Παρασκευή 5 Αυγούστου 2022

Νέα γενικευμένη επιχείρηση του Ισραήλ στη Γάζα


Ισραηλινοί στρατιώτες στα σύνορα με τη Λωρίδα της ΓάζαςAP Photo/Ariel Schalit
Νέα γενικευμένη επιχείρηση του Ισραήλ στη Γάζα
efsyn.gr

Ισλαμική Τζιχάντ: «Δεν έχουμε κόκκινες γραμμές» και «η νίκη θα είναι του Παλαιστινιακού λαού»

Έπειτα από ημέρες εντάσεων μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραήλ, με αφορμή τη σύλληψη Παλαιστίνιου μαχητή στη Δυτική Όχθη, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έπληξαν με ρουκέτες τη Γάζα, καθώς σύμφωνα με τα ισραηλινά ΜΜΕ ξεκίνησε γενικευμένη επιχείρηση με τίτλο «Ξεκινάει η αυγή».
Ο απολογισμός των θυμάτων του βομβαρδισμού ανεβαίνει διαρκώς. Από την επίθεση μέχρι στιγμής φαίνεται ότι έχασαν τη ζωή τους οκτώ άνθρωποι ενώ τραυματίστηκαν ακόμη 40, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής αρχής. Μεταξύ των θυμάτων είναι ανώτερο στέλεχος της Ισλαμικής Τζιχάντ, ο Ταϊζέρ Αλ-Τζαμπάρι, αλλά και ένα κορίτσι 5 ετών.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ έχει κηρύξει «κατάσταση ειδικής ανάγκης» στο εσωτερικό μέτωπο ενώ από τα μέσα της εβδομάδας έχει κλείσει τους δρόμους γύρω από τη Γάζα και έχει στείλει ενισχύσει στα σύνορα καθώς φοβόταν για εκδικητική επίθεση μετά τη σύλληψη του ανώτερου στελέχους της Ισλαμικής Τζιχάντ τη Δευτέρα. Ακολούθησαν επεισόδια, στα οποία σκοτώθηκε ένας Παλαιστίνιος έφηβος.

Επίσης, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις αναπτύσσουν πρόσθετες δυνάμεις και πυρομαχικά για το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας Iron Dome στο κεντρικό Ισραήλ ως μέτρο προφύλαξης έναντι πιθανών πυραύλων από τη Λωρίδα της Γάζας.

Ισλαμική Τζιχάντ: «Δεν έχουμε κόκκινες γραμμές»

Οργισμένη ήταν η αντίδραση από την πλευρά των Παλαιστινίων. Μετά την επίθεση, ο Γενικός Γραμματέας της Ισλαμικής Τζιχάντ, Ζιάντ Αλ-Ναχάλα, δήλωσε ότι «αυτή είναι μια μέρα προορισμένη για νίκη και ο εχθρός πρέπει να καταλάβει ότι θα υπάρξει πόλεμος χωρίς παράδοση... Οι μαχητές της αντίστασης πρέπει να είμαστε μια γροθιά. Δεν υπάρχουν κόκκινες γραμμές, δεν υπάρχει όριο στο πού θα σταματήσουμε».

Όπως είπε, «σίγουρα θα έχουμε μάρτυρες στην εκστρατεία, αλλά θα πάμε μέχρι το τέλος...».

Κατηγόρησε το Ισραήλ ότι «συνεχίζει να παραβιάζει τους κανόνες στη Δυτική Όχθη και στην Ιερουσαλήμ. Αύριο, το Ισραήλ σχεδιάζει να εισβάλει στο τέμενος Αλ Άκσα. Η αντίσταση θα επιβιώσει από αυτόν τον πόλεμο με θάρρος και ηρωισμό, και Θεού θέλοντος η νίκη θα είναι ένα δώρο στον παλαιστινιακό λαό».

Το Ισραήλ και η Χαμάς έχουν πολεμήσει τέσσερις πολέμους και αρκετές μικρότερες συγκρούσεις τα 15 χρόνια από τότε που η δεύτερη κατέλαβε την εξουσία.

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Μπένι Γκαντζ, κατά την επίσκεψή του σε κοινότητες κοντά στη Γάζα, είπε ότι οι αρχές προετοιμάζουν «ενέργειες που θα απομακρύνουν την απειλή από αυτήν την περιοχή», αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες. «Θα λειτουργήσουμε με εσωτερική ανθεκτικότητα και εξωτερική δύναμη για να αποκαταστήσουμε την καθημερινή ζωή στο νότιο Ισραήλ. Δεν επιδιώκουμε σύγκρουση, ωστόσο δεν θα διστάσουμε να υπερασπιστούμε τους πολίτες μας, αν χρειαστεί».

Διαδήλωση Ισραηλινών που ζητούν από τη Χαμάς να τους παραδοθεί ένας αιχμάλωτος και οι σοροί δύο στρατιωτών

AP Photo/Ariel Schalit

Ο Αχμέντ Μουνταλάλ, αξιωματούχος της Ισλαμικής Τζιχάντ στη Γάζα, είπε ότι η οργάνωση είχε ζητήσει από το Ισραήλ μέσω Αιγύπτιων μεσολαβητών, συμπεριλαμβανομένης της απελευθέρωσης του κρατούμενου μαχητή και ενός άλλου αιχμάλωτου, της διακοπής των επιδρομών στη Δυτική Όχθη και της άρσης του αποκλεισμού της Γάζας. Είπε ότι δεν έχουν λάβει ακόμη απάντηση.

Επίσης, νωρίτερα σήμερα Παρασκευή, μερικές εκατοντάδες Ισραηλινοί διαδήλωσαν κοντά στη Λωρίδα της Γάζας απαιτώντας την επιστροφή ενός αιχμάλωτου και των λειψάνων δύο Ισραηλινών στρατιωτών που κρατούνται από τη Χαμάς.

Επικεφαλής των διαδηλωτών ήταν οι οικογένειες των στρατιωτών που σκοτώθηκαν στον πόλεμο της Γάζας το 2014. Η Χαμάς εξακολουθεί να κρατά τα λείψανά τους, καθώς και δύο Ισραηλινούς πολίτες που πιθανώς μπήκαν κατά λάθος στη Γάζα και πιστεύεται ότι είναι ψυχικά άρρωστοι, ελπίζοντας να πετύχουν μια ανταλλαγή με μερικούς από τους χιλιάδες Παλαιστίνιους αιχμαλώτους που κρατούνται από το Ισραήλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου