Σάββατο 6 Αυγούστου 2022

Μάλι: Προβλήματα στην αποστολή των Γερμανών βλέπει η Μπέρμποκ

Φώτο Αρχείου
Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, κατηγόρησε την Τετάρτη τη στρατιωτική κυβέρνηση του Μάλι πως τορπιλίζει τις προσπάθειες των εκεί δυνάμεων του γερμανικού στρατού με αφορμή μια σειρά από απαγορεύσεις και κωλύματα που κλιμάκωσαν την ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες.

Αφορμή για τη δήλωση της Μπέρμποκ έδωσε η ανάκληση από τις μαλινέζικες αρχές της άδειας που είχε δοθεί να εκτελεί υπερπτήσεις γερμανικό μεταγωγικό αεροσκάφος. Η εξέλιξη δυσκόλεψε περαιτέρω την αποστολή των γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων στο κράτος της δυτικής Αφρικής. Από τον Καναδά όπου βρέθηκε η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, κατηγόρησε τις αρχές στο Μάλι πως τορπιλίζουν την αποστολή των γερμανικών δυνάμεων στην περιοχή «ξανά και ξανά». Η ίδια περιέγραψε την κατάσταση με τη φράση «κάθε άλλο παρά καλή» προτού συμπληρώσει ότι «τα πράγματα είναι άσχημα».

Παρ’ όλα αυτά διαβεβαίωσε πως η Γερμανία εξακολουθεί να έχει τη βούληση να συμμετέχει στην αποστολή του ΟΗΕ στη χώρα λέγοντας πως οι γερμανικές δυνάμεις θέλουν να παραμείνουν επειδή τάχα «ο κόσμος μάς χρειάζεται».

Η αποστολή κυανόκρανων του ΟΗΕ για τη δήθεν σταθεροποίηση του Μάλι (MINUSMA) αναπτύχθηκε μετά τις εξεγέρσεις των Τουαρέγκ και τζιχαντιστών το 2012, στο αρχικό στάδιο της συνεχιζόμενης κρίσης στη χώρα. Η απώλεια του δικαιώματος να γίνονται υπερπτήσεις ακολούθησε την απόφαση της στρατιωτικής χούντας να απαγορεύσει στα ξένα στρατεύματα την πρόσβαση σε τομέα του αεροδρομίου της πρωτεύουσας, όπου στεγάζεται βάση του ΟΗΕ. Ολοι οι ξένοι στρατιωτικοί, ανάμεσά τους 60 μέλη του γερμανικού στρατού (Μπούντεσβερ), υποχρεούνται να αποχωρήσουν σύντομα από τις εγκαταστάσεις της «Sahel Aviation Services».

Το Μάλι, χώρα περίπου 20 εκατομμυρίων, στην καρδιά του Σαχέλ, μετατράπηκε σε θέατρο τριών στρατιωτικών πραξικοπημάτων από το 2012 και η κατάσταση χαρακτηρίζεται ολοένα πιο ασταθής. Τζιχαντιστικές οργανώσεις κλιμακώνουν τη δράση τους σε διάφορες περιοχές, γεγονός που αξιοποιείται ποικιλοτρόπως από δυτικές δυνάμεις στο πλαίσιο του ανταγωνισμού με Ρωσία, Κίνα κ.ά.
Η Γαλλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες άρχισαν πρόσφατα να αποσύρουν στρατεύματα που συμμετείχαν σε αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις.
Αιτία ουσιαστικά το γεγονός ότι η Ρωσική ιμπεριαλιστική διείσδυση στο Μάλι με αιχμή των ρωσικό μισθοφορικό στρατό που συνεργάζεται με τους Δικτάτορες, έφτασε σε τέτοιο σημείο κυριαρχίας ώστε να εκδιώξει τους Γάλλους και άλλους Ευρωπαίους ιμπεριαλιστές. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου