Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2022

Ενέργεια: Επιδοτούν το… ημίφως και το ψύχος στα λαϊκά νοικοκυριά

Δημήτρης Σταμούλης
▸ Το κόστος των μέτρων μόνο για τον Οκτώβρη φτάνει το 1,1 δισ. ευρώ

Η κυβέρνηση με τα νέα μέτρα που εξήγγειλε σχετικά με την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος, ουσιαστικά «επιδοτεί» το… σκοτάδι και το ψύχος στα λαϊκά νοικοκυριά, ενόψει του φετινού χειμώνα, ενώ για άλλη μια φορά είναι απλόχερη, με «ξένα κόλλυβα» (δηλαδή τα χρήματα που έχει πληρώσει ο λαός μέσω των πανάκριβων λογαριασμών), και πριμοδοτεί αδρά το κεφάλαιο της ενέργειας.

Με βάση τις εξαγγελίες του αρμόδιου υπουργού Κ. Σκρέκα, από 1η Οκτωβρίου θεσπίζεται νέο μοντέλο κλιμακωτής επιδότησης στους λογαριασμούς ρεύματος, με στόχο τη μείωση κατά 15% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Μάλιστα, στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΝ αναρτήθηκαν και «23 προτάσεις και ιδέες για εξοικονόμηση», κάποιες εκ των οποίων μόνο θυμηδία προκαλούν.
Οι επιδοτήσεις που ανακοινώθηκαν διαμορφώνονται σε τρεις κλίμακες. Για μηνιαία κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες, δίνεται επιδότηση 436 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh), για 501 έως 1.000 κιλοβατώρες, δίνεται επιδότηση 386 ευρώ/MWh και για 1.001 και άνω κιλοβατώρες, η επιδότηση είναι 336 ευρώ/MWh. Στις δύο τελευταίες κατηγορίες, δίνεται έξτρα 50 ευρώ επιδότηση ανά MWh, αν το νοικοκυριό μειώσει κατά 15% την κατανάλωση σε σχέση με πέρσι. Αυτό όμως είναι πρακτικά αδύνατο για τα νοικοκυριά που έχουν ανελαστικές καταναλώσεις, και μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν σταματήσουν να… ανάβουν τα φώτα, να ψήνουν φαγητό στο φούρνο ή να ζεσταίνονται με όποια θερμαντικά μέσα διαθέτουν! Δηλαδή να βυθιστούν στην ενεργειακή φτώχεια και να περιορίσουν «οικειοθελώς» βασικές ανάγκες τους για να βγάλουν τον χειμώνα! Όσον αφορά στους αγρότες ανακοινώθηκε οριζόντια επιδότηση 436 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Για τους 700.000 οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου, ανακοινώθηκε οριζόντια επιδότηση 90 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα ανεξαρτήτως εισοδήματος.

Το συνολικό κόστος των μέτρων μόνο για τον Οκτώβρη φτάνει το 1,1 δισ ευρώ. Αυτό το ποσό βέβαια μπορεί να παρουσιάζεται ότι προέρχεται «από ανάκτηση υπερεσόδων από τις εταιρείες ηλεκτροπαραγωγή και δημοπρασίες ρύπων» αλλά ουσιαστικά είναι χρήματα που έχουν πληρώσει οι καταναλωτές στους παρόχους μέσω των υπέρογκων τιμολογίων ρεύματος. Ενώ άλλα 100 εκατ. είναι «μποναμάς» προς τις εταιρείες ενέργειας από τον κρατικό προϋπολογισμό. Το ειδικό τέλος 10 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα, που θεσπίζεται για τις εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής για τις ποσότητες φυσικού αερίου που χρησιμοποιούν για παραγωγής ρεύματος θυμίζει περισσότερο «ξεκάρφωμα» για την κυβέρνηση….

Η κυβέρνηση αβαντάρει τους καπιτα-ληστές της ενέργειας, αρνούμενη να κόψει από τα κέρδη τους και να ρίξει τις τιμές

Για άλλη μια φορά, αποδεικνύεται πόσο η κυβέρνηση αβαντάρει τους καπιτα-ληστές της ενέργειας, αρνούμενη να κόψει από τα κέρδη τους και να ρίξει τις τιμές. Αψευδής μάρτυρας είναι τα τιμολόγια Οκτωβρίου που αναρτήθηκαν από τους παρόχους, τα οποία μπορεί να είναι χαμηλότερα σε σχέση με τα αντίστοιχα του Σεπτεμβρίου, αλλά παραμένουν σε εξωφρενικά υψηλά επίπεδα, από 57 έως 69 λεπτά/kWh. Φροντίζει να κρατά… ψηλά την κερδοφορία («νόμιμη» και «αισχροκέρδεια») στους κλάδους που δραστηριοποιούνται στην ενέργεια, από τις επιχειρήσεις παραγωγής και παροχής ενέργειας έως τους ομίλους διύλισης και εμπορίας καυσίμων. Τάζει επιπλέον επιδοτήσεις, βάζοντας στόχους μείωσης της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας την ίδια ώρα που είναι προβληματική η μέτρηση της κατανάλωσης από τον ιδιωτικοποιημένο κατά 49% Διαχειριστή του Δικτύου Διανομής (ΔΕΔΔΗΕ).
ΠΡΙΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου