Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2022

Νεκροθάφτες του ΕΣΥ, Υγεία μόνο για έχοντες

Η κυβέρνηση επιχειρεί να περάσει ένα αντιδραστικό νεοφιλελεύθερο νομοσχέδιο, που ξεθεμελιώνει το ΕΣΥ. Δώρο στα μεγάλα συμφέροντα που απομυζούν τον χώρο της υγείας, ενώ πρόσφατη είναι η καταστροφική διαχείριση της πανδημίας με τους 35.000 νεκρούς.

Εχουν περάσει μόλις λίγες μέρες από τις 13 Νοέμβρη, όταν οι δρόμοι της Μαδρίτης πλημμύρισαν από ένα τεράστιο συλλαλητήριο εκατοντάδων χιλιάδων διαδηλωτών που απαίτησαν να ενισχυθεί η δημόσια υγεία στην ισπανική πρωτεύουσα και γενικότερα. Δεν είναι όμως και πολύς ο καιρός από τις πιο θανατηφόρες εξάρσεις της πανδημίας στη χώρα μας, όταν ο περισσότερος κόσμος συνειδητοποίησε πόσο αναγκαίο είναι ένα ισχυρό και ποιοτικό δημόσιο σύστημα υγείας, που να μπορεί να περιθάλψει όλους και όλες δωρεάν.

Οι δεκάδες χιλιάδες άδικοι θάνατοι εκτός ΜΕΘ ή λόγω της συνολικής δυσλειτουργίας ενός ΕΣΥ υπό κατάρρευση, που μόνο «οι ήρωες γιατροί και νοσηλευτές» κρατούσαν όρθιο, αλλά και οι πολλές χιλιάδες ζωές που σώθηκαν, έδειξαν πως είναι ανάγκη ένα πραγματικά δημόσιο σύστημα υγείας και όχι ενίσχυση των ιδιωτικών του χαρακτηριστικών και του
ιδιωτικού-εμπορικού τομέα. Η κυβέρνηση, πιστή στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου και των ιδιωτών-αρπακτικών, θέλει να γίνει ο νεκροθάφτης του ΕΣΥ και του δημόσιου χαρακτήρα του. Το «νομοσχέδιο Γκάγκα» καταργεί την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των γιατρών του ΕΣΥ, που ήταν από τους θεμέλιους λίθους του συστήματος, και δίνει πλήρη ασυδοσία κυρίως στους Πανεπιστημιακούς καθηγητές-γιατρούς να αλωνίζουν στις ιδιωτικές κλινικές. Αυτό πρακτικά σημαίνει την πλήρη ιδιωτικοποίηση των πάντων. Δηλαδή ο ασθενής, αν δεν χώνει βαθιά το χέρι στην τσέπη, θα αφήνεται στην τύχη του.

Αυτή τη στιγμή το σύνθημα «Μόνο ο λαός σώζει τον λαό» αποκτά πλήρες νόημα. Είναι επιτακτικά αναγκαίο οι εργαζόμενοι και ο λαός να ξεσηκωθούν και να βρεθούν στο πλάι των υγειονομικών για να μην περάσει το νομοσχέδιο, για να υπερασπίσουμε τη δημόσια υγεία. Ήδη οι ενώσεις των νοσοκομειακών γιατρών και η ΟΕΝΓΕ καλούν σε απεργίες και διαδηλώσεις τη Δευτέρα 28 και την Τρίτη 29 Νοεμβρίου, ενώ υπάρχει πρόταση για απεργία και άλλων κλάδων και παλλαϊκή συγκέντρωση στο Σύνταγμα την Πέμπτη 1η Δεκεμβρίου. Ώρα μάχης!
ΠΡΙΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου