Δευτέρα 13 Ιουνίου 2022

Ιστορική πρωτιά της Αριστεράς στη Γαλλία δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα

Ap photo
Ιστορική πρωτιά της Αριστεράς στη Γαλλία δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα
efsyn.gr
Ο Γάλλος πρόεδρος κινδυνεύει να χάσει την απόλυτη πλειοψηφία μετά τη θεαματική άνοδο της αριστεράς. Η διαδικασία, τα σενάρια και η «μάχη» για τις έδρες

Οριακή νίκη της Nupes, της αριστερής συμμαχίας της οποίας ηγείται ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, έναντι της δεξιάς του Ensemble του Εμανουέλ Μακρόν, δείχνει η μέχρι στιγμής καταμέτρηση των ψήφων στις ιστορικής σημασίας πλέον γαλλικές βουλευτικές εκλογές.

Η παράταξη του Γάλλου προέδρου συγκεντρώνει προς το παρόν 25,81% πίσω από το 26,10 % της «Λαϊκής Ενωσης» στον χθεσινό πρώτο γύρο, σύμφωνα με την ενσωμάτωση του υπουργείου Εσωτερικών της χώρας. Σχεδόν ένας στους δύο ψηφοφόρους τιμώρησε ή αδιαφόρησε για το πολιτικό σύστημα, καθώς η αποχή σημείωσε νέο αρνητικό ρεκόρ, ύψους 47%, σύμφωνα με τις προβλέψεις εταιρείας δημοσκοπήσεων.
Το θρίλερ συνεχίζεται και ακόμα και αν το Ensemble περάσει μπροστά, απειλείται από το Nupes και σίγουρα απέχει πολύ από το να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση για την οποία χρειάζονται 289 έδρες από το σύνολο των 577.

Σύμφωνα με προβλέψεις της Ipsos μετά το κλείσιμο της κάλπης, το κόμμα του Μακρόν μπορεί να καταλάβει από 255 έως 259, ο συνασπισμός (Εθνική, Λαϊκή, Οικολογική και Κοινωνική Ενότητα) με επικεφαλής τον Μελανσόν από 150 έως 190 και η τρίτη Λεπέν από 15 έως 40 έδρες.

Ως εκ τούτου θα πρέπει να περιμένει κανείς τον δεύτερο γύρο την ερχόμενη Κυριακή για να δει εάν ο «πρόεδρος των πλουσίων», ο οποίος επανεξελέγη την 24η Απριλίου για δεύτερη πενταετή θητεία, θα συνεχίζει να εφαρμόζει την πολιτική του ή αν θα τον επηρεάσει η θεαματική άνοδος του αριστερού μετώπου. Σε κάθε περίπτωση, για πρώτη φορά στην ιστορία της Πέμπτης Δημοκρατίας της Γαλλίας, το κόμμα του προέδρου δεν εξελέγη ξεκάθαρα πρώτο το βράδυ του πρώτου γύρου.

«Η αλήθεια στο τέλος του πρώτου γύρου είναι ότι το προεδρικό κόμμα ηττήθηκε και ηττήθηκε» δήλωσε χαρακτηριστικά χθες βράδυ ο Μελανσόν και κάλεσε τους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες «για να απορρίψουν οριστικά τις καταστροφικές πολιτικές της πλειοψηφίας του κ. Μακρόν».

Έκκληση στους ψηφοφόρους για τον δεύτερο γύρο απηύθυνε η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν εκ μέρους της προεδρικής πλειοψηφίας του Μακρόν. «Σε όλους όσοι απείχαν, θέλω να πω απόψε να πιστέψουν στη δύναμη της ψήφου τους και να ακουστούν οι φωνές τους την ερχόμενη Κυριακή. Είμαστε η μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να λάβει την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση. Έχουμε μια εβδομάδα κινητοποίησης μπροστά μας, μια εβδομάδα να πείσουμε», είπε.

Εμφανής η ήττα για την δεξιά με το LR των Ρεπουμπλικάνων και το UDI να συγκεντρώνουν ως τώρα 11,31%. Αντίθετα, η ακροδεξιά σημείωσε άνοδο με την Εθνική Συσπείρωση της Μαρίν Λεπέν να σημειώνει άνοδο φτάνοντας στο 18,67 %. Ο άλλος ακροδεξιός ηγέτης, ο Έρικ Ζέμουρ, αποκλείστηκε στον πρώτο γύρο.
Απόλυτη πλειοψηφία, σχετική πλειοψηφία ή συγκατοίκηση;

Από σήμερα, λοιπόν, ξεκινάει η τελευταία εβδομάδα προεκλογικής εκστρατείας προκειμένου οι υποψήφιοι να πείσουν τους ψηφοφόρους και τα αποτελέσματα της άλλης Κυριακής θα καθορίσουν την ισορροπία δυνάμεων στο κοινοβούλιο της χώρας.

Το σύστημα ψηφοφορίας δύο γύρων στη Γαλλία είναι πολύπλοκο και το αποτέλεσμα σε έδρες δεν δίνει αποτέλεσμα ανάλογο με την υποστήριξη που λαμβάνει ένα κόμμα σε εθνικό επίπεδο.

Σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες όπου δεν υπάρχει σαφής νικητής από τον πρώτο γύρο (κάποιος που να λάβει άνω του 50%), στον β' γύρο, στις 19 Ιουνίου, θα συμμετάσχουν έως και τέσσερις υποψήφιοι βουλευτές, αρκεί να έχουν λάβει ποσοστό άνω του 12,5%.

Τα τρία πιθανά σενάρια για το αποτέλεσμα είναι αυτά της απόλυτης πλειοψηφίας, της σχετικής πλειοψηφίας ή της συγκατοίκηση. Μια συγκατοίκηση εξίσου ή και περισσότερο άβολη εκείνη των Μιτεράν - Σιράκ, Μιτεράν - Μπαλαντίρ και, τέλος, Σιράκ - Ζοσπέν.

Σίγουρο είναι πως η ρητορική της «θεωρία των δύο άκρων» στην οποία κατέφυγε ο Μακρόν βλέποντας τη δυναμική της Nupes δεν απέδωσε και ο Μελανσόν κινδυνεύει να του κλέψει την πρωτιά ή, στην καλύτερη περίπτωση, να του στερήσει την αυτοδυναμία στη Βουλή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου