωρήσουν από κοινού σε έναν πλωτό τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου με τη μέθοδο λίζινγκ, ώστε να εξασφαλιστούν και στις δύο χώρες οι εισαγωγές Ενέργειας.

Η Βρετανία προωθεί την «Ενεργειακή στρατηγική» με έμφαση σε νέα πυρηνικά εργοστάσια.

Στις ΗΠΑ, τα 100 μέλη της Γερουσίας ψήφισαν ομόφωνα νομοσχέδιο για την αναστολή των ομαλών εμπορικών σχέσεων με τη Ρωσία. Ενώ οι χώρες της G7, αποφάσισαν την επιβολή νέων οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, όπως την απαγόρευση κάθε νέας επένδυσης σε τομείς – κλειδιά.

Ομως παρά το μπαράζ ευρωατλαντικών κυρώσεων, η συναλλαγματική αξία του ρωσικού νομίσματος ανέκαμψε σε επίπεδα που είχε πριν την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία. Χτες η ισοτιμία για το ρούβλι με το δολάριο ήταν 74,25 ρούβλια προς 1 δολάριο, η υψηλότερη από τις 11 Φλεβάρη.

Ο λογαριασμός του πολέμου θα πληρωθεί απο όλους τους λαούς στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, τις πολεμικές δαπάνες, και με όλους τους κινδύνους εμπλοκής των χωρών τους σ΄αυτόν. Κάτι που διαβεβαιώνουν όλα τα αστικά επιτελεία διεθνώς, όπως μας υπενθύμισε και η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν, η οποία τόνισε με νόημα ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία, με το ενδεχόμενο διακοπής των προμηθειών τροφίμων «για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο».

Μιας νέας κατάστασης – οξύτατης σύγκρουσης στη διεθνή σκηνή ως αποτέλεσμα της διαπάλης για αλλαγή του συσχετισμού των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων σε ΗΠΑ-Κίνα, της νέας επιρροής και συμμαχιών άρα και συνόρων. Ενας δρόμος μακρύς και με αίμα γραμμένος για τους λαούς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου