Τρίτη 14 Ιουνίου 2022

Παλαιστίνιοι κρατούμενοι σε απεργία πείνας: Σοβαρή επιδείνωση της υγείας των Khalil Awawdeh και Raed Rayan

Παλαιστίνιοι κρατούμενοι σε απεργία πείνας: Σοβαρή επιδείνωση της υγείας των Khalil Awawdeh και Raed Rayan

Ο Khalil Awawdeh και ο Raed Rayan, Παλαιστίνιοι που φυλακίστηκαν χωρίς κατηγορία ή δίκη υπό διοικητική κράτηση στις ισραηλινές κατοχικές φυλακές, συνεχίζουν τις απεργίες πείνας τους για 102η και 67η ημέρα αντίστοιχα. Μαζί τους έχουν γίνει τέσσερις ακόμη Παλαιστίνιοι κρατούμενοι — ο Χάνι Μπισαράτ, επίσης φυλακισμένος χωρίς κατηγορία ή δίκη. Οι ήρωες του Freedom Tunnel Zakaria Zubaidi και Yaqoub Qadri. και ηγέτης της αντίστασης Abdullah Barghouthi. Η κατάσταση της υγείας τους είναι ολοένα και πιο δεινή και χρειάζεται δράση και κινητοποίηση για να κερδίσουν την απελευθέρωσή τους!

Ελεύθεροι Khalil Awawdeh και Raed Rayan!

Ο Awawdeh, 40, από την Ithna κοντά στο al-Khalil, έχει μεταφερθεί επανειλημμένα μεταξύ πολιτικών νοσοκομείων και της κλινικής της φυλακής Ramle. Σε μια προσπάθεια να τον πιέσουν να τερματίσει την απεργία του, οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής έχουν θέσει το σώμα του υπό περαιτέρω πίεση με συχνές μεταφορές σε μια προσπάθεια να τον αναγκάσουν να δεχτεί ιατρική περίθαλψη, συμπεριλαμβανομένης της διατροφής, με αντάλλαγμα να τον κρατήσουν στο νοσοκομείο. Αντιμετωπίζει έντονο πόνο στις αρθρώσεις, πονοκέφαλο, ζάλη, θολή όραση και πρέπει να κινηθεί χρησιμοποιώντας αναπηρικό καροτσάκι.

Ο Awawdeh είναι πατέρας τεσσάρων κοριτσιών. Την Κυριακή 10 Ιουνίου, οι Ιθνιάτες προκήρυξαν συνολική απεργία σε όλες τις επιχειρηματικές δραστηριότητες για να δείξουν αλληλεγγύη μαζί του και να ζητήσουν την απελευθέρωσή του, απεργία στην οποία προσχώρησε επίσημα ο δήμος Ίθνας

Ο Rayan, 27 ετών, από το Beit Duqqu κοντά στην Ιερουσαλήμ, κρατείται συνεχώς σε απομόνωση στη φυλακή Ofer σε μια άλλη προσπάθεια να τον πιέσουν να τερματίσει την απεργία πείνας αρνούμενος ένα κατάλληλο ιατρικό περιβάλλον. Είναι πολύ κουρασμένος και κάνει εμετό αφού το πιει και πρέπει να μετακινηθεί σε αναπηρικό καροτσάκι.

Παλαιστίνιοι κρατούμενοι συμμετέχουν στην απεργία πείνας

Ο Χάνι Μπισαράτ, επίσης φυλακισμένος χωρίς κατηγορία ή δίκη υπό διοικητική κράτηση, ξεκίνησε τη δική του απεργία πείνας πριν από 20 ημέρες για να απαιτήσει την απελευθέρωσή του.

Ο Zakaria Zubaidi, ένας από τους έξι ήρωες του Freedom Tunnel που απελευθέρωσαν τους themelves από τη φυλακή Gilboa τον Σεπτέμβριο του 2021, έχει κάνει απεργία πείνας για 13 ημέρες σε ένδειξη αλληλεγγύης με τον Awawdeh και τον Rayan.

Δύο ακόμη Παλαιστίνιοι κρατούμενοι συμμετείχαν σε απεργίες πείνας αορίστου χρόνου κατά της συνεχιζόμενης κακομεταχείρισης και καταστολής εντός των κατοχικών φυλακών. Ο Yaqoub Qadri, ένας άλλος από τους έξι ήρωες του Freedom Tunnel, βρίσκεται σε απεργία πείνας για 11η ημέρα ενάντια στις κατασταλτικές ενέργειες εναντίον του από τη διοίκηση των φυλακών Ohli Kedar, ανέφερε η οργάνωση Muhjat al-Quds. Τα κατασταλτικά μέτρα περιλαμβάνουν την απαγόρευση των οικογενειακών επισκέψεων, το κλείσιμο του λογαριασμού του στην «καντίνα» (κατάστημα φυλακής) και την απομάκρυνση του ρεύματος από το κελί της απομόνωσής του. Το δωμάτιό του δέχεται εισβολή κάθε τρεις μέρες και λεηλατείται από κατασταλτικές ειδικές μονάδες εκτός από τις καθημερινές επιθεωρήσεις, και το δωμάτιο είναι μολυσμένο από κατσαρίδες, κουνούπια και κοριούς, είπε ο Qadri, καλώντας για δράση.

Ο Abdullah Barghouthi, 50, ένας από τους πιο εξέχοντες κρατούμενους και ηγέτης της Παλαιστινιακής Αντίστασης, βρίσκεται στην τέταρτη ημέρα απεργίας πείνας, αφού του απαγόρευσαν τις οικογενειακές επισκέψεις και μεταφέρθηκε σε απομόνωση.

Ο Συλλογικός Αγώνας Κατά της Διοικητικής Κράτησης

Ο Awawdeh, ο Rayan και ο Bisharat είναι όλοι φυλακισμένοι χωρίς κατηγορία ή δίκη υπό ισραηλινή διοικητική κράτηση. Τα διοικητικά εντάλματα κράτησης εκδίδονται με βάση απόρρητα στοιχεία που αρνήθηκαν τόσο στον Παλαιστίνιο κρατούμενο όσο και στον δικηγόρο τους και είναι επ' αόριστον ανανεώσιμα. Ως αποτέλεσμα, οι Παλαιστίνιοι φυλακίζονται για χρόνια κάθε φορά χωρίς να κατηγορηθούν ή να δικαστούν –ακόμα και στα παράνομα στρατοδικεία– ή ακόμη και να γνωρίζουν πότε ή αν θα αποφυλακιστούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου