Δευτέρα 27 Ιουνίου 2022

Αντιπολεμικό αντιΝΑΤΟϊκό ποτάμι κατέκλυσε τη Μαδρίτη (φωτογραφίες)


Ένα ανθρώπινο ποτάμι κατέκλυσε το κέντρο της Μαδρίτης την Κυριακή 26 Ιουνίου, σε μια μεγάλη αντιπολεμική αντιΝΑΤΟϊκή διαδήλωση που έστειλε ηχηρό μήνυμα. Τους 30.000 έφτασαν οι διαδηλωτές, που συγκεντρώθηκαν για να καταγγείλουν τα γεράκια του πολέμου και τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στις 29-30 Νοέμβρη. Μαζί με εκατοντάδες ισπανικές και ευρωπαϊκές πολιτικές οργανώσεις και κόμματα της ριζοσπαστικής, αντικαπιταλιστικής, κομμουνιστικής αριστεράς , αλλά και με εκατοντάδες συνδικάτα και ομοσπονδίες, συμμετείχε από την Ελλάδα αντιπροσωπεία του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση και της νΚΑ.

Η αστυνομία και η τοπική κυβέρνηση της Μαδρίτης προσπάθησαν να υποτιμήσουν το γεγονός αναφέροντας ότι συμμετείχαν 2.200 άνθρωποι (!), ενώ η διαδήλωση ήταν ένα ατέλειωτο ποτάμι λαού με κεντρικά συνθήματα:

«Ναι στην Ειρήνη. Όχι στο ΝΑΤΟ» (Por la Paz | No a la OTAN), «Ούτε Πούτιν. Ούτε ΝΑΤΟ», (Ni Putin, Ni OTAN), «Όχι στο ΝΑΤΟ. Έξω οι βάσεις», (OTAN No, Bases Fuera), «Τώρα περισσότερο από ποτέ, έξω το ΝΑΤΟ» (Ahora mas que nunca, OTAN FUERA), «Οι άρχοντες του πολέμου, έξω από τη Μαδρίτη», (Senores de la guerra, fuera de Madrid).

Η διεθνής διαδήλωση έγινε μάλιστα στη σκιά της μαζικής δολοφονίας των μεταναστών στη Μελίγια, στα σύνορα της Ισπανίας με το Μαρόκο. Λίγες μόνο μέρες πριν την Σύνοδο η «προοδευτική κυβέρνηση» των Σοσιαλιστών και των Podemos δεν δίστασε να βάψει τα χέρια της με το αίμα δεκάδων μεταναστών στον λεπιδοφόρο φράχτη της Μελίγια. Ο πρωθυπουργός Σάντσεθ θα ζητήσει μάλιστα από τη Σύνοδο να αναλάβει το ΝΑΤΟ ρόλο στην «υπεράσπιση» των συνόρων στον αποικιακό θύλακα, σε μια ακόμα δολοφονική αποστολή για τον ιμπεριαλιστικό μηχανισμό.

Η κυβέρνηση Σάντσεθ, που εμφανίζεται συχνά ως «προοδευτική εναλλακτική», έχει προκαλέσει την οργή του ισπανικού λαού καθώς ανακοίνωσε ένα τεράστιο εξοπλιστικό πρόγραμμα, την ίδια στιγμή που το κόστος διαβίωσης έχει εκτοξευτεί και στην Ισπανία με δραματικές συνέπειες για τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και τη νεολαία. «Τα έξοδα για το στρατό, να πάνε για σχολεία και νοσοκομεία» ήταν ένα ακόμα σύνθημα που ένωσε τους χιλιάδες διαδηλωτές.

Εκτός από την διαδήλωση, η αντιπροσωπεία του ΝΑΡ συμμετείχε και σε Πανευρωπαϊκή Σύσκεψη, φορέων, συνδικαλιστών και οργανώσεων το Σάββατο 25/6, όπου μεταξύ άλλων υιοθετήθηκε ψήφισμα για την σφαγή της Μελίγια, ενώ συζητήθηκαν κοινές πρωτοβουλίες για την συνέχεια του αντιπολεμικού κινήματος ταυτόχρονα με την πάλη για να μπει τέλος στην λεηλασία του λαϊκού και εργατικού εισοδήματος στην Ευρώπη.

Την Τετάρτη 29 Ιουνίου τη σκυτάλη των αντιπολεμικών αντιΝΑΤΟϊκών κινητοποιήσεων παίρνει η Ελλάδα, με την πανελλαδική μέρα δράσης κατά του ΝΑΤΟ και των πολέμων ιμπεριαλισμού και κεφαλαίου. Στην Αθήνα θα γίνει μεγάλη διαδήλωση από τα Προπύλαια στις 7 μ.μ. στην Αμερικανική Πρεσβεία.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου