Σάββατο 2 Ιουλίου 2022

Μαδρίτη: Αντιπολεμική σφήνα έβαλε η μαζική διαδήλωση

Μαδρίτη: Αντιπολεμική σφήνα έβαλε η μαζική διαδήλωση
Παναγιώτης Ξοπλίδης | αποστολή στη Μαδρίτη

▸ Διεθνής συνδιάσκεψη με συμμετοχή του ΝΑΡ

Η Σύνοδος του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη και η σφαγή στη Μελίγια προκάλεσαν μετά από καιρό τη μαζική εμφάνιση αντιπολεμικού κινήματος στην Ισπανία, μια χώρα όπου η προπαγάνδα αιτιολόγησης του πολέμου είναι κυρίαρχη, ενώ η υποχώρηση της αντιιμπεριαλιστικής και διεθνιστικής πάλης βαθύτατη. Οι 30.000 διαδηλωτές στο συλλαλητήριο της 26ης Ιούνη, με σημαντικό τον ρόλο των οργανώσεων της αντικαπιταλιστικής, κομμουνιστικής αριστεράς και των συνδικάτων, έδωσαν απάντηση στη φιλοπόλεμη και ρατσιστική πολιτική του αστικού μπλοκ εξουσίας, προκαλώντας ρωγμές στον εκλογικό συνασπισμό των Podemos/Ενωμένης Αριστεράς/ΚΚΙ αλλά και στη συνδικαλιστική γραφειοκρατία που στηρίζει τις κυρίαρχες πολιτικές. Η Αριστερά στην Ισπανία βρίσκεται σε κρίση και σε μεγάλο βαθμό είχε υποταχθεί στις επιλογές του κυβερνητισμού ή στον διαχωρισμό της παρέμβασης στο κίνημα από την εκλογική και πολιτική τακτική. Έτσι, η νεολαία του ΚΚΙ εμφανίστηκε στην αντινατοϊκή διαδήλωση με σφυροδρέπανα και αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα, ενώ η κυβέρνηση που στηρίζει, μόλις μια μέρα πριν, είχε δολοφονήσει, μαζί με τη μαροκινή, δεκάδες πρόσφυγες στον φράχτη μιας αποικιακής κτήσης του ισπανικού κράτους.

Τα μεγάλα συνδικάτα κάλεσαν επίσης στη διαδήλωση, καθώς οι συνέπειες των πολεμικών εξοπλισμών είναι δραματικές για την εργατική τάξη. Αν και έχουν πλήρως υποταχθεί στην γραμμή της κοινωνικής ειρήνης, αισθάνονται πλέον την ισχυρή πίεση της βάσης τους, με αποτέλεσμα να στηρίξουν μια αντιπολεμική και αντικυβερνητική διαδήλωση.

Στην ευρωπαϊκή αντιπολεμική συνδιάσκεψη, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 25/6, από την Ισπανία συμμετείχε η συλλογικότητα CATP (Comite por la Alianza de Trabajadores y Pueblos/ Επιτροπή για τη Συμμαχία Εργατών και Λαών), που συσπειρώνει πρωτοπόρους συνδικαλιστές και αγωνιστές, το γαλλικό POI (Ανεξάρτητο Κόμμα Εργαζομένων) και αντιπροσωπείες από Ρουμανία, Βέλγιο, Πορτογαλία, Γερμανία και Αυστρία, καθώς και από το ΝΑΡ. Στο επίκεντρο βρέθηκε η προσπάθεια για την ανεξαρτησία του εργατικού-λαϊκού κινήματος μέσα σε συνθήκες υποταγής μεγάλου μέρους της Αριστεράς υπό «ξένες σημαίες», του ΝΑΤΟ, της Ρωσίας, των αστικών τάξεων. Το ζήτημα του πολέμου μπορεί να λειτουργήσει ως τομή για την ανατροπή της υφιστάμενης κατάστασης, καθώς σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες οι λαοί δείχνουν τη θέλησή τους να αγωνιστούν ενάντια στην κοινωνική βαρβαρότητα. Η συνδιάσκεψη εξέδωσε ψήφισμα καταδίκης της σφαγής στη Μελίγια.Η Σύνοδος του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη και η σφαγή στη Μελίγια προκάλεσαν μετά από καιρό τη μαζική εμφάνιση αντιπολεμικού κινήματος στην Ισπανία, μια χώρα όπου η προπαγάνδα αιτιολόγησης του πολέμου είναι κυρίαρχη, ενώ η υποχώρηση της αντιιμπεριαλιστικής και διεθνιστικής πάλης βαθύτατη. Οι 30.000 διαδηλωτές στο συλλαλητήριο της 26ης Ιούνη, με σημαντικό τον ρόλο των οργανώσεων της αντικαπιταλιστικής, κομμουνιστικής αριστεράς και των συνδικάτων, έδωσαν απάντηση στη φιλοπόλεμη και ρατσιστική πολιτική του αστικού μπλοκ εξουσίας, προκαλώντας ρωγμές στον εκλογικό συνασπισμό των Podemos/Ενωμένης Αριστεράς/ΚΚΙ αλλά και στη συνδικαλιστική γραφειοκρατία που στηρίζει τις κυρίαρχες πολιτικές. Η Αριστερά στην Ισπανία βρίσκεται σε κρίση και σε μεγάλο βαθμό είχε υποταχθεί στις επιλογές του κυβερνητισμού ή στον διαχωρισμό της παρέμβασης στο κίνημα από την εκλογική και πολιτική τακτική. Έτσι, η νεολαία του ΚΚΙ εμφανίστηκε στην αντινατοϊκή διαδήλωση με σφυροδρέπανα και αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα, ενώ η κυβέρνηση που στηρίζει, μόλις μια μέρα πριν, είχε δολοφονήσει, μαζί με τη μαροκινή, δεκάδες πρόσφυγες στον φράχτη μιας αποικιακής κτήσης του ισπανικού κράτους.

Τα μεγάλα συνδικάτα κάλεσαν επίσης στη διαδήλωση, καθώς οι συνέπειες των πολεμικών εξοπλισμών είναι δραματικές για την εργατική τάξη. Αν και έχουν πλήρως υποταχθεί στην γραμμή της κοινωνικής ειρήνης, αισθάνονται πλέον την ισχυρή πίεση της βάσης τους, με αποτέλεσμα να στηρίξουν μια αντιπολεμική και αντικυβερνητική διαδήλωση.

Στην ευρωπαϊκή αντιπολεμική συνδιάσκεψη, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 25/6, από την Ισπανία συμμετείχε η συλλογικότητα CATP (Comite por la Alianza de Trabajadores y Pueblos/ Επιτροπή για τη Συμμαχία Εργατών και Λαών), που συσπειρώνει πρωτοπόρους συνδικαλιστές και αγωνιστές, το γαλλικό POI (Ανεξάρτητο Κόμμα Εργαζομένων) και αντιπροσωπείες από Ρουμανία, Βέλγιο, Πορτογαλία, Γερμανία και Αυστρία, καθώς και από το ΝΑΡ. Στο επίκεντρο βρέθηκε η προσπάθεια για την ανεξαρτησία του εργατικού-λαϊκού κινήματος μέσα σε συνθήκες υποταγής μεγάλου μέρους της Αριστεράς υπό «ξένες σημαίες», του ΝΑΤΟ, της Ρωσίας, των αστικών τάξεων. Το ζήτημα του πολέμου μπορεί να λειτουργήσει ως τομή για την ανατροπή της υφιστάμενης κατάστασης, καθώς σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες οι λαοί δείχνουν τη θέλησή τους να αγωνιστούν ενάντια στην κοινωνική βαρβαρότητα. Η συνδιάσκεψη εξέδωσε ψήφισμα καταδίκης της σφαγής στη Μελίγια.

ΠΡΙΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου