Δευτέρα 23 Μαΐου 2022

3 δισ. ευρώ «πεσκέσι» Μητσοτάκη στις ΗΠΑ για τα F-35

3 δισ. ευρώ «πεσκέσι» Μητσοτάκη στις ΗΠΑ για τα F-35
▸ Πανάκριβο «εισιτήριο», που θα πληρώσει ο λαός, για το γεωστρατηγικό πλασάρισμα της ελληνικής άρχουσας τάξης

Ηταν Απρίλιος του 2018 όταν το ΚΥΣΕΑ σε συνεδρίαση υπό τον τότε πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, αποφάσιζε την αναβάθμιση 85 ελληνικών F-16 στην έκδοση Viper. Το κόστος του πρώτου μεγάλου εξοπλιστικού προγράμματος μετά από αρκετά χρόνια που εργαζόμενοι, νέοι και λαϊκά στρώματα πλήρωναν «με το αίμα» τους τα αλλεπάλληλα μνημόνια και τη δημοσιονομική προσαρμογή, ανερχόταν σε 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ. Ήταν η εποχή που το ελληνικό κεφάλαιο και κράτος, υπό τη διαχείριση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, έβλεπε ευκαιρίες κερδοφορίας και γεωπολιτικής αναβάθμισης στους υδρογονάνθρακες της Ανατολικής Μεσόγειου και τον αγωγό EastMed μέσω της συνεργασίας με Κύπρο, Ισραήλ και Αίγυπτο, την απόδοση πλήρους επήρειας ΑΟΖ στο Καστελόριζο και τον αποκλεισμό της Τουρκίας από την ανατολική Μεσόγειο.

Τότε, οι συνήθεις «έμπειροι αξιωματικοί», που σε κάθε αντίστοιχη περίσταση αναλαμβάνουν να «κάνουν λιανά» με μπόλικες δόσεις επαρχιώτικου εθνικισμού το «στρατηγικό πλεονέκτημα» έναντι της Τουρκίας που προσφέρει κάθε εξοπλιστικό «πακέτο», σημείωναν ότι «με την αναβάθμιση τα F-16 θα μπορέσουν να ανταγωνιστούν –πλην της Stealth τεχνολογίας– στα ίσα τα F-35, κάτι που σημαίνει ότι επιχειρησιακά θα είναι ισάξια». Πώς φτάσαμε από το πανάκριβο εξοπλιστικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ που θα καθιστούσε 85 αεροσκάφη «ισάξια» με τα F-35 να συζητάμε για την προμήθεια 24 πανάκριβων αεροσκαφών «πέμπτης γενιάς» της Lockheed Martin, από τη συμπαραγωγή των οποίων έχει αποκλειστεί στο μεταξύ η Τουρκία;
Τα περί αγοράς F-35 έσκασαν σαν «βόμβα» κατά την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ. Σαν σωστός… μουσαφίρης που επισκέπτεται τους πλούσιους συγγενείς (και μάλιστα οικογενειακώς), ο Κυριάκος Μητσοτάκης έφερε «πεσκέσι» στον Λευκό Οίκο 3 δισ. δολάρια, όσο αναμένεται να κοστίσει ενδεχόμενη προμήθεια μιας μοίρας (24 αεροσκαφών) F-35. Βεβαίως, η προμήθειά τους μετατίθεται για το 2028, οπότε και λήγει το πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16, ενώ δημαγωγικά υποστηρίζεται ότι τότε θα υπάρχει ο σχετικός «δημοσιονομικός χώρος». Στην πραγματικότητα, στο τέλος της τρέχουσας δεκαετίας οι εργαζόμενοι και οι φτωχοί της χώρας αναμένεται να έχουν «ξεζουμιστεί» για να καλύψουν την επιστροφή σε πλεονάσματα, τη μείωση του χρέους και την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας. Θα έχουν κληθεί να πληρώσουν το κόστος της πανδημίας, του πολέμου, του πληθωρισμού και της ενεργειακής μετάβασης. Και, επιπλέον, θα πρέπει να καταβάλουν το αστρονομικό ποσό των 13 δισεκατομμυρίων ευρώ –ο υπολογισμός είναι του γενικού γραμματέα δημοσιονομικής πολιτικής Αθ. Πετραλιά– για το εξοπλιστικό πρόγραμμα-«μαμούθ», που τρέχει και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την αναβάθμιση των F-16, τις φρεγάτες Bellhara, τα Rafale και πλήθος άλλων οπλικών συστημάτων. Αυτό, λοιπόν, που με τόση ευκολία προαναγγέλλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι ότι μετά από 13 δισ. εξοπλισμών, οι φτωχοί θα κληθούν να πληρώσουν άλλα 3 δισ. για τα F-35!

Είναι σαφές ότι ο «πόλεμος των άστρων» της κυβέρνησης Μητσοτάκη, της άρχουσας τάξης και του βαθέως ελληνικού κράτους, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην οικονομική καταστροφή, την οποία βεβαίως θα επιχειρήσουν να φορτώσουν ξανά στις πλάτες εργαζομένων και νέων, που από το 2010 πληρώνουν τα «σπασμένα». Μέσα σε αυτά και το έως τότε εξοπλιστικό «πάρτι», που συνέβαλε στην εκδήλωση της δομικής καπιταλιστικής κρίσης στη χώρα με τέτοια σφοδρότητα.

Τουλάχιστον 13 δισ. ευρώ για τα μέχρι τώρα εξοπλιστικά προγράμματα

Περιττεύει, ίσως, η αναφορά στο ότι το αστρονομικό εξοπλιστικό πακέτο, με ή χωρίς τα F-35, δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την «προστασία της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας», ακόμη και αν κανείς υιοθετήσει την κυρίαρχη ρητορεία για μονομερή τουρκική προκλητικότητα και «κλείσει τα μάτια» στις ελληνικές επιθετικές βλέψεις σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο (συζήτηση για μονομερή επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ., πλήρης απόδοση ΑΟΖ στο Καστελόριζο κλπ). Ειδικά τα F-35, που αποτελούν ένα «έξυπνο» οπλικό σύστημα προορισμένο να μην αναγνωρίζει ως εχθρικά τα οπλικά συστήματα που χρησιμοποιούν τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ. Με άλλα λόγια, το μαχητικό πέμπτης γενιάς της Lockheed Martin δεν είναι προορισμένο για να επιτίθεται σε άλλα F-35 ή F-16 – επίσης της Lockheed Martin, ενώ τα πολύπλοκα υπολογιστικά συστήματα που διαθέτει παραμένουν υπό τον έλεγχο της Ουάσινγκτον, αναβαθμίζοντας τον ρόλο της ως τελικού κριτή του όποιου διμερούς «θερμού επεισοδίου».

Είναι σαφές, λοιπόν, ότι τα κριτήρια για το «κερασάκι στην τούρτα» της εξοπλιστικής «αγοράς του αιώνα» είναι αμιγώς γεωπολιτικά, προκειμένου η ελληνική πλευρά να δείξει και εμπράκτως ότι αποτελεί σταθερό, στρατηγικό και απολύτως προβλέψιμο εταίρο των ΗΠΑ στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, έτοιμη να συνδράμει σε επιχειρήσεις εκτός συνόρων κατά των «εχθρών» του ΝΑΤΟ. Δεν είναι τυχαίο ότι η αιφνιδιαστική δήλωση για τα F-35 ήρθε λίγα 24ωρα μετά τη νέα απόπειρα της Άγκυρας να αναβαθμίσει τη θέση της με την αντίστροφη τακτική από αυτή της Ελλάδας, εμφανιζόμενη δηλαδή ως σημαντικός πλην απρόβλεπτος σύμμαχος, με τα προσκόμματα που θέτει στην είσοδο Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Η κυβέρνηση της ΝΔ και οι ηγεμονικές μερίδες της άρχουσας τάξης και του βαθέως κράτους έχουν συνειδητά επιλέξει να μεταμορφώσουν την Ελλάδα σε ένα εξοπλιστικό τέρας, σε κάτι παραπάνω από «Ισραήλ των Βαλκανίων». Ξέρουν, άλλωστε, από ποιον θα ζητήσουν να πληρώσει τον λογαριασμό, αλλά και να καταβάλει τον «φόρο αίματος», αν κάτι πάει στραβά στα μεγαλοϊδεατικά τους πλάνα. Το μπλόκο στους νέους εξοπλισμούς και η έξοδος από το ΝΑΤΟ καθίστανται κυριολεκτικά ζητήματα ζωής και θανάτου για εργαζόμενους και φτωχούς στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου