Σάββατο 14 Μαΐου 2022

Φουντώνει ο ενεργειακός πόλεμος

© Jaanall | Dreamstime.com
Φουντώνει ο ενεργειακός πόλεμος
efsyn.gr
Η Ρωσία σταμάτησε τις εξαγωγές ηλεκτρικού ρεύματος στην Φινλανδία. Πώς αντιδρά το Ελσίνκι.

Διακόπηκαν τα ξημερώματα του Σαββάτου οι εξαγωγές ηλεκτρικού ρεύματος από τη Ρωσία στην Φινλανδία όπως επιβεβαίωσε επίσημα αξιωματούχος της φινλανδικής εταιρείας ηλεκτρισμού.

Είχε προηγηθεί ανακοίνωση του ρώσικου παρόχου (RAO Nordic) ότι αναστέλλει τις παραδόσεις λόγω απλήρωτων χρεών. Η RAO Nordic, με έδρα το Ελσίνκι, δεν έχει λάβει πληρωμές για την ηλεκτρική ενέργεια που παρέχει στη Φινλανδία από τις 6 Μαΐου, όπως ανέφερε η ανακοίνωση.

Ο συγκεκριμένος πάροχος αποτελεί τον κυριότερο εισαγωγέα ηλεκτρικής ενέργειας από τη Ρωσία στις σκανδιναβικές αγορές και δραστηριοποιείται στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2002.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται λίγα 24ωρα από τις ανακοινώσεις της ηγεσίας της Φινλανδίας υπέρ της ένταξης της χώρας τους στο ΝΑΤΟ κάτι που αναμένεται να γίνει ανακοινωθεί την Κυριακή.
Πώς αντιδρά το Ελσίνκι

Καθησυχαστική εμφανίζεται η διαχειρίστρια του δικτύου ηλεκτροδότησης στη Φινλανδία, διευκρινίζοντας ότι δεν θα παρουσιαστεί πρόβλημα με την αναστολή εισαγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τη Ρωσία.

«Ήμασταν προετοιμασμένοι για κάτι τέτοιο και δεν θα είναι δύσκολο. Μπορούμε να το διαχειριστούμε, με λίγο περισσότερες εισαγωγές από τη Σουηδία και τη Νορβηγία», δήλωσε ο Τίμο Καουκόνεν, στέλεχος της διαχειρίστριας εταιρείας Fingrid.

► Το ηλεκτρικό ρεύμα που εισάγεται σήμερα από τη Ρωσία καλύπτει περίπου το 10% της συνολικής κατανάλωσης της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου