Τρίτη 2 Αυγούστου 2022

Ατζέντα καταστολής που θα τη ζήλευε η Θάτσερ

▸ Έπαιξαν με τη ζωή του Γ. Μιχαηλίδη, που ανακοίνωσε παύση της απεργίας
ΠΡΙΝ
Mε τον κοινωνικό κανιβαλισμό της Μάργκαρετ Θάτσερ, που οδήγησε σε 10 δολοφονίες απεργών πείνας, πειραματίστηκε η κυβέρνηση. Σε μια επίδειξη αδιαλλαξίας αλλά και κυνισμού, κυβέρνηση και αστική δικαιοσύνη έπαιξαν τη ζωή του Γιάννη Μιχαηλίδη κορόνα-γράμματα, μετά και την απόρριψη της αίτησης αποφυλάκισης του κρατουμένου την Πέμπτη και παρά το δίκαιο του αιτήματός του. Τελικά την Παρασκευή το απόγευμα ο κρατούμενος Γ Μιχαηλίδης ανακοίνωσε την παύση της απεργίας πείνας, χωρίς να παρατείται του δίκαιου του αγώνα του. Μια πρώτη απάντηση στο δόγμα «μηδενικής ανοχής» της κυβέρνησης απέναντι στα δημοκρατικά δικαιώματα ήρθε με τις συγκεντρώσεις αλληλεγγύης που οργανώθηκαν την Πέμπτη στην Αθήνα και πολλές ακόμα μεγάλες πόλεις. Η συγκέντρωση για τον απεργό πείνας ενώθηκε με την κινητοποίηση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν περιβαλλοντικές οργανώσεις και αριστερές αντικαπιταλιστικές κινήσεις περιφερειών και δήμων ενάντια στην εγκληματική κυβερνητική πολιτική διαχείρισης των πυρκαγιών και καταστροφής του περιβάλλοντος. Η κυβέρνηση προχώρησε σε απρόκλητο όργιο καταστολής με χημικά, κλομπ και αύρα νερού, με σαφή στόχο να διαλύσει την πορεία πριν φτάσει στην Ομόνοια. Σε βίντεο, άνδρες των ΜΑΤ καταγράφονται να βασανίζουν προσαχθέντα και να κλωτσάνε με μανία διαδηλωτή σωριασμένο στο έδαφος. Οι αστυνομικοί προχώρησαν σε 13 προσαγωγές.

Αμόκ αυταρχισμού

Ο κυβερνητικός αυταρχισμός ξεδιπλώνεται με πολλαπλές απαγορεύσεις, στο επίπεδο μιας εξελισσόμενης προσπάθειας να απαγορευτεί η μαζική κοινωνική δράση. Μέσα στο τριήμερο από Παρασκευή 22/7 μέχρι Κυριακή 24/7, τέσσερις μαζικές κινητοποιήσεις απαγορεύτηκαν και δέχτηκαν την επίθεση των κατασταλτικών μηχανισμών της αστυνομίας, η οποία είχε κάνει πανκινητοποίηση με ΜΑΤ, ΟΠΚΕ, Δράση κ.λπ.

Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 22/7 πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Εξάρχεια για τις απόπειρες βιασμών στην περιοχή, με τους συγκεντρωμένους, μεταξύ των οποίων φεμινιστικές ομάδες, να δέχονται επίθεση από την αστυνομία, όταν δοκίμασαν να ξεκινήσουν πορεία. Η αστυνομία επικαλέστηκε για τη βίαιη επίθεση, τις 54 προσαγωγές και τις 3 συλλήψεις, υποτιθέμενους τραυματισμούς αστυνομικών και τη «μη προηγούμενη γνωστοποίηση διεξαγωγής της στην αρμόδια αστυνομική αρχή», δηλαδή τον νόμο Χρυσοχοΐδη ενάντια στις διαδηλώσεις. Το μένος των αστυνομικών ήταν τέτοιο που αστυνομικός –σαν νέος Κορκονέας– εμφανίζεται σε φωτογραφίες να τραβάει όπλο!

Το Σάββατο 23/7, η συγκέντρωση που καλούσε το Συντονιστικό για την υπεράσπιση των Εξαρχείων απαγορεύτηκε από την αστυνομία, με την περιοχή να αστυνομοκρατείται, ενώ εμποδιζόταν η διέλευση από τον χώρο της συγκέντρωσης ακόμα και σε δυάδες. Σαν αιτία ανακοινώθηκε από την ΕΛΑΣ ότι… «πιθανολογείται ότι η διεξαγωγή της θα διαταράξει δυσανάλογα την κοινωνικοοικονομική ζωή της συγκεκριμένης περιοχής […]», αλλά και σχετική προφορική αναφορά του δήμαρχου Αθηναίων Κ. Μπακογιάννη. Την Κυριακή 24/7, επέτειο της Μεταπολίτευσης, απαγορεύτηκαν οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας το πρωί στον Τύμπανο στα Άγραφα, όπου ήταν προγραμματισμένη συγκέντρωση ενάντια σε αιολικές εγκαταστάσεις (βλ. σελ. 12-13). Όπως σημειώνει το ΝΑΡ, κυβέρνηση και κράτος σπέρνουν επικίνδυνους ανέμους, αλλά θα θερίσουν θύελλες τμαζικών αγώνων της νεολαίας και των εργαζόμενων για την ανατροπή της βάρβαρης πολιτικής και του συστήματός τους.

Γ. Κ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου