Τρίτη 17 Μαΐου 2022

Επικίνδυνη επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ

 Επικίνδυνη επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ
Στη χειρότερη και πιο επικίνδυνη στιγμή επισκέπτεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης τις ΗΠΑ την Δευτέρα, με τον πόλεμο στην Ουκρανία να μαίνεται και την απειλή μιας τρομερής επέκτασης της σύρραξης ΝΑΤΟ-Ρωσίας να ενισχύεται μετά και την απόφαση της Φινλανδίας και της Σουηδίας να ενταχθούν στην επιθετική ατλαντική συμμαχία. Με την πρόθυμη εμπλοκή στα πολεμικά σχέδια του ΝΑΤΟ και τη νέα συμφωνία για τις βάσεις, που μετατρέπει όλη τη χώρα σε επιθετικό προγεφύρωμα των ΗΠΑ, ταξιδεύει ο Κ. Μητσοτάκης στις ΗΠΑ.

Με τον πρωθυπουργό να επιχαίρει γιατί «η χώρα μας καθίσταται ο βασικός εταίρος και συνομιλητής των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή» (όπως είπε την Πέμπτη στη βουλή) είναι φανερό πως η κυβέρνηση της ΝΔ, με την ουσιαστική συναίνεση του αστικού πολιτικού μπλοκ και του κεφαλαίου, είναι αποφασισμένη να συνταχθεί πλήρως με τους επικίνδυνους σχεδιασμούς της Ουάσινγκτον που θέλουν πόλεμο διαρκείας στην Ευρώπη.
Να δώσει βαρύ οπλισμό η Ελλάδα στην Ουκρανία και να συμμετέχει ελληνικός στρατός στα ΝΑΤΟϊκά σώματα σε Βουλγαρία και Ρουμανία θα ζητήσει μεταξύ άλλων ο Τζο Μπάιντεν από τον «δεδομένο» Κ. Μητσοτάκη. Στο τραπέζι και νέες αγορές όπλων, όπως τα πανάκριβα F-35. Η συστράτευση της κυβέρνησης με τις ΗΠΑ, στην ουσία με τη συναίνεση του ΣΥΡΙΖΑ (που μιλάει για ανταλλάγματα) γίνεται ακόμα πιο επικίνδυνη, καθώς η πρόθεση Φινλανδίας και Σουηδίας να μπουν στο ΝΑΤΟ φουντώνει την πολεμική πυρκαγιά στην Ευρώπη, απειλώντας ακόμα και με πυρηνική κρίση.


Αποκαλυπτικές ήταν οι δηλώσεις του νέου πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, του ελληνοαμερικανού επιχειρηματία Τζορτζ Τσούνις (ο οποίος άρχισε με άνεση να βλέπει υπουργούς λες και είναι η… θεία από το Σικάγο) στη συνάντησή του με τον υπουργό Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλο. «Η αμυντική μας συνεργασία είναι μια από τις ισχυρότερες της Αμερικής στην Ευρώπη, τώρα πιο σημαντική από ποτέ», είπε και υπογράμμισε πως «οι ΗΠΑ υποστηρίζουν σθεναρά τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας που συνεχώς αυξάνει στην Ανατολική Μεσόγειο, στα Δυτικά Βαλκάνια, στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και πέραν αυτής». «Ηγετικός ρόλος» και νέες «Μεγάλες Ιδέες», νέα πεδία για θυσίες του λαού σε αιματοβαμμένες εκστρατείες.

Γιάννης Ελαφρός
Ναι στις βάσεις, καυγάς για τα ανταλλάγματα
Συστράτευση με ΗΠΑ/ΝΑΤΟ των αστικών κομμάτων
Η ψήφιση της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας για τις βάσεις λίγο πριν ο Κ. Μητσοτάκης πάει στις ΗΠΑ και ενώ μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι μια πολύ αρνητική εξέλιξη. ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούν στη συμμαχία με τις ΗΠΑ, διαφωνίες μόνο για τα ανταλλάγματα. Την ίδια ώρα η πολεμική εμπλοκή της Ελλάδας στα επιθετικά σχέδια του ΝΑΤΟ δυναμώνει.
Γιάννης Ελαφρός

Με τις ψήφους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ πέρασε από τη βουλή η ελληνοαμερικανική συμφωνία «αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας», αλλά η συναίνεση ήταν πολύ ευρύτερη. Πρόκειται για μια πολύ επικίνδυνη συμφωνία, που παρέχει «εξυπηρετήσεις» (ή «ευκολίες» αν θέλετε) στις ΗΠΑ σε πολλές νέες τοποθεσίες και μάλιστα με «αόριστη» διάρκεια μετά το πέρας της πενταετίας. Το εντυπωσιακό της συζήτησης στη βουλή (και όχι μόνο) είναι πως οι υποστηρικτές της εκχώρησης κυριαρχίας στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ και της απαρέγκλιτης συστράτευσης με τα πολεμοχαρή σχέδιά τους (για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του ελληνικού κεφαλαίου βεβαίως και όχι λόγω «εθελοδουλείας») όχι μόνο δεν κρύβονται, όχι μόνο δεν προσέχουν τα λόγια τους, αλλά καμαρώνουν, διαφημίζουν την αμερικανική τους επιστράτευση και ζητάνε ακόμα περισσότερες αμερικανικές βάσεις, ακόμα περισσότερο ΗΠΑ, ακόμα μεγαλύτερο «αποτύπωμα» του αμερικανικού αετού στη χώρα μας.

Η αποθράσυνσή τους οφείλεται σε δύο λόγους. Πρώτο, στην όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών που οδηγούν σε επιλογή στρατοπέδου και στην απόφαση της ελληνικής αστικής τάξης να διεκδικήσει αναβάθμιση της θέσης της μέσω της συστράτευσης με τις ΗΠΑ και τη «Δύση» (ΝΑΤΟ, ΕΕ κλπ). Το σημείο αυτό γίνεται πια «δικλείδα ασφαλείας» για το σύστημα. Δεύτερο, στη νομιμοποίηση αυτής της πολιτικής από τον ΣΥΡΙΖΑ, που κατάφερε να ξεφτιλίσει και τον αντιιμπεριαλισμό-αντιαμερικανισμό, καθώς κατά τη διακυβέρνησή του η στρατηγική συμμαχία με τις ΗΠΑ απογειώθηκε. Εξάλλου το προσχέδιο της συμφωνίας είχε επεξεργαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είχε παραχωρήσει και το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης στις ΗΠΑ.

Δεν είναι τυχαίο πόσο ρηχός ήταν ο Α. Τσίπρας προχθές στη βουλή απέναντι στους «δεδομένους» της ΝΔ («Δεν είναι κακό να είσαι δεδομένος, να είσαι προβλέψιμος», είπε ο Ν. Παναγιωτόπουλος στην Επιτροπή της βουλής). Η ουσία της τοποθέτησής του ήταν πως η κυβέρνηση της ΝΔ δεν πήρε τα κατάλληλα ανταλλάγματα. Αποκαλυπτικό είναι και τι ανταλλάγματα εννοεί ο Τσίπρας: «Διεκδικήσατε – πολύ σωστά θα πω εγώ – και συμπερίληψη και άλλων πολλών στρατιωτικών εγκαταστάσεων στη Συμφωνία, σε τοποθεσίες που είχαν αξία για τα ελληνικά αμυντικά συμφέροντα, με ιδιαίτερη έμφαση στη Σκύρο. Οι ΗΠΑ, όμως, απέρριψαν κάθε πρόταση»… Δηλαδή τι ζητά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ; Περισσότερες βάσεις!

Απέναντι σε αυτή την αστική φιλοπόλεμη συναίνεση μόνη αντιπολίτευση είναι το εργατικό-λαϊκό και το αντιπολεμικό κίνημα. Οι διαδηλώσεις την Πέμπτη έστειλαν μήνυμα ανυπακοής, αλλά ειδικά από την πλευρά της αντισυστημικής Αριστεράς δεν ήταν στο επίπεδο που απαιτούνταν. Η μεγάλη αντιπολεμική συναυλία στη Θεσσαλονίκη την Κυριακή έδειξε πως υπάρχει ευαισθησία σε ευρύτερο κόσμο. Χρειάζεται να μετασχηματιστούν όλα αυτά σε ανατρεπτικό κίνημα κατά των πολέμων του κεφαλαίου, των βάσεων και όλων των βάσεων στήριξης του συστήματος.

Βαθύτερη εμπλοκή στον πόλεμο στην Ουκρανία
Στέλνουν όπλα, ετοιμάζουν στρατό

Νίκος Αργυρίου
Οι ΗΠΑ πιέζουν για αποστολή βαρέων όπλων στην Ουκρανία, προετοιμάζεται αποστολή δυνάμεων σε ΝΑΤΟϊκά σώματα σε Βουλγαρία-Ρουμανία

Η κυβέρνηση της ΝΔ αποτελεί μια τεράστια απειλή για τον λαό καθώς εμβαθύνει την ήδη πολύ σοβαρή πολεμική εμπλοκή-συμμετοχή στον ουκρανικό πόλεμο. Αρχικά έστειλε φορτία με πυραύλους Stinger, ρουκέτες για πολλαπλούς εκτοξευτές RM-70 (τσεχοσλοβακικής κατασκευής), διάφορα πυρομαχικά και κατασχεμένα τυφέκια καλάσνικοφ. Με αμερικανική πρωτοβουλία εντείνονται οι συνομιλίες μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας, ΗΠΑ, Γερμανίας και του ΝΑΤΟ για την αποστολή βαριού οπλισμού στην Ουκρανία. Αναφέρονται σε παραχώρηση 130 οχημάτων ΒΜΡ-1 ρωσικής κατασκευής, που θα αντικατασταθούν από ισάριθμα Marder 1A5 γερμανικής κατασκευής. Οι ΗΠΑ πιέζουν τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ να προσφέρουν στον ουκρανικό στρατό βαριά οπλικά συστήματα σοβιετικής κατασκευής-πυροβολικό, τεθωρακισμένα, αντιαεροπορικά, πολεμικά αεροσκάφη κλπ.- ώστε να αντικατασταθούν με όπλα δυτικών πολεμικών βιομηχανιών ή να ξεφορτωθούν οι ΗΠΑ μεταχειρισμένα οπλικά συστήματα. Γλυτώνοντας σημαντικά κόστη αποθήκευσης, ανοίγοντας δουλειές για τις πολεμικές τους βιομηχανίες καθώς οι «σύμμαχοι» που θα τα προμηθευτούν πρέπει να εκπαιδεύσουν το προσωπικό, να τα εκσυγχρονίσουν, οπλίσουν και εφοδιάσουν με πυρομαχικά.


Αιτήματα παραχώρησης έχουν τεθεί για τα αντιαεροπορικά συστήματα TOR-M1, που επιχειρησιακά καλύπτουν ανάγκες σχηματισμών του Δ’ Σώματος Στρατού και τα OSA-AK, που καλύπτουν αντίστοιχες ανάγκες της ΑΣΔΕΝ. Αναλυτές αναφέρονται σε αιτήματα παραχώρησης των αντιαεροπορικών συστημάτων S 300. Ρωσικά οπλικά συστήματα που απαξιώνονται λόγω των κυρώσεων, που αποκλείουν τη συντήρηση-εκσυγχρονισμό τους.

Επίσης, είναι αποφασισμένο να σταλούν έλληνες στρατιώτες και πολεμικά μέσα σε Βουλγαρία και Ρουμανία στο πλαίσιο της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης του ΝΑΤΟ ΝRF (ΝΑΤΟ Response Force). Στην Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής (24/3/2022) αποφασίστηκε η ενεργοποίηση των αμυντικών σχεδίων (ΝΑΤΟ’s Defence Plans), λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Απόρροια της απόφασης ήταν η ανάπτυξη στοιχείων της ΝRF στο ανατολικό πλευρό της Συμμαχίας (Eastern Flank). Δημοσιογραφικές πληροφορίες αποκαλύπτουν ότι οι ΗΠΑ πιέζουν οι Ταξιαρχίες να εξελιχθούν σε Σώματα Στρατού!

Η Αλεξανδρούπολη μετατρέπεται σε μεγάλη αμερικανική ναυτική βάση, σε «Σούδα του Βορρά», ενώ κατασκοπευτικά αεροπλάνα απογειώνονται από την Ελλάδα και πάνε προς Ουκρανία

Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Ν. Χαρδαλιάς απαντώντας σε ερώτηση βουλευτή, επισήμανε: «Ενίσχυση της συμμαχικής αποτρεπτικής και αμυντικής διάταξης, εντάσσεται στις υποχρεώσεις της χώρας μας, όπως και των λοιπών κρατών μελών, και ως εκ τούτου, αποκτά λογικό έρεισμα, αλλά εάν θέλετε και διπλωματική σκοπιμότητα και ουσιαστική βαρύτητα. Απόρροια των παραπάνω είναι το γεγονός ότι ενδεχομένως να προκύψουν υποχρεώσεις για τη χώρα μας, ως μέλος του ΝΑΤΟ, στο πλαίσιο αυτού του νέου σχεδιασμού.» Και πρόσθεσε: «Είναι στο όριο του ψευτοδιλήμματος, αν μου επιτρέπετε, εάν η απειλή είναι μεγαλύτερη από τη Ρωσία, είναι μεγαλύτερη από την Τουρκία, σε κάθε περίπτωση σας διαβεβαιώνω ότι, ναι, η Ελλάδα τελεί σε διαρκή ετοιμότητα, είμαστε σε απόλυτη εγρήγορση, προκειμένου να συνδράμουμε στο πλαίσιο του νατοϊκού σχεδιασμού, όπως άλλωστε αυτό επιτάσσουν οι συμμαχικές μας υποχρεώσεις.»

Πρόσφατα, ο αμερικανός διοικητής του 5ου Σώματος Στρατού, John Stephen Kolasheski, επισκέφθηκε το Γ’ Σώμα Στρατού/NRDC-GR, στη Θεσσαλονίκη, πυροδοτώντας φήμες, για ενδεχόμενη, ενεργή εμπλοκή του Νατοϊκού Στρατηγείου στην ουκρανική κρίση. Το NATO Rapid Deployable Corps – Greece (NRDC-GR) ανέλαβε από το 2020 και για τρία χρόνια, το ρόλο της Χερσαίας Διοίκησης Πολλαπλών Σωμάτων Στρατού (Multi-Corps Land Component Command / MC LCC).

Ιδιαίτερη σημασία έχει η Ελληνοαμερικανική «αμυντική συμφωνία» για τις Βάσεις (MDCA), καθώς αυτές έχουν κεντρικό ρόλο στους αμερικανικούς σχεδιασμούς, αλλά και στην παρέμβαση του δυτικού ιμπεριαλιστικού στρατοπέδου στον πόλεμο της Ουκρανίας. Η Αλεξανδρούπολη, μετατρέπεται σε μεγάλη αμερικανική ναυτική βάση, σε «Σούδα του Βορρά» όπως είπε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κ. Φλώρος, ενώ έχει τεράστια σημασία στους ενεργειακούς σχεδιασμούς. Από το λιμάνι της διακινούνται στρατεύματα και μέσα των ΗΠΑ–ΝΑΤΟ προς Ρουμανία και Πολωνία, ενώ μεταφέρεται οπλισμός που παραχωρούν τα δυτικά κράτη στον Ουκρανικό στρατό. Δεν είναι τυχαίες οι ρωσικές απειλές, η στοχοποίησή της, που προκάλεσε την ανάπτυξη αντιαεροπορικών συστοιχιών PATRIOT. Στην 115 Πτέρυγα Μάχης Σούδας αναμένεται ανάπτυξη 10 μαχητικών αεροσκαφών F-35 και 14 τύπου F-15, με 500 άτομα προσωπικό. Λάρισα, Στεφανοβίκειο Μαγνησίας, Άραξος, Ανδραβίδα, Καλαμάτα «διατίθενται» προς επιχειρησιακή χρήση των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων. Τα UAV τύπου MQ-9 Reaper απογειώνονται από την Λάρισα για να ελέγξουν Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα, ενώ τα αμερικανικά κατασκοπευτικά αεροσκάφη από τη Σούδα όπως και τα αντίστοιχα ελληνικά πετούν στη Μαύρη θάλασσα συλλέγοντας πληροφορίες, που μεταβιβάζουν σε ΝΑΤΟ και Ουκρανικό στρατό. Οι ΗΠΑ παρείχαν πληροφορίες που βοήθησαν τις ουκρανικές δυνάμεις να εντοπίσουν και να κτυπήσουν τη ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας αποκάλυψαν οι New York Times.

Αξίζει να επισημανθεί ότι η Ελλάδα είναι ο χώρος που πραγματοποιούνται οι περισσότερες πολεμικές προετοιμασίες, ενώ ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις συμμετέχουν σε ασκήσεις εκτός συνόρων. Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε η Άσκηση-πρόβα πολέμου «Swift Response 2022» στη Βόρεια Μακεδονία με τη συμμετοχή αξιωματικών και υπαξιωματικών της Διεύθυνσης Ειδικού Πολέμου.

Η ελληνική άρχουσα τάξη έχει επιλέξει να αναβαθμίσει τη στρατηγική της θέση μέσω του πολέμου. Αποτροπή αμφισβήτησης των κεκτημένων του ελληνικού αστικού κράτους και επεκτατισμός, εξασφάλιση για τους ιμπεριαλιστές της Δύσης όρων ασφάλειας και σταθερότητας, πολεμικές συμμαχίες και άξονες πολέμου στη Μεσόγειο, συμμετοχή στους βρόμικους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τις βάρβαρες επεμβάσεις, δράση των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων ως εγγυητών ασφάλειας, χωροφύλακας των λαών και διώκτης προσφύγων είναι οι βασικές κατευθύνσεις για την εξυπηρέτηση των στρατηγικών επίδικων της ελληνικής άρχουσας τάξης. Και σε αυτό υπάρχει πλήρη συμφωνία όλων των αστικών κομμάτων εξουσίας, όλου του αστικού συστήματος εξουσίας.

Τα δίνουμε όλα στις ΗΠΑ για να μην πάρουν οι Τούρκοι!

Όποιος παρακολουθούσε τη συζήτηση στη βουλή την Πέμπτη θα νόμιζε πως μπήκε σε λάθος… αίθουσα. Αντί για συνεδρίαση για την έγκριση ή όχι (λέμε τώρα…) της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας, εξελίχθηκε σε συζήτηση για τον εξοπλισμό της Τουρκίας, αλλά και της Ελλάδας. Αφετηρία η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ στο γιατί η ΝΔ προχωρά στην ψήφιση της συμφωνίας, ενώ γράφεται πως η αμερικανική κυβέρνηση ζητά από το Κογκρέσο να εγκρίνει την αναβάθμιση των τουρκικών F-16. Στη συνέχεια άρχισε ο διαγωνισμός ποιος από τους Μητσοτάκη ή Τσίπρα είναι πιο κατάλληλος για να δαπανήσει πολλά δισ. για την αγορά πανάκριβων F-35.

Αποκαλύπτεται έτσι σε τι επικίνδυνες διαδρομές μας οδηγεί ο ανταγωνισμός με την Τουρκία. Αφενός, δικαιολογείται η επιστράτευση στα επιθετικά σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, στο όνομα της… υποστήριξης των «εθνικών δικαίων» από την Ουάσιγκτον, παρότι έχει αποδειχθεί τόσες φορές πως οι ΗΠΑ κοιτούν μόνο τα δικά τους συμφέροντα, αφήνοντας ακάλυπτους τους αφελείς.

Αφετέρου, προωθείται ο τρομερός ανταγωνισμός των εξοπλισμών και κρύβεται πως κάθε βήμα του ενός ακολουθείται από τον άλλον, με μόνο ωφελημένο τελικά την πολεμική βιομηχανία των ΗΠΑ κυρίως αλλά και άλλων κρατών. Αναβαθμίστηκαν τα ελληνικά F-16; Θα αναβαθμιστούν και τα τουρκικά. Θα πάρει η Ελλάδα F-35; Θα πάρει και η Τουρκία ή κάτι ανάλογο. Πληρώνουν οι λαοί Ελλάδας και Τουρκίας τα ηγεμονικά σχέδια των αστικών τους τάξεων.

Γι’ αυτό είναι ιδιαίτερα κρίσιμο, ο σύγχρονος αντιιμπεριαλισμός να στέκεται ταξικά διεθνιστικά ενάντια στον αστικό ανταγωνισμό Ελλάδας-Τουρκίας, σε διαχωρισμό από τη συστημική αφήγηση για τα «κυριαρχικά δικαιώματα».

Γ. Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου