Παρασκευή 12 Αυγούστου 2022

Πινγκ-πονγκ μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες στη νησίδα του Έβρου


→ το γεωγραφικό στίγμα μέσω της εφαρμογής live location του WhatsApp που έχουν στείλει οι πρόσφυγες στην «Εφ.Συν.»
Πινγκ-πονγκ μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες στη νησίδα του Έβρου
Η ΕΛΑΣ ρίχνει την ευθύνη για τη διάσωση των περίπου 40 εγκλωβισμένων προσφύγων του Έβρου στην Τουρκία, ισχυριζόμενη –με ανακοίνωσή της το βράδυ της Πέμπτης– πως «από τις συντεταγμένες προκύπτει ότι η νησίδα βρίσκεται εκτός ελληνικής επικράτειας».

Σχεδόν 5 μέρες παρουσίας των προσφύγων στη νησίδα ανατολικά του οικισμού Κισσάρι, και ενώ ήδη ένα 5χρονο κορίτσι έχει χάσει τη ζωή του από δάγκωμα σκορπιού το βράδυ της Δευτέρας και παραμένει άταφο, ενώ άλλο ένα 9χρονο κορίτσι έχει εμφανίσει υψηλό πυρετό, η ΕΛΑΣ θυμήθηκε να ενημερώσει ότι σήμερα «διαβιβάστηκε σχετική ενημέρωση, μέσω του Τριμερούς Κέντρου Επαφής Καπιτάν Αντρέεβο, στις Τουρκικές Αρχές», από τις οποίες ζητήθηκε «να προβούν κατεπειγόντως σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τον άμεσο απεγκλωβισμό όλων των ατόμων και την παροχή της αναγκαίας και κατάλληλης αρωγής».

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. δημιουργεί περισσότερα ερωτήματα από όσα υποτίθεται πως απαντά, καθώς δεν προσδιορίζει σε ποια ακριβώς θέση βρίσκονται οι πρόσφυγες ούτε τις συντεταγμένες στις οποίες αναφέρεται. Οι γεωγραφικές συντεταγμένες μέσω της εφαρμογής live location του WhatsApp, που έχει στη διάθεσή της η «Εφ.Συν.», όπως και οι οργανώσεις Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και HUmanRights360, εδώ και μέρες –με πιο πρόσφατη ενημέρωση στις 17:04 σήμερα– απεικονίζουν τους πρόσφυγες σε νησίδα ανατολικά του οικισμού Κισσάρι.


Συνταρακτικό το μήνυμα που έστειλε στην «Εφ.Συν.» η Μπαϊντά.ΕΦ.ΣΥΝ.

Πρόκειται άλλωστε για την ίδια νησίδα στην οποία είχαν μεταφέρει τους πρόσφυγες οι ελληνικές αρχές στα μέσα Ιουλίου και από την οποία τους είχαν επαναπροωθήσει στην τουρκική όχθη του Έβρου, στα τέλη Ιούλιου. Τότε η ΕΛ.ΑΣ. δεν ισχυριζόταν ότι η συγκεκριμένη νησίδα βρίσκεται εκτός ελληνικής επικράτειας, ενώ παραμένει αδιευκρίνιστο εάν αυτό ισχυρίζεται σήμερα, από τη στιγμή που δεν ενημερώνει για την ακριβή τοποθεσία των προσφύγων, την οποία φαίνεται από την ανακοίνωσή της ότι γνωρίζει.

Για την τοποθεσία αυτή οι οργανώσεις είχαν ενημερώσει τότε –και συνεχίζουν να ενημερώνουν μέχρι σήμερα– τις αστυνομικές διευθύνσεις του Έβρου, την Εισαγγελία Ορεστιάδας –η οποία διεξάγει προκαταρκτική εξέταση για τα περιστατικά– όπως και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, το οποίο έχει δώσει εντολή στις ελληνικές αρχές να μην απομακρύνει τους πρόσφυγες από την ελληνική επικράτεια.

Σε κάθε περίπτωση, οι πρόσφυγες πληρώνουν με τη ζωή τους το αδιέξοδο των εγκληματικών, αντιπροσφυγικών πολιτικών Ελλάδας και Τουρκίας, καθώς η Τουρκία φαίνεται να τους εξωθεί να περάσουν σε ελληνικό έδαφος, απειλώντας τους πως διαφορετικά θα τους επαναπροωθήσει στη Συρία, ενώ η Ελλάδα εμποδίζει με κάθε τρόπο την είσοδό τους ή τους επαναπροωθεί, στερώντας τους, με τον πιο βάναυσο τρόπο, την πρόσβασή τους στη διαδικασία ασύλου που δικαιούνται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου