Πέμπτη 19 Μαΐου 2022

Το Αζοφστάλ αδειάζει, η εισβολή συνεχίζεται


AP Photo / Alexei Alexandrov
Το Αζοφστάλ αδειάζει, η εισβολή συνεχίζεται

Η οριστική πτώση της Μαριούπολης με την παράδοση των Ουκρανών μαχητών που πολεμούσαν τόσον καιρό από τις εγκαταστάσεις της χαλυβουργίας, δεν συνεπάγεται κάποια σημαντική αλλαγή στη «μεγάλη εικόνα» καθώς σε διπλωματικό επίπεδο δεν υπάρχει ουδεμία σύγκλιση μεταξύ Κρεμλίνου και Κιέβου.

Η Μαριούπολη έπεσε. Η χαλυβουργία Αζοφστάλ, στην οποία είχαν ταμπουρωθεί επί σχεδόν τρεις μήνες μερικές χιλιάδες Ουκρανοί στρατιώτες, οι περισσότεροι μέλη του νεοναζιστικού Τάγματος Αζόφ -«ήρωες», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του αμερικανικού Πενταγώνου Τζον Κίρμπι- εξακολουθεί να εκκενώνεται, ενώ παραμένει άδηλη η τύχη τους, με τη ρωσική πλευρά να απομακρύνεται ολοένα περισσότερο από το αίτημα της Ουκρανίας για ανταλλαγή αιχμαλώτων.

Οπως ανακοίνωσε χθες ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Αμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ, 959 Ουκρανοί στρατιώτες έχουν εγκαταλείψει το Αζοφστάλ από τη Δευτέρα. Παραμένουν όμως και άλλοι εντός της χαλυβουργίας, άγνωστο πόσοι ακριβώς. «Υπάρχουν ακόμα πολλοί άνθρωποι στο Αζοφστάλ και συνεχίζουμε τις διαπραγματεύσεις για τον απεγκλωβισμό τους», δήλωσε χθες στο BBC η υφυπουργός Αμυνας της Ουκρανίας Χάνα Μαλιάρ.

Σύμφωνα με τον φιλορώσο αυτονομιστή ηγέτη Ντενίς Πουσίλιν που μίλησε στο τοπικό πρακτορείο DAN, τα υψηλόβαθμα στρατιωτικά στελέχη συγκαταλέγονται σε αυτούς που δεν έχουν παραδοθεί ακόμα. «Σε ό,τι αφορά τους εγκληματίες πολέμου καθώς και αυτούς που είναι εθνικιστές, η τύχη τους, εάν παραδώσουν τα όπλα τους, θα πρέπει να αποφασιστεί από τα δικαστήρια», πρόσθεσε.

Χθες, παράλληλα, ξεκίνησε στην Ουκρανία η δίκη του πρώτου Ρώσου στρατιώτη ο οποίος κατηγορείται ως εγκληματίας πολέμου. Πρόκειται για τον 21 ετών Βαντίμ Σισιμαρίν, μέλος ομάδας τεθωρακισμένων, ο οποίος πυροβόλησε στο κεφάλι έναν άμαχο Ουκρανό 62 χρόνων μέσα στο αυτοκίνητό του. Ο Σισιμαρίν δήλωσε ένοχος στις κατηγορίες και η δίκη του ίσως να σηματοδοτεί αυτό που θα επακολουθήσει και στις δύο χώρες. Από πλευράς Ρωσίας αναμένεται να κατατεθεί από στιγμή σε στιγμή στη Δούμα η πρόταση να απαγορευτεί η ανταλλαγή αιχμαλώτων, ενώ ο γενικός εισαγγελέας της χώρας ζήτησε να αναγνωριστεί το Τάγμα Αζόφ ως τρομοκρατική οργάνωση.

Η διάσταση απόψεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας σε σχέση με το Αζοφστάλ παίρνει τη μορφή έντονης επικοινωνιακής αντιπαράθεσης. Για «ψέματα και προπαγάνδα» κατηγόρησε τον Ουκρανό πρόεδρο η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα. Μιλώντας στο Sputnik Radio η Ζαχάροβα χαρακτήρισε τον ισχυρισμό του Ζελένσκι ότι η εκκένωση του Αζοφστάλ είναι μια «επιχείρηση σωτηρίας» την οποία ξεκίνησε η ουκρανική πλευρά ως «ένα έργο τέχνης γραμμένο από τους δημιουργούς του Kvartal 95 Studio», αναφερόμενη στην τηλεοπτική εταιρεία παραγωγής που είχε ιδρύσει ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι πριν εκλεγεί πρόεδρος.

Στο μεταξύ, και οι δύο πλευρές πληρώνουν βαρύ φόρο αίματος. Χθες, ημέρα που οι ΗΠΑ επαναλειτουργούσαν την πρεσβεία τους στο Κίεβο, ο αρχηγός της αστυνομίας της περιφέρειας του Κιέβου δήλωσε ότι έχουν περισυλλεγεί στην περιοχή του 1.288 πτώματα αμάχων από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.

Συνολικά, 3.752 Ουκρανοί άμαχοι έχουν σκοτωθεί έκτοτε και άλλοι 4.062 έχουν τραυματιστεί, όπως ανακοίνωσε χθες το Γραφείο της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, υπογραμμίζοντας ότι ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων είναι κατά πάσα πιθανότητα πολύ μεγαλύτερος. Το δε Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας δήλωσε χθες μέσω Facebook ότι περίπου 28.300 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από την έναρξη του πολέμου, οι 400 εκ των οποίων μόνο μέσα στην αμέσως προηγούμενη μέρα.

Φως, δυστυχώς, δεν διακρίνεται στην άκρη του τούνελ, όπως άφησε να εννοηθεί χθες ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. Σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax, ο Ρώσος αξιωματούχος επισήμανε ότι οι διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία δεν προχωρούν και κατά πάσα πιθανότητα δεν θα συνεχιστούν μετά την παράδοση των μαχητών του Αζοφστάλ. «Διακρίνουμε πλήρη απροθυμία από πλευράς των Ουκρανών διαπραγματευτών να συνεχίσουν τη διαδικασία», ανέφερε.

Ο «διάλογος κωφών» επιβεβαιώθηκε και από τον Μιχαΐλο Ποντόλιακ, τον σύμβουλο του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι. Σύμφωνα με το Reuters, ο Ποντόλιακ επιβεβαίωσε ότι οι συνομιλίες έχουν μείνει στάσιμες, καθώς η Ρωσία δεν προτίθεται να παραδεχτεί πως «δεν θα πετύχει κανέναν από τους στόχους της». «Η Ρωσία», συνέχισε, «δεν δείχνει να κατανοεί τις διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη στον κόσμο. Κι αυτός ο ρόλος είναι εξαιρετικά αρνητικός».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου