Τετάρτη 6 Ιουλίου 2022

ΟΟΣΑ: Στο 9,6% ο πληθωρισμός τον Μάιο – Ρεκόρ 34 ετών Καθοριστικές οι ανατιμήσεις σε τρόφιμα και ενέργεια

ΟΟΣΑ: Στο 9,6% ο πληθωρισμός τον Μάιο – Ρεκόρ 34 ετών
Καθοριστικές οι ανατιμήσεις σε τρόφιμα και ενέργεια
SHARE
OT.gr 

Στο 9,6% εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός στις χώρες του ΟΟΣΑ τον Μάιο, από 9,2% τον Απρίλιο, καταγράφοντας ρεκόρ 34 ετών, καθώς είναι ο υψηλότερος από τον Αύγουστο του 1988. Η νέα άνοδος αποδίδεται κυρίως στις αυξήσεις των τιμών σε τρόφιμα και ενέργεια.
Ο ετήσιος πληθωρισμός αυξήθηκε σε όλες τις χώρες εκτός από την Κολομβία, την Ιαπωνία, το Λουξεμβούργο και την Ολλανδία.
Δέκα χώρες του ΟΟΣΑ κατέγραψαν διψήφιο πληθωρισμό, με τα υψηλότερα ποσοστά να καταγράφονται στην Τουρκία, στην Εσθονία και στη Λιθουανία.

Ο πληθωρισμός στα τρόφιμα συνέχισε την ανοδική του πορεία φτάνοντας τον Μάιο στο 12,6% από 11,5% τον Απρίλιο.

Ο πληθωρισμός στην ενέργεια εκτινάχθηκε στο 35,4% από 32,9% τον Απρίλιο.

Εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας, ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 6,4% τον Μάιο του 2022, έναντι 6,2% τον Απρίλιο του 2022.
G7 και G20

Ο πληθωρισμός των χωρών της G7 ανήλθε στο 7,5% από 7,1% τον Απρίλιο. Αυξήθηκε σε όλες τις χώρες της ομάδας, εκτός από την Ιαπωνία όπου παρέμεινε σταθερός στο 2,5%, ενώ οι μεγαλύτερες αυξήσεις στον δείκτη μεταξύ Απριλίου και Μαΐου καταγράφτηκαν στον Καναδά και στην Ιταλία.

Οι τιμές της ενέργειας ήταν καθοριστική παράμετρος για τη διαμόρφωση του πληθωρισμού στη Γαλλία, στη Γερμανία, στην Ιταλία και στην Ιαπωνία τον Μάιο, ενώ ο πληθωρισμός εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας συνέχισε να οδηγεί τον πληθωρισμό στον Καναδά, στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο ετήσιος πληθωρισμός στις χώρες της G20 αυξήθηκε στο 8,8% τον Μάιο από 8,5% τον Απρίλιο.
Ευρωζώνη

Στην ευρωζώνη ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 8,1% τον Μάιο του 2022, έναντι 7,4% τον Απρίλιο. Εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας, αυξήθηκε στο 3,8% τον Μάιο, σε σύγκριση με 3,5% τον Απρίλιο. Η πρώτη εκτίμηση της Eurostat για τη ζώνη του ευρώ τον Ιούνιο του 2022 δείχνει περαιτέρω αύξηση του πληθωρισμού στο 8,6%, ενώ ο πληθωρισμός εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας μειώθηκε ελαφρώς (σε 3,7%). Σημαντικές αυξήσεις παρατηρήθηκαν στη Γαλλία και την Ιταλία, ενώ εκτιμάται ότι επιβραδύνθηκε στη Γερμανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου