Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2022

Απεργούν 100.000 νοσηλευτές στη Βρετανία, ζητώντας αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό


Φωτ. αρχείου από απεργία στο βρετανικό σύστημα υγείας AP Photo/Matt Dunham
Απεργούν 100.000 νοσηλευτές στη Βρετανία, ζητώντας αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό
efsyn.gr
Σε μια πρωτόγνωρη απεργιακή κινητοποίηση προχωρούν οι νοσηλευτές σε Αγγλία, Ουαλία και Βόρεια Ιρλανδία, ζητώντας μισθολογικές αυξήσεις που θα τους επιτρέψουν να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις του πληθωρισμού, που κινείται στο 11,1%, υψηλό 41 ετών.

Οι νοσηλευτές στη Σκοτία δεν μετέχουν στην απεργία, διότι η τοπική κυβέρνηση έχει ξεκινήσει συνομιλίες με τους εκπροσώπους τους.

Το Βασιλικό Κολέγιο Νοσηλευτικής (RCN) είχε ήδη ενημερώσει ότι οι νοσηλευτές θα απεργήσουν στις 15 και 20 Δεκεμβρίου, στην πρώτη απεργιακή κινητοποίηση στα 100 χρόνια ιστορίας του, αφού η κυβέρνηση αρνήθηκε να ανταποκριθεί στο αίτημα για αυξήσεις μισθών 5% πάνω από τον πληθωρισμό. Το RCN (έχει 465.000 μέλη, που περιλαμβάνουν νοσηλευτές, μαίες και φοιτητές νοσηλευτικής), δήλωσε ότι λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων θα επηρεαστούν δομές του βρετανικού Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS) και στις τρεις περιοχές (Αγγλία, Ουαλία και Βόρεια Ιρλανδία).

Η γενική γραμματέας του RCN, Πατ Κάλεν, τόνισε ότι «οι υπουργοί απέρριψαν την προσφορά μου για επίσημες μισθολογικές διαπραγματεύσεις. Δεν μας άφησαν άλλη επιλογή από το να ανακοινώσουμε σε ποιες περιοχές θα απεργήσουν τα μέλη μας τον Δεκέμβριο».

Την ίδια ώρα, το NHS βρίσκεται υπό ασφυκτική πίεση, καθώς περίπου 7 εκατομμύρια ασθενείς στη Βρετανία βρίσκονται σε λίστες αναμονής για νοσοκομειακή περίθαλψη.

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις αναμένεται να εντείνουν την πίεση στον πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ, αφού η Βρετανία βρίσκεται στο κατώφλι της οικονομικής ύφεσης, με το κόστος διαβίωσης να γίνεται δυσβάσταχτο για πολλά νοικοκυριά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου