Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2022

Μαζικό πλήγμα στις ουκρανικές υποδομές: διακοπές σε ρεύμα και νερό, κλειστοί πυρηνικοί σταθμοί


AP PHOTO
Μαζικό πλήγμα στις ουκρανικές υποδομές: διακοπές σε ρεύμα και νερό, κλειστοί πυρηνικοί σταθμοί
efsyn.gr
Σε δραματική κατάσταση βρίσκονται Ουκρανοί πολίτες σε πολλές περιοχές της χώρας, καθώς το ρωσικό σφυροκόπημα από αέρος προκάλεσε πολλαπλά προβλήματα σε κρίσιμες υποδομές της χώρας.

Μεταξύ άλλων, υπάρχουν διακοπές στην παροχή νερού και στην ηλεκτροδότηση, ενώ μονάδες πυρηνικών σταθμών έχουν διακόψει τη λειτουργία τους. Εξάλλου, Ουκρανοί αξιωματούχοι ανέφεραν πως τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε διώροφο κτίριο στην πρωτεύουσα Κίεβο, από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς.

Ειδικότερα, σε ολόκληρη την περιοχή του Κιέβου έχει διακοπεί η παροχή νερού και ηλεκτροδότησης. «Λόγω των βομβαρδισμών, η παροχή νερού έχει διακοπεί σε όλο το Κίεβο. Ειδικοί (...) εργάζονται για να αποκαταστήσουν την παροχή το συντομότερο δυνατό», δήλωσε ο δήμαρχος Βιτάλι Κλίτσκο στο Telegram, καλώντας τους κατοίκους να κάνουν προμήθειες νερού.

Επίσης, ο Ολεξίι Κουλέμπα, επικεφαλής της περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης, ανέφερε πως ολόκληρη η περιοχή του Κιέβου βρίσκεται χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Αναφορές για διακοπές ρεύματος υπάρχουν και για την πόλη Λβιβ, όπως και για την περιοχή της Οδησσού. Επίσης, στο Χάρκοβο έχουν σταματήσει όλα τα μέσα που κινούνται με ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ προβλήματα υπάρχουν και στα δρομολόγια των τρένων σε όλο το σιδηροδρομικό δίκτυο.
Οι πυρηνικοί σταθμοί

Η ουκρανική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας Energoatom ανακοίνωσε ότι λόγω των προβλημάτων στο σύστημα παροχής ενέργειας, όλες οι πυρηνικές μονάδες έχουν κλείσει, μεταξύ αυτών και αυτές στη Ζαπορίζια.

Νωρίτερα, η Energoatom έχει αναφέρει πως μονάδες του πυρηνικού σταθμού Πιβντενουκραϊνσκ στη νότια Ουκρανία διέκοψαν τη λειτουργία τους.

Επίσης, μονάδες του πυρηνικού σταθμού Χμελνίτσκι στο δυτικό τμήμα της Ουκρανίας αποσυνδέθηκαν από το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, δήλωσε ο περιφερειακός κυβερνήτης Σέρχι Χαμάλι. Τμήματα αυτής της περιοχής έχουν επίσης αποσυνδεθεί από το δίκτυο ηλεκτροδότησης και βρίσκονται χωρίς παροχή νερού.

Κλειστές όλες οι πυρηνικές μονάδες και στην περιοχή του Μικολάιβ.

► Τις τελευταίες εβδομάδες, η Ρωσία, έχει αυξήσει τις επιθέσεις της στα δίκτυα ενέργειας της Ουκρανίας, προκαλώντας εκτεταμένες διακοπές. Ο Κλίτσκο είχε προειδοποιήσει ότι οι περίπου 3 εκατ. κάτοικοι της πρωτεύουσας της Ουκρανίας θα βρεθούν μπροστά σε ένα πολύ δύσκολο χειμώνα, λόγω των ζημιών που έχουν γίνει στις ενεργειακές υποδομές. Σε δηλώσεις του στη γερμανική Bild, τόνισε ότι «αυτός είναι ο χειρότερος χειμώνας από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο».
Μαζικές διακοπές ρεύματος στη Μολδαβία

Τα ενεργειακά προβλήματα στην Ουκρανία επηρεάζουν κι άλλες χώρες, τις οποίες τροφοδοτεί το Κίεβο. Ο αντιπρόεδρος της μολδαβικής κυβέρνησης και υπουργός Υποδομών Αντρέι Σπίνου έκανε λόγο για «μαζικά μπλακ άουτ» στη χώρα του, όπως έγραψε σε σχετική του ανάρτηση στο Twitter. «Η Moldelectrica TSO (διαχειριστής συστήματος μεταφοράς), εργάζεται για να επανασυνδέσει την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε περισσότερο από το 50% της χώρας», συμπλήρωσε.

Διακοπές ηλεκτροδότησης αναφέρθηκαν επίσης στην αποσχισθείσα περιοχή της Υπερδνειστερίας, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το τοπικό υπουργείο Εσωτερικών. Αργότερα αποκαταστάθηκε η ισχύς στην Τιρασπόλ, την πρωτεύουσα της περιοχής.

Η Μολδαβία μοιράζεται σύνορα με την Ουκρανία και είναι συνδεδεμένη με το ηλεκτρικό της δίκτυο. Τόσο η αστυνομία της Μολδαβίας όσο και η Premier Energy (μολδαβική εταιρεία που προμηθεύει ηλεκτρικό ρεύμα στο νότιο και το κεντρικό σημείο της χώρας) ζήτησαν από τον κόσμο να παραμείνει ψύχραιμος και να λάβει προληπτικά μέτρα.

→ Παράλληλα, λόγω της κατάστασης στην Ουκρανία, έχει ανασταλεί η λειτουργία τού σκέλους τού αγωγού πετρελαίου Ντρούσμπα, που περνάει από την Ουκρανία και τροφοδοτεί άλλες χώρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου