Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2022

Πάνω από 90 οι νεκροί στο Ιράν, νέο σήμα καταστολής απ' τον πρόεδρο της Βουλής


Σαντιάγο, ΧιλήAP PHOTO
Πάνω από 90 οι νεκροί στο Ιράν, νέο σήμα καταστολής απ' τον πρόεδρο της Βουλής
efsyn.gr
Τουλάχιστον 92 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο Ιράν από την καταστολή των διαδηλώσεων που πραγματοποιούνται εδώ και δύο εβδομάδες μετά τον θάνατο της Μαχσά Αμινί έπειτα από τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών, ανακοίνωσε σήμερα η μη κυβερνητική οργάνωση Iran Human Rights (IHR).

Τουλάχιστον 41 άνθρωποι έχουν πέσει νεκροί από τις δυνάμεις ασφαλείας σε συγκρούσεις που ξέσπασαν την προηγούμενη εβδομάδα στη Ζαχεντάν, πόλη της επαρχίας Σιστάν – Μπαλουτσιστάν, πρόσθεσε η ίδια ΜΚΟ με έδρα το Όσλο.

«Οι φόνοι διαδηλωτών στο Ιράν, κυρίως στη Ζαχεντάν, αποτελούν έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», κατήγγειλε ο διευθυντής της Μαχμούντ Αμιρί- Μογκαντάμ. «Η διεθνής κοινότητα έχει καθήκον να ερευνήσει και να εμποδίσει να διαπραχθούν άλλα εγκλήματα από την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν», πρόσθεσε.

Στη διάρκεια της «ματωμένης Παρασκευής της Ζαχεντάν» οι δυνάμεις ασφαλείας «έπνιξαν στο αίμα» διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε μετά την προσευχή, ανέφερε η ΜΚΟ.

Η διαδήλωση ξέσπασε μετά τις πληροφορίες ότι ο επικεφαλής της αστυνομίας της πόλης Σαμπαχάρ, στην ίδια επαρχία, βίασε μια 15χρονη έφηβη που ανήκε στη σουνιτική μειονότητα των Βαλούχων, σημείωσε το IHR.

Η ταυτότητα των νεκρών έχει επιβεβαιωθεί από την τοπική μη κυβερνητική οργάνωση Baluch Activists Campaign (BAC).

Την ίδια ώρα οι ιρανικές αρχές μιλούν για πολύ λιγότερα θύματα. Η κρατική τηλεόραση του Ιράν ανέφερε ότι τουλάχιστον 41 διαδηλωτές και αστυνομικοί έχουν σκοτωθεί από την έναρξη των διαδηλώσεων.
Νέο σήμα για άγρια καταστολή

Ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου του Ιράν προειδοποίησε σήμερα ότι οι διαμαρτυρίες για το θάνατο της Αμινί θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα και κάλεσε τις δυνάμεις ασφαλείας να αντιμετωπίσουν σκληρά με εκείνους που ισχυρίστηκε ότι παραβιάζουν την ασφάλεια.

Ο Mohammad Bagher Qalibaf δήλωσε ότι σε αντίθεση με τις τρέχουσες διαμαρτυρίες, οι οποίες δήλωσε ότι αποσκοπούν στην ανατροπή της κυβέρνησης, προηγούμενες διαδηλώσεις από εκπαιδευτικούς και συνταξιούχους για τις αμοιβές είχαν ως αίτημα μεταρρυθμίσεις, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της ιρανικής Βουλής.

«Το σημαντικό σημείο των διαμαρτυριών στο παρελθόν ήταν ότι ήταν αναζητούσαν μεταρρυθμίσεις και δεν αποσκοπούσαν στην ανατροπή» του συστήματος, δήλωσε ο Qalibaf. «Ζητώ από όλους όσους έχουν (λόγους) να διαμαρτυρηθούν, να μην επιτρέψουν η διαμαρτυρία τους να μετατραπεί σε αποσταθεροποίηση και ανατροπή» των θεσμών.
Διέλυσαν με βία διαδήλωση και στην Ελβετία

Η ελβετική αστυνομία χρησιμοποίησε λαστιχένιες σφαίρες για να διαλύσει πλήθος διαδηλωτών που είχε συγκεντρωθεί μπροστά από την ιρανική πρεσβεία στη Βέρνη, αφού δύο άνδρες σκαρφάλωσαν στον φράχτη της πρεσβείας και κατέβασαν την ιρανική σημαία.

Η αστυνομία είπε αργά το Σάββατο ότι κανείς δεν τραυματίστηκε και ότι το «μεγάλο πλήθος» των διαδηλωτών διαλύθηκε μετά τη χρήση λαστιχένιων σφαιρών. Οι δύο διαδηλωτές που μπήκαν στο χώρο της πρεσβείας συνελήφθησαν, σύμφωνα με την αστυνομία στην ελβετική πρωτεύουσα.

Η αστυνομία είπε ότι χρησιμοποίησε σφαίρες από καουτσούκ όταν αρκετοί άλλοι διαδηλωτές προσπάθησαν να ακολουθήσουν τους δύο άνδρες που είχαν εισέλθει αρχικά στην αυλή της πρεσβείας και επίσης προσπάθησαν να εισέλθουν στις εγκαταστάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου