Παρασκευή 17 Ιουνίου 2022

Η πυρηνική απειλή μεγαλώνει: 12.705 πυρηνικές κεφαλές διαθέτουν τα εννέα κράτη με πυρηνικό οπλοστάσιο!

Η πυρηνική απειλή μεγαλώνει: 12.705 πυρηνικές κεφαλές διαθέτουν τα εννέα κράτη με πυρηνικό οπλοστάσιο!

Τα αποθέματα των εννιά χωρών σε πυρηνικές κεφαλές που προορίζονται για χρήση από τις Ένοπλες Δυνάμεις ανήλθαν σε 9.440
Στις αρχές του 2022 οι πυρηνικές κεφαλές στον κόσμο να ήταν λιγότερες από το 2021, όμως η πυρηνική απειλή μεγαλώνει!

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI), οι πυρηνικές δυνάμεις εκσυγχρονίζουν και αναπτύσσουν το πυρηνικό τους εργοστάσιο.
«Η πυρηνική απειλή για τους λαούς όλου του κόσμου αναμένεται να μεγαλώσει μέσα στην επόμενη δεκαετία και ο αριθμός των πυρηνικών όπλων σε παγκόσμια κλίμακα θα αρχίσει να αυξάνεται ξανά, προβλέπει η έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI), καθώς ο ανταγωνισμός μεταξύ των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων οξύνεται σε όλο τον κόσμο.

Σε αυτό το πλαίσιο το SIPRI διαπιστώνει ότι ο κίνδυνος πυρηνικής κλιμάκωσης βρίσκεται σήμερα στο υψηλότερο επίπεδο από οποιαδήποτε άλλη περίοδο εδώ και 35 χρόνια, μετά τον λεγόμενο «ψυχρό πόλεμο», ενώ η ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία έχει φέρει στην «ημερήσια διάταξη» το ζήτημα ενός πυρηνικού πολέμου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει το SIPRI, στις αρχές του 2022 τα εννέα κράτη με πυρηνικό οπλοστάσιο (Ρωσία, ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Κίνα, Ινδία, Πακιστάν, Ισραήλ, Βόρεια Κορέα) διέθεταν 12.705 πυρηνικές κεφαλές, 375 λιγότερες απ’ ό,τι στις αρχές του 2021. Σε αυτόν τον αριθμό περιλαμβάνονται και αποσυρθείσες κεφαλές που αναμένουν αποσυναρμολόγηση.

Τα κράτη αυτά συνεχίζουν να εκσυγχρονίζουν το πυρηνικό τους οπλοστάσιο. Ετσι, μετά την «οριακή» πτώση της περασμένης χρονιάς, το παγκόσμιο πυρηνικό οπλοστάσιο αναμένεται να μεγεθυνθεί «τη δεκαετία που θα έρθει».

Συνολικά, τα αποθέματα των εννιά χωρών σε πυρηνικές κεφαλές που προορίζονται για χρήση από τις Ενοπλες Δυνάμεις ανήλθαν σε 9.440 (στα ίδια επίπεδα με πέρυσι).

«Ολα τα κράτη με πυρηνικά όπλα αυξάνουν ή αναβαθμίζουν το οπλοστάσιό τους και τα περισσότερα οξύνουν την πυρηνική ρητορική και τον ρόλο που παίζουν τα πυρηνικά όπλα στις στρατιωτικές τους στρατηγικές», δηλώνει ο Γουίλφρεντ Γουάν, διευθυντής του Προγράμματος Οπλων Μαζικής Καταστροφής του SIPRI.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει εντείνει την αντιπαράθεση, τις απειλές και τις «προειδοποιήσεις» για τις συνέπειες ενός πυρηνικού πολέμου, ωστόσο ο πυρηνικός εξοπλισμός των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων έχει επιταχυνθεί πολύ πριν από τη ρωσική εισβολή.

Παρότι τέθηκε σε ισχύ η Συνθήκη για την απαγόρευση των πυρηνικών όπλων στις αρχές του 2021, μετά την επικύρωσή της από 50 και πλέον χώρες (στις οποίες δεν συμπεριλαμβάνονται οι πυρηνικές δυνάμεις…) και παρότι παρατάθηκε για 5 χρόνια η ρωσο-αμερικανική Συνθήκη START, η κατάσταση επιδεινώθηκε τα τελευταία χρόνια.

«Στην Κίνα βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη αύξηση του πυρηνικού οπλοστασίου, με δορυφορικές εικόνες να υποδεικνύουν την κατασκευή 300 και πλέον νέων σιλό πυραύλων», σημειώνει το ινστιτούτο. Σύμφωνα με το αμερικανικό Πεντάγωνο, το Πεκίνο ενδέχεται να διαθέτει 700 πυρηνικές κεφαλές περί το 2027.

Η Βρετανία ανακοίνωσε τον περασμένο χρόνο ότι θα αυξήσει την «οροφή» του πυρηνικού της οπλοστασίου και ότι δεν θα δημοσιοποιεί πλέον τον αριθμό των πυρηνικών όπλων της που είναι επιχειρησιακά.

Η Γαλλία άρχισε το 2021 νέο πρόγραμμα πυρηνικών υποβρυχίων, ενώ Ινδία, Πακιστάν και Ισραήλ μοιάζουν επίσης να αναπτύσσουν το οπλοστάσιό τους, κατά το SIPRI.

Σύμφωνα με τις νεότερες εκτιμήσεις του SIPRI, η Ρωσία παραμένει η χώρα με το μεγαλύτερο πυρηνικό οπλοστάσιο στον κόσμο, διέθετε 5.997 κεφαλές (-280 σε έναν χρόνο), ανεπτυγμένες, αποθηκευμένες ή προς καταστροφή στις αρχές του 2022. Σχεδόν 1.600 από αυτές είναι επιχειρησιακές, εκτιμά το Ινστιτούτο.

Οι ΗΠΑ διαθέτουν 5.428 κεφαλές (-120), αλλά περισσότερα ανεπτυγμένα πυρηνικά όπλα (1.750). Ακολουθούν η Κίνα (350), η Γαλλία (290), η Βρετανία (225), το Πακιστάν (165), η Ινδία (160) και το Ισραήλ (90).

Για τη Βόρεια Κορέα, το SIPRI υπολογίζει για πρώτη φορά ότι διαθέτει 20 πυρηνικές κεφαλές με δυνατότητα να κατασκευάσει άλλες 50».
ΠΗΓΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου