Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022

Η Ευρώπη του Πολέμου: η Γαλλία, η Γεμανία και η Ολλανδία στέλνουν στον Ουκρανικό Στρατό τεθωρακισμένα και αυτοκινούμενα πυροβόλα

Γαλλία: Στέλνει μεγάλες ποσότητες τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού και μάχης στην Ουκρανία

Η Γαλλία θα στείλει «μεγάλες ποσότητες» τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού και τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης στην Ουκρανία, ανήγγειλε ο Γάλλος υπουργός Άμυνας Σεμπαστιάν Λεκορνού σε συνέντευξή του που δημοσιοποιήθηκε τη Δευτέρα το βράδυ. «Για να μετακινούνται με ταχύτητα σε ζώνες υπό εχθρικά πυρά, οι (Ουκρανοί) στρατιώτες χρειάζονται τεθωρακισμένα οχήματα», συνόψισε στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Parisien-Aujourd’hui en France.

Το Παρίσι θα «παραδώσει, σε μεγάλες ποσότητες, οχήματα (…) αυτού του τύπου, VAB» (σ.σ. Véhicules de l’avant blindés, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού), τα οποία «διαθέτουν οπλισμό», εξήγησε. Ο κ. Λεκορνού επιβεβαίωσε επίσης την αποστολή στην Ουκρανία άλλων έξι πυροβόλων μακρού βεληνεκούς CAESAr, πέραν των δώδεκα που έχουν σταλεί ήδη για να αντιμετωπιστεί η ρωσική εισβολή.

Τα συστήματα αυτά 155 χιλιοστών, προσαρμοσμένα σε φορτηγά, έχουν δραστικό βεληνεκές που μπορεί να ξεπερνά τα σαράντα χιλιόμετρα, ανάλογα με τα πυρομαχικά. Μπορούν να βάλλουν από έξι ως οκτώ φορές ανά λεπτό. Δεν διευκρίνισε πάντως την ημερομηνία που προβλέπεται για την παράδοση των επιπλέον συστημάτων του πυροβολικού, την οποία υποσχέθηκε ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν τη 16η Ιουνίου, όταν επισκέφθηκε το Κίεβο.

Η στρατιωτική βοήθεια που έχει δώσει η Γαλλία

Για την παράδοση πυραύλων κατά πλοίων επιφανείας, τους οποίους ζητεί η ουκρανική κυβέρνηση για να σπάσει «τον ναυτικό αποκλεισμό που έχει επιβάλει η Ρωσία στερώντας από πολλές χώρες τις παραδόσεις σιτηρών και πρώτων υλών», ο υπουργός περιορίστηκε να πει πως είναι «ανάμεσα στους φακέλους που εξετάζονται», αποφεύγοντας να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Από την έναρξη της εισβολής του στρατού της Ρωσίας στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου, το Παρίσι έχει παραδώσει στο Κίεβο, πέρα από τα πυροβόλα CAESAR, αντιαρματικούς πυραύλους Milan και αντιαεροπορικούς πυραύλους Mistral. Στα μέσα Απριλίου, η τότε υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, η Φλοράνς Παρλί, υπολόγιζε ότι ο στρατιωτικός εξοπλισμός που είχε προμηθεύσει μέχρι τότε το Παρίσι στο Κίεβο ξεπερνούσε σε αξία τα εκατό εκατομμύρια ευρώ.

Γερμανία και Ολλανδία στέλνουν κι άλλα αυτοκινούμενα πυροβόλα στην Ουκρανία
German PzH 2000 155mm Self-Propelled Howitzer

Η Γερμανία και η Ολλανδία θα προμηθεύσουν από κοινού έξι ακόμη αυτοκινούμενα πυροβόλα PzH 2000 στην Ουκρανία, ανακοίνωσε χθες Τρίτη η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Κριστίνε Λάμπρεχτ.

Η Λάμπρεχτ ανήγγειλε την παράδοση των επιπλέον βαρέων όπλων στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του NATO, μαζί με την Ολλανδή ομόλογό της Κάισα Όλονγκρεν.

Την περασμένη εβδομάδα έφθασαν στην Ουκρανία επτά PzH 2000, αυτοκινούμενα πυροβόλα 155 χιλιοστών. Επρόκειτο για την πρώτη παράδοση γερμανικών βαρέων όπλων στον ουκρανικό στρατό αφότου άρχισε η ρωσική εισβολή.

Το δραστικό βεληνεκές των συγκεκριμένων αυτοκινούμενων πυροβόλων, φθάνει τα 30-40 χιλιόμετρα ανάλογα με τα πυρομαχικά, το μέγιστο πλησιάζει τα 70.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου