Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2022

Τεράστιες αντιδράσεις ενάντια στην Επιστράτευση του Πούτιν-Πυροβολισμός Αξιωματικού σε κέντρο επιστράτευσης

Από Κωνσταντίνος Αρβανίτης
Σοκ προκάλεσε ο πυροβολισμός Ρώσου στρατιωτικού από άνδρα που ήταν θυμωμένος με τη στράτευση φίλου, ενώ την ίδια στιγμή ένας άλλος άνδρας αυτοπυρπολήθηκε σε μια διαμαρτυρία καθώς ο αρνητισμός απέναντι στην ανακοίνωση του Βλαντιμίρ Πούτιν για τη μερική επιστράτευση αυξάνεται.

Πυροβολισμός σε κέντρο επιστράτευσης

Οι διαδηλώσεις αναμένεται επίσης να συνεχιστούν για τρίτη ημέρα στην περιοχή του Νταγκεστάν της Ρωσίας, ακόμα και μετά από σφοδρά επεισόδια που έχουν σημειωθεί μεταξύ διαδηλωτών και στρατού. Εν τω μεταξύ, χιλιάδες αυτοκίνητα έχουν παραταχθεί στα σύνορα της Ρωσίας μεταφέροντας νεαρούς άνδρες που επιδιώκουν να φύγουν από τη χώρα για να ξεφύγουν από την επιστράτευση.

Αυτή είναι «μόνο η πέμπτη μέρα» της επιστράτευσης, έγραψε ο Μιχαήλ Ποντόλιακ, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου. «Πριν τα φέρετρα αρχίσουν να επιστρέφουν», ενώ το Κρεμλίνο προσπαθεί διαρκώς να ηρεμήσει τους Ρώσους, λέγοντας ότι δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις για το κλείσιμο των συνόρων ή την επιβολή στρατιωτικού νόμου. Όμως οι αντιδράσεις έχουν ήδη ξεκινήσει.

Ένας στρατιωτικός πυροβολήθηκε στο “Ust-Ilimsk”, μια πόλη περίπου 85.000 κατοίκων στην περιοχή Ιρκούτσκ στη Σιβηρία. Ο μέσης ηλικίας άντρας απομακρύνθηκε από το κτίριο και τοποθετήθηκε σε φορείο, όπου λίγο αργότερα διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Ο περιφερειάρχης του Ιρκούτσκ, Ιγκόρ Κομπζέφ, έγραψε στην εφαρμογή μηνυμάτων “Telegram” ότι ο επικεφαλής του γραφείου επιστράτευσης βρισκόταν σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο, όπου οι γιατροί «μάχονταν για τη ζωή του», ενώ επίσης δήλωσε πως ο ένοπλος που ευθύνεται για την επίθεση «θα τιμωρηθεί απολύτως».

«Ντρέπομαι που αυτό συμβαίνει σε μια περίοδο που, αντίθετα, πρέπει να είμαστε ενωμένοι», έγραψε ο περιφερειάρχης. «Δεν πρέπει να πολεμήσουμε ο ένας εναντίον του άλλου, αλλά ενάντια σε πραγματικές απειλές».

Επιπλέον σύμφωνα με μαρτυρίες, ο άνδρας πυροβόλησε τον αξιωματικό αφού είχε δώσει μια «προπαγανδιστική» ομιλία για τους άνδρες που προετοιμάζονται να πολεμήσουν στην Ουκρανία. «Κανείς δεν πρόκειται να πάει πουθενά», είπε ο άνδρας λίγες στιγμές πριν ανοίξει πυρ, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο “People of Baikal”.

Πανδαιμόνιο σε ολόκληρη τη χώρα

Στο Ριαζάν, ένας άνδρας αυτοπυρπολήθηκε ενώ φώναζε ότι δεν ήθελε να συμμετάσχει στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, ανέφερε τοπικό μέσο, ​​επικαλούμενο μάρτυρες, την ίδια στιγμή που διαδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί για το σημερινό απόγευμα σε μεγάλες πόλεις στο Νταγκεστάν, μια μειονοτική εθνοτική περιοχή στο βόρειο Καύκασο της Ρωσίας από όπου ένας σημαντικός αριθμός νεαρών ανδρών έχει επιστρατευτεί για να σταλθεί στο ουκρανικό μέτωπο.

Το Κρεμλίνο παραδέχτηκε νωρίτερα ότι έγιναν λάθη κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης των εφέδρων. «Υπάρχουν περιπτώσεις που το διάταγμα (της επιστράτευσης) παραβιάστηκε… οι αρμόδιες αρχές εργάζονται ενεργά για να διορθώσουν την κατάσταση», είπε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. «Οι περιπτώσεις αντιδράσεων προς την επιστράτευση μειώνονται. Ελπίζουμε ότι αυτό θα επιταχυνθεί και ότι όλα τα λάθη θα διορθωθούν».

Στο Κίεβο, το γενικό επιτελείο των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας ισχυρίστηκε ότι ορισμένοι Ρώσοι στρατεύσιμοι από τη μερική επιστράτευση στέλνονταν απευθείας στην πρώτη γραμμή χωρίς εκπαίδευση, ενώ επίσης αναφέρθηκε ότι η Ρωσία έκλεισε τα σύνορα μεταξύ της περιοχής του Ροστόφ και των κατεχόμενων περιοχών της Ουκρανίας και είχε διατάξει τους ντόπιους να εμφανιστούν στα στρατιωτικά γραφεία εντός τριών ημερών.

Το πολιτικό και κοινωνικό σκηνικό εντός της Ρωσίας μετά την επιστράτευση μοιάζει με μία ωρολογιακή βόμβα έτοιμη να εκραγεί, με τις συνέπειες αυτής της ενδεχόμενης “έκρηξης” να παραμένουν προς το παρόν άγνωστες.

Με πληροφορίες από : The Guardian

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου