Τρίτη 16 Αυγούστου 2022

Ρωσία: Ο στόχος του πολέμου στην Ουκρανία


Maxim Blinov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Ρωσία: Ο στόχος του πολέμου στην Ουκρανία
efsyn.gr

Σχεδόν έξι μήνες από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ο ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, τόνισε ότι σκοπός του είναι ο ρωσικός στρατός να καταλάβει εξ ολοκλήρου το Ντονμπάς.

Ο ένοικος του Κρεμλίνου διαβεβαίωσε τη Δευτέρα, απευθυνόμενος σε προσκεκλημένους σε έκθεση όπλων κοντά στη Μόσχα, ότι ο ρωσικός στρατός επιτυγχάνει τους στόχους που ορίστηκαν στις λεγόμενες «Λαϊκές Δημοκρατίες» του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ.

Την ώρα που το Κίεβο κατηγορεί τη Μόσχα για εγκλήματα πολέμου και αιματηρή πολιτική επιβολής κατοχής, ο Βλαντίμιρ Πούτιν ισχυρίστηκε για ακόμη μια φορά πως «η γη του Ντονμπάς απελευθερώνεται βήμα-βήμα» από τους ουκρανούς εθνικιστές.

Ο κ. Πούτιν αναγνώρισε τις δύο ουκρανικές περιφέρειες Ντονιέτσκ και Λουγκάνσκ ως ανεξάρτητα κράτη τον Φεβρουάριο και κατόπιν εξαπέλυσε τον πόλεμο στην Ουκρανία (στις 24 Φεβρουαρίου).

Ζαπορίζια

Στο μεταξύ η Ρωσία δηλώνει πως θα κάνει «ό,τι χρειαστεί» προκειμένου ειδικοί από τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) να μπορέσουν να επισκεφθούν τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στη νότια Ουκρανία, εν μέσω φόβων για την ασφάλεια του εργοστασίου λόγω των βομβαρδισμών.

Ο σταθμός παραγωγής πυρηνικής ενέργειας της Ζαπορίζια, ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη, καταλήφθηκε από τη Ρωσία τον Μάρτιο, λίγες μέρες αφότου εισέβαλε στην Ουκρανία. Ο σταθμός έχει βρεθεί στο στόχαστρο πυρών τις τελευταίες ημέρες, με τη Μόσχα και το Κίεβο να αλληλοκατηγορούνται για τον βομβαρδισμό, που κινδυνεύει να προκαλέσει πυρηνικό δυστύχημα, όπως παραδέχονται και οι δύο.

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν την επιμελητειακή δυνατότητα και τα μέσα για να εγγυηθούν την ασφάλεια προκειμένου να οργανωθεί επίσκεψη επιθεωρητών του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) στον πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό στη Ζαπορίζια της Ουκρανίας, δήλωσε εκπρόσωπος του διεθνούς οργανισμού χθες Δευτέρα, όμως ρώσος διπλωμάτης έθεσε όρους για αυτή, τονίζοντας ότι το να μεταβεί η αποστολή στο εργοστάσιο μέσω Κιέβου θα ήταν υπερβολικά επικίνδυνο.

Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρίκ σημείωσε χθες ότι «η Γραμματεία του ΟΗΕ δεν έχει τη δικαιοδοσία να εμποδίζει ή να ακυρώνει οποιεσδήποτε δραστηριότητες του ΔΟΑΕ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου