Τρίτη 17 Μαΐου 2022

Σομαλία: Επιστρέφει ο αμερικανικός στρατός με πρόσχημα την «καταπολέμηση» της τρομοκρατίας και των τζιχαντιστών


Φωτό αρχείου

Διάταγμα για την επιστροφή και επαναδραστηριοποίηση εκατοντάδων Αμερικανών στρατιωτών στην Σομαλία με πρόσχημα την «καταπολέμηση» της τρομοκρατίας και των τζιχαντιστών της αλ Σαμπάμπ υπέγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Σύμφωνα με πληροφορίες των Τάιμς της Νέας Υόρκης ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ανταποκρίθηκε και σε αίτημα του Πενταγώνου για επανέναρξη των επιδρομών σε βάρος ηγετικών στελεχών των Σομαλών τζιχαντιστών για την «προστασία» των «εθνικών συμφερόντων» των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στην περιοχή.

Με τον τρόπο αυτό ο Αμερικανός πρόεδρος αίρει προηγούμενη απόφαση του προκατόχου του Ντόναλντ Τραμπ για απομάκρυνση δυνάμεων του αμερικανικού στρατού από το σομαλικό έδαφος στο οποίο βρίσκονται εδώ και πολλά χρόνια πάντα με πρόσχημα τους τζιχαντιστές της αλ Σαμπάμπ και την «αντιτρομοκρατική» εκπαίδευση του σομαλικού στρατού.

Νωρίτερα, το σομαλικό κοινοβούλιο αποφάσισε κατά πλειοψηφία να επανέλθει στο προεδρικό αξίωμα (μετά τη θητεία του την περίοδο 2012-2017) ο 66χρονος Χασάν σείχ Μοχάμουντ. Ο Μοχάμουντ εξελέγη Πρόεδρος από το κοινοβούλιο με 214 ψήφους υπέρ έναντι 110 του αντιπάλου του, απερχόμενου προέδρου Μοχάμεντ Αμπντουλαχί Μοχάμεντ (ή Φαρμάτζο).

Το 71% του σομαλικού λαού πασχίζει να επιβιώσει με λιγότερα από 1,80 ευρώ την ημέρα.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είχε προειδοποιήσει πως το πρόγραμμα στήριξης, ύψους 400 εκατ. δολαρίων, θα τερματιζόταν αυτόματα την 17η Μαΐου εάν δεν σχηματιζόταν κυβέρνηση.

Η απερχόμενη κυβέρνηση είχε ζητήσει στα τέλη Απριλίου να αναβληθεί αυτή η προθεσμία για τρεις μήνες, χωρίς να λάβει απάντηση.

Ο λαός των 15 εκατομμυρίων κατοίκων είναι αντιμέτωπος με μια από τις χειρότερες ξηρασίες των τελευταίων δεκαετιών και οργανώσεις αρωγής φοβούνται πως θα ενσκήψει λιμός παρόμοιος με εκείνον του 2011, όταν είχαν χάσει τη ζωή τους 260.000 άνθρωποι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου