Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2022

Να απαλλαγούν από τις κατηγορίες οι 6 συλληφθέντες αλληλέγγυοι στους πρόσφυγες στον Ελαιώνα

Να απαλλαγούν από τις κατηγορίες οι 6 συλληφθέντες αλληλέγγυοι στους πρόσφυγες στον Ελαιώνα

Να απαλλαγούν από κάθε κατηγορία οι έξι αλληλέγγυες-οι στους πρόσφυγες του Ελαιώνα.

Στις 19/8/2022 ο Δήμος Αθηναίων και το Υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου, είχαν αναγγείλει την εκκένωση της προσφυγικής δομής του Ελαιώνα, χωρίς να έχουν εξασφαλιστεί κατοικίες για τη στέγαση των προσφύγων στην Αθήνα.

Οι πρόσφυγες-ισσες του Ελαιώνα διαμαρτύρονται και αντιδρούν μπροστά στην προοπτική της αστεγίας τους. Αλληλέγγυοι κινητοποιούνται για την υπεράσπιση των ελάχιστων συνθηκών επιβίωσης που παρέχονται στον καταυλισμό των προσφύγων του Ελαιώνα, στην εκκένωση και καλούν σε ολονύκτια περιφρούρηση του χώρου και μαζί με τους πρόσφυγες-ισσες του Ελαιώνα.

Ζητούν τα αυτονόητα: -Να σταματήσει η επιχείρηση κυβέρνησης και δημοτικής αρχής να εκκενώσουν με βία τον καταυλισμό. -Να εξασφαλιστούν άμεσα οι συνθήκες υγιεινής και φροντίδας για όλους/ες τους κατοίκους της δομής, καθόλη τη διάρκεια του 24ωρου. Να επιστρέψουν στις δουλειές τους όλοι/ες οι απολυμένοι επιστήμονες (κοινωνικοί λειτουργοί, νοσηλευτές, ψυχολόγοι κ.α.). -Να εξασφαλιστεί η ομαλή μεταφορά όλων των κατοίκων της δομής σε αξιοπρεπείς κατοικίες μέσα στην πόλη, εντός του αστικού ιστού. Να δοθούν άμεσα χαρτιά και άδεια εργασίας σε όλους/ες. -Να εξασφαλιστούν πλήρως τα δικαιώματα στην εκπαίδευση των παιδιών του Ελαιώνα. Να μην εκδιωχθούν από τα σχολεία στα οποία πηγαίνουν. -Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου να εγγυηθεί το χρηματικό επίδομα για όλους τους κατοίκους του καταυλισμού, όπως έχει θεσμοθετηθεί από το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ. -Να μην υποστούν έξωση τα άτομα που μεταφέρθηκαν από τα στρατόπεδα προσφύγων σε στεγαστικές δομές με το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ, έως τουλάχιστον την ολοκλήρωση των διαδικασιών ασύλου.

Ωστόσο, τα δίκαια αιτήματα, που είναι άλλωστε ανειλημμένη υποχρέωση της χώρας μας με βάση το Διεθνές Δίκαιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αντιμετωπίζονται με τις δυνάμεις καταστολής.

Η Ελληνική Αστυνομία επιτίθεται με πάνοπλες δυνάμεις ΜΑΤ και ΟΠΚΕ, εναντίον των προσφύγων και των αλληλέγγυων που διαμαρτύρονταν από το προηγούμενο βράδυ στην είσοδο της. Έγινε εκτεταμένη χρήση βίας και ρήψη χημικών, παρά τις δεκάδες γυναικόπαιδων που παρίσταντο στη διαμαρτυρία εκκένωσης του καταυλισμού, μη διστάζοντας να κλωτσήσουν και γρονθοκοπήσουν παιδιά και έγκυες γυναίκες.

Τέλος προχώρησαν στην προσαγωγή έξι αλληλέγγυων ατόμων, η οποία γρήγορα μετατράπηκε σε σύλληψη τους. Η τακτική δικάσιμος έχει προγραμματιστεί για τις 20/10/22.

Λίγες μέρες αργότερα, στις 29/8, είχαμε και θάνατο πρόσφυγα μέσα στον Ελαιώνα από καρδιακή ανακοπή, μετά από παρόμοια αναστάτωση λόγω της απειλής εκκένωσης, χωρίς να του δοθεί η ιατρική βοήθεια που είχε ζητήσει 2 ώρες πριν.

Η ελληνική κυβέρνηση και η ΕΕ έχουν σοβαρές ευθύνες για τις συνθήκες εξαθλίωσης που βιώνουν οι πρόσφυγες που φθάνουν στη χώρα μας και ζητούν άσυλο. Καταπατούν κάθε διεθνή συνθήκη προστασίας των αδύναμων και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι πολιτικές τους δολοφονούν καθημερινά κατά δεκάδες και εκατοντάδες ανθρώπους στα θαλάσσια και χερσαία σύνορα και εξαθλιώνει όσους καταφέρουν να τα διαβούν.

ü Απαιτούμε την άμεση απαλλαγή από κάθε κατηγορία και να σταματήσει κάθε δίωξη σε βάρος των αλληλέγγυων συλληφθέντων έξω από τον καταυλισμό Προσφύγων του Ελαιώνα την 19η Αυγούστου 2022.

ü Να δοθούν και διαφυλαχτούν όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα στους πρόσφυγες που διαμένουν στη χώρα μας.



Κ.Ε.Δ.Δ.Α. - Κίνηση για τις Ελευθερίες, τα Δημοκρατικά Δικαιώματα, την Αλληλεγγύη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου