Με μια λιτή δήλωση έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ η Λιζ Τρας τόνισε ότι ενημέρωσε τον Βασιλιά Κάρολο ότι παραιτείται από την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος και κατά συνέπεια και από πρωθυπουργός της Βρετανίας. «Αναγνωρίζω, δεδομένης της κατάστασης, ότι δεν μπορώ να φέρω εις πέρας την εντολή την οποία έλαβα για να κυβερνήσω από το Συντηρητικό κόμμα. Επικοινώνησα με τον Βασιλιά Κάρολο και τον ενημέρωσα ότι παραιτούμαι από την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος», είπε.
Και πρόσθεσε: «Σήμερα το πρωί, συναντήθηκα με τον πρόεδρο της Επιτροπής 1922 Σερ Γκράχαμ Μπρέιντι. Συμφωνήσαμε μέσα στην επόμενη εβδομάδα να γίνουν εκλογές για την ανάδειξη ηγέτη στο κόμμα μας. Αυτό, θα διασφαλίσει ότι θα μείνουμε σε τροχιά υλοποίησης των οικονομικών μας σχεδίων και να διατηρήσουμε έτσι την οικονομική σταθερότητα της χώρας και την εθνική μας ασφάλεια.
Η Βρετανία ζει με πολύ μικρά διαλείμματα την μια πολιτική κρίση μετά την άλλη. Η κατάσταση είχε φτάσει στο απροχώρητο με την Λιζ Τρας καθώς αποδυναμωμένη στο ίδιο της το κόμμα, πιο αντιδημοφιλής παρά ποτέ στην κοινή γνώμη, έδειχνε να έχει αγκιστρωθεί στην εξουσία. Όμως η κατάστασή της γινόταν όλο και λιγότερο βιώσιμη, μετά την κατάρρευση του οικονομικού της προγράμματος και την απομάκρυνση δύο από τους κορυφαίους υπουργούς της.
Η κυβέρνησή της έπαιρνε παράταση ώρα με την ώρα και, έπειτα από δώδεκα χρόνια στην εξουσία, το κόμμα της εμφανιζόταν ανίκανο να συμφωνήσει σε έναν διάδοχο. «Η Λιζ Τρας πρέπει να φύγει το συντομότερο δυνατόν», έγραψε ο πρώην υπουργός και μέχρι πρόσφατα ένθερμος υποστηρικτής της Ντέιβιντ Φροστ σε άρθρο του στην Daily Telegraph. Ο βουλευτής Κρίσπιν Μπλαντ δήλωσε το πρωί στο BBC ότι «χρειάζεται σήμερα κιόλας μία αλλαγή για να σταματήσει αυτή η κακοφωνία και για να δοθεί στην χώρα μας η κυβέρνηση που χρειάζεται».
Παράλληλα, άλλη μία βουλευτής των Τόρις, η Σέριλ Μάρεϊ, ανακοίνωσε σήμερα ότι υπέβαλε στην Επιτροπή 1922 επιστολή έκφρασης δυσπιστίας προς την Λιζ Τρας. Για τους συντηρητικούς, το διακύβευμα είναι τώρα να βρουν έναν διάδοχο ικανό να συσπειρώσει το κόμμα και να εμπνεύσει εμπιστοσύνη σε μία χώρα η οποία, πέρα από το πολιτικό χάος, υφίσταται μία σημαντική οικονομική και κοινωνική κρίση με έναν πληθωρισμό που έφθασε το 10,1%, για πρώτη φορά σε 40 χρόνια.
Η έξοδος από το πολιτικό αδιέξοδο εξαρτάται ακριβώς από την ικανότητα επιλογής διαδόχου, αλλά οι διαφορετικές τάσεις στις τάξεις του κόμματος δεν έχουν συμφωνήσει, την ώρα που πολλά ονόματα κυκλοφορούν, όπως του Ρίσι Σουνάκ, του Τζέρεμι Χαντ, της Πένι Μόρντοντ, αλλά ακόμη και του Μπόρις Τζόνσον.
Με πληροφορίες από: Newsit / Φωτογραφία Reuters
onalert.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου