Τρίτη 21 Ιουνίου 2022

Ρωσία: Νέο μήνυμα στην Τουρκία – «Η εισβολή στη Συρία θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα»

Ρωσία: Νέο μήνυμα στην Τουρκία – «Η εισβολή στη Συρία θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα»
Νέο μήνυμα στην Τουρκία να μην πραγματοποιήσει επίθεση στη Συρία απευθύνει η Ρωσία και μάλιστα το δεύτερο μέσα σε μία εβδομάδα.

Η Ρωσία – δια του ειδικού εκπροσώπου του Πούτιν για τη «διευθέτηση του Συριακού», Αλεξάντρ Λαβρέντιεφ – αναφέρει πως η σχεδιαζόμενη στη Συρία για τη δημιουργία «ζώνης ασφαλείας» θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από αυτά που – κατά την Τουρκία – θα επιλύσει.

Συγκεκριμένα ο Λαβρέντιεφ, μιλώντας στο ρωσικό πρακτορείο «ΡΙΑ-Νόβοστι», κάλεσε την Άγκυρα να αναθεωρήσει τις αποφάσεις της, καθώς με την πιθανότατη εισβολή και «εκκαθαριστική επιχείρηση» δεν θα επιλυθούν τα υπάρχοντα προβλήματα, αλλά θα δημιουργηθούν νέα.

Οι δηλώσεις του Λαβρέντιεφ έγιναν με αφορμή την πρόσφατη συνεδρίαση της «ομάδας της Αστανά» στο Καζακστάν, στο πλαίσιο της οποίας η Ρωσία, η Τουρκία και το Ιράν συζητούν τη συνεργασία τους στο Συριακό.

«Απόφαση δεν έχει ληφθεί, η Τουρκία μόνο ανακοίνωσε την ετοιμότητά της να διεξαγάγει την επιχείρηση για την κατοχύρωση της ασφάλειάς της με τη δημιουργία ζώνης 30 χιλιομέτρων και την απελευθέρωση των περιοχών Μανμπίτζ και Τελ-Ριφάτ», είπε ο Α. Λαβρέντιεφ. Όμως κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε νέες απειλές, «διότι ούτε το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν ούτε οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις θα πάψουν να υπάρχουν και να ενεργούν κατά της Τουρκίας λόγω της διεξαγωγής αυτής της επιχείρησης».

Οι δυνάμεις αυτές κατά τον Ρώσο υψηλόβαθμο διπλωμάτη «έτσι κι αλλιώς θα ελέγχουν αρκετά μεγάλη έκταση στη βορειοανατολική Συρία», γι’ αυτό «πιο ορθή οδός είναι η αναζήτηση ειρηνικής επίλυσης του προβλήματος αυτού», καθώς η ρωσική πλευρά προειδοποίησε την Τουρκία ότι διαφορετικά «μπορεί να προκληθεί ενίσχυση των αυτονομιστικών διαθέσεων των Κούρδων και να παρακινηθούν να αποκτήσουν κρατική υπόσταση, πράγμα που δεν είναι προς το συμφέρον ούτε της Συρίας ούτε της Τουρκίας ούτε του Ιράν ούτε του Ιράκ».

«Η ρωσική αντιπροσωπεία κατέβαλε όλες τις προσπάθειες ώστε να προσπαθήσει να πείσει την τουρκική για τον αντιπαραγωγικό χαρακτήρα αυτού του βήματος, το οποίο μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες αρνητικές συνέπειες», είπε ο Α. Λαβρέντιεφ, συμπληρώνοντας ότι η Τουρκία απορρίπτει κάθε είδους διαπραγματεύσεις με τους Κούρδους της περιοχής.

Αντιθέτως η Μόσχα προσπαθεί να πείσει τους Κούρδους «να έρθουν σε επαφή, να αναπτύξουν τις σχέσεις τους με τη Δαμασκό, να βρουν συμβιβαστικές λύσεις, να πετύχουν συμφωνίες για την αποκατάσταση της ενότητας της Συρίας, της ένταξης των συριακών δημοκρατικών δυνάμεων στον εθνικό συριακό στρατό», μια εξέλιξη, που η Μόσχα εκτιμά ότι θα μπορούσε «να αποτρέψει την εξέλιξη της κατάστασης βάσει του αρνητικού σεναρίου».

Ερωτηθείς εάν η Τουρκία θέτει κάποιους όρους για να μην πραγματοποιήσει την επιχείρησή της, ο κ. Λαβρέντιεφ δήλωσε ότι «ελπίζουμε πως ο πρόεδρος της Τουρκίας θα αποφύγει τη διεξαγωγή της λαμβάνοντας υπόψη και την αρνητική αντιμετώπισή της από όλα σχεδόν τα αραβικά κράτη. Ο αραβικός κόσμος δεν έχει συμφέρον ώστε άλλο ένα κομμάτι αραβικής γης να περάσει υπό τον έλεγχο ουσιαστικά της Τουρκίας».

Όσον αφορά στη στάση της Μόσχας σε περίπτωση που η επιχείρηση ξεκινήσει, είπε ότι «η Ρωσία δεν σκοπεύει να πολεμήσει με τον τουρκικό στρατό και τις συριακές δυνάμεις, που βρίσκονται υπό την προστασία της Άγκυρας. Δεν έχουμε εκεί στρατιωτικές μονάδες. Η απάντησή μας είναι να προσπαθήσουμε να πείσουμε τους Τούρκους για τη μη σκοπιμότητα αυτού του βήματος. Να καταλάβουν τα εδάφη μπορούν, αλλά το ποιες θα είναι οι συνέπειες για την περαιτέρω εξέλιξη της κατάστασης, είναι δύσκολο να προβλεφθεί».
Πηγή: Με πληρφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου