Σάββατο 14 Μαΐου 2022

Η επικοινωνία Σοϊγκού- Όστιν «δεν έλυσε κανένα» πρόβλημα, ούτε του Αζοφστάλ για το οποίο υπάρχει αγωνία

Η επικοινωνία Σοϊγκού- Όστιν «δεν έλυσε κανένα» πρόβλημα, ούτε του Αζοφστάλ για το οποίο υπάρχει αγωνία
Η πρώτη επικοινωνία μεταξύ του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν και του Ρώσου ομολόγου του Σεργκέι Σοϊγκού μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία δεν έλυσε κανένα «ακανθώδες πρόβλημα», δήλωσε το Πεντάγωνο.

«Η τηλεφωνική επικοινωνία δεν έλυσε κανένα ακανθώδες πρόβλημα ούτε οδήγησε σε άμεσες αλλαγές στα όσα κάνουν ή λένε οι Ρώσοι», δήλωσε σε δημοσιογράφους ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού κατά την οποία ο αρχηγός του Πενταγώνου ζήτησε την άμεση κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία και τόνισε τη σημασία της διατήρησης των γραμμών επικοινωνίας, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο.

Ήταν η πρώτη φορά μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου που επικοινώνησαν οι δύο ανώτατοι αξιωματούχοι των δύο χωρών.

Η τελευταία τους επικοινωνία ήταν στις 18 Φεβρουαρίου, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι.

Το Reuters ανέφερε ότι ο Όστιν είχε προσπαθήσει πολλές φορές να μιλήσει με τον Σοϊγκού από τότε που ξεκίνησε η εισβολή, αλλά αξιωματούχοι είπαν ότι η Μόσχα φαινόταν να μην ενδιαφέρεται να συνομιλήσει.

Ο Όστιν τόνισε τη σημασία της διατήρησης ανοιχτών γραμμών επικοινωνίας, δήλωσε ο Τζον Κίρμπ.

Οι ΗΠΑ και η Ρωσία έχουν δημιουργήσει μια ανοικτή γραμμή άμεσης επικοινωνίας μετά την εισβολή -την οποία η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση»- για να αποτρέψουν λάθος υπολογισμούς και κλιμάκωση στην περιοχή.

Η ανοικτή γραμμή άμεσης επικοινωνίας για στρατιωτική απεμπλοκή (“κόκκινο τηλέφωνο”) είναι μια ανοιχτή τηλεφωνική γραμμή που εδρεύει στα κεντρικά γραφεία της Ευρωπαϊκής Διοίκησης και υπάγεται στον πτέραρχο της Πολεμικής Αεροπορίας Τοντ Γουόλτερς, ο οποίος ηγείται όλων των αμερικανικών δυνάμεων στην ήπειρο.

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, επικαλούμενο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, μετέδωσε ότι η τηλεφωνική επικοινωνία έγινε «με πρωτοβουλία της αμερικανικής πλευράς».

«Συζητήθηκαν επίκαιρα θέματα διεθνούς ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης στην Ουκρανία», ανέφερε το TASS, επικαλούμενο το υπουργείο.
“Δύσκολες” οι διαπραγματεύσεις για την απομάκρυνση των Ουκρανών μαχητών από το Αζοφστάλ, λέει η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης

Η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεσούκ δήλωσε απόψε ότι οι διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για την απομάκρυνση των υπερασπιστών του Αζοφστάλ από τη χαλυβουργία αυτή στη Μαριούπολη ήταν «πολύ δύσκολες», χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις. «Το αποτέλεσμα μπορεί να μην αρέσει σε όλους, όμως το καθήκον μας είναι να απομακρύνουμε τα αγόρια μας. Όλα. Ζωντανά», ανέφερε σε ανάρτησή της στο διαδίκτυο η Βερεσούκ. «Θεού θέλοντος θα τους σώσουμε όλους», πρόσθεσε.

Για την παρουσία υψηλόβαθμων δυτικών στρατιωτικών που έχουν εγκλωβιστεί στο Αζοφστάλ, έχουν γραφτεί πολλά. Ίσως εκεί είναι η μεγάλη δυσκολία…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου