Τετάρτη 18 Μαΐου 2022

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η κατάσταση στο έδαφος (χάρτες)

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η κατάσταση στο έδαφος 

Το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου λέει ότι η Ρωσία πιθανότατα έχει εξαντλήσει τις έτοιμες για μάχη εφεδρικές δυνάμεις, αναγκάζοντας τη στρατιωτική διοίκηση να συγκεντρώσει στρατιώτες από διαφορετικές μονάδες.

Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας εκτιμά ότι η Ρωσία έχει χάσει περίπου το ένα τρίτο των μάχιμων στρατευμάτων της.

Ο περιφερειακός κυβερνήτης του Χαρκόβου δήλωσε ότι τα ουκρανικά στρατεύματα που αντεπιτίθενται κοντά στην πόλη, έφτασαν στα ρωσικά σύνορα.

Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας δημοσίευσε ένα βίντεο που φέρεται να δείχνει έναν αριθμό στρατιωτών από μια ταξιαρχία εδαφικής άμυνας σε απροσδιόριστη τοποθεσία στα σύνορα.

Στα ανατολικά, οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα έχουν εγκαταλείψει τον στόχο της ολοκλήρωσης μιας μεγάλης κλίμακας περικύκλωσης ουκρανικών μονάδων από την πόλη του Ντονέτσκ έως το Ιζιούμ για να ολοκληρώσουν την κατάληψη της Περιφέρειας Λουγκάνσκ.

© Παρέχεται από: Euronews ελληνικά Ολεξάντρα Βακούλινα euronews

Ο επικεφαλής της Διοίκησης της Περιφέρειας Λουγκάνσκ, Σέρχιι Χαϊντάι, δήλωσε ότι η ρωσική στρατιωτική διοίκηση πιθανότατα κατανοεί πως δεν θα μπορέσει να καταλάβει την περιοχή του Ντόνετσκ, αλλά πιστεύει ότι έχει την ικανότητα να φτάσει στα διοικητικά σύνορα της περιφέρειας. Οι παρατηρήσεις του γενικά ταυτίζονται με την ανάλυση του Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου.

Εφεξής, η ρωσική στρατιωτική διοίκηση πιθανότατα θα δώσει προτεραιότητα στη μάχη για το Σεβεροντόνετσκ.

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν να εξαπολύουν επιθέσεις πυροβολικού, αέρος και ναυτικού στο εργοστάσιο χάλυβα Αζοφστάλ, αλλά οι υπερασπιστές της Μαριούπολης διατήρησαν τις θέσεις τους.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου, το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο σημείωσε ότι οι δυνάμεις της Υπερδνειστερίας επέστρεψαν στις κανονικές επιχειρήσεις ενώ οι ρωσικές δυνάμεις παρέμειναν σε κατάσταση συναγερμού, κάτι που θα μπορούσε να υποδηλώνει διαφωνίες μεταξύ της αυτοαποκαλούμενης κυβέρνησης της Υπερδνειστερίας και της Ρωσίας.

Και πάμε σε μια άλλη χώρα που μοιράζεται τα σύνορά της με την Ουκρανία, τη Λευκορωσία.

Το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου λέει: Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Λουκασένκο πιθανώς «ζυγίζει» την υποστήριξη για τη ρωσική εισβολή με την επιθυμία να αποφύγει την άμεση στρατιωτική εμπλοκή, υπό τον κίνδυνο των δυτικών κυρώσεων, των αντιποίνων εκ μέρους της Ουκρανίας, και την πιθανή δυσαρέσκεια στον στρατό της Λευκορωσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου