Τρίτη 2 Αυγούστου 2022

Αυστηρή προειδοποίηση Κίνα προς ΗΠΑ: «Είστε υπεύθυνοι & θα πληρώσετε το τίμημα αν υπονομεύσετε την εθνική μας κυριαρχία»

Αυστηρή προειδοποίηση Κίνα προς ΗΠΑ: «Είστε υπεύθυνοι & θα πληρώσετε το τίμημα αν υπονομεύσετε την εθνική μας κυριαρχία»

Το Πεκίνο παρακολουθεί το αεροπλάνο της Πελόζι - Θα πάει στην Ταϊβάν;

«Οι ΗΠΑ σίγουρα θα φέρουν την ευθύνη και θα πληρώσουν το τίμημα για την υπονόμευση της κυριαρχίας και των συμφερόντων ασφάλειας της Κίνας» δήλωσε η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χούα Τσουνγίνγκ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναλαμβάνουν προκλητικές ενέργειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κλιμάκωση της έντασης στα στενά της Ταϊβάν δήλωσε σήμερα.

Η εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας δήλωσε ακόμα ότι το Πεκίνο βρίσκεται σε επικοινωνία με την Ουάσινγκτον σχετικά με την πιθανή επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν.

Πάντως ο Αμερικανός Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζον Κίρμπι είπε πως οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την πολιτική της «μίας Κίνας» και αυτό δεν έχει αλλάξει «δεν υποστηρίζουμε την ανεξαρτησία της Ταϊβάν».

Η Πελόζι ξεκίνησε χθες από την Σιγκαπούρη την ασιατική περιοδεία σε τέσσερις χώρες της περιοχής και εικάζεται ότι είναι πιθανόν να επισκεφθεί την Ταϊβάν αγνοώντας την κινεζική οργή.

Φυσικά αυτό δεν θα το πράξει από μόνη της αλλά επειδή έχει αποφασιστεί από το σύστημα εξουσίας των Δημοκρατικών οι οποίοι προτιμούν να ρισκάρουν την ασφάλεια του πλανήτη προκειμένου να διατηρηθεί η παγκόσμια ηγεμονία των ΗΠΑ.

Πολλοί στις ΗΠΑ αναρωτιούνται αν είναι σώφρον να επιχειρούν οι Αμερικανοί να προκαλέσουν δύο μέτωπα και με τις δύο έτερες υπερδυνάμεις της Ρωσίας και της Κίνας.

Η απάντηση είναι «όχι», οι δυνάμεις των Αμερικανών δεν επαρκούν για να αντιμετωπίσουν και τους δύο μαζί, ακόμα και με όλο το ΝΑΤΟ από πίσω τους. Προφανώς κάποιοι στις ΗΠΑ θέλουν τον απόλυτο διαχωρισμό του πλανήτη σε δύο μπλοκ Ανατολής και Δύσης με τους Αμερικανούς να παραμένουν κυρίαρχοι στο δυτικό στρατόπεδο.

Το αεροσκάφος της αμερικανικής Αεροπορίας που μετέφερε την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων στην Μαλαισία απογειώθηκε από την Κουάλα Λουμπούρ, σύμφωνα τον ιστότοπο Flightradar24. Ωστόσο, δεν έχει επιβεβαιωθεί ότι η Νάνσι Πελόζι επιβαίνει του αεροσκάφους.

«Ο στρατός δεν θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια…» λένε συνεχώς οι Κινέζοι αξιωματούχοι.

Αμερικανοί αξιωματούχοι κάνουν συχνά πισκέψεις στην Ταϊβάν για να δείξουν υποστήριξη, αλλά η Νάνσι Πελόζι είναι η τρίτη τη τάξει στην πολιτική ηγεσία των ΗΠΑ.

Σε περίπτωση θανάτου του προέδρου και του αντιπροέδρου των ΗΠΑ ο πρόεδρος του αμερικανικού Κογκρέσου αναλαβμάνει καθήκοντα προέδρου των ΗΠΑ.

Συνεπώς αν η Πελόζι επισκεφτεί την Ταϊβάν είναι επί της ουσίας επίσημη αναγνώριση του νησιού ως ανεξάρτητης χώρας από τις ΗΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου