Στο στόχαστρο της Μόσχας οι ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας
efsyn.grΜόνο στην ουκρανική πρωτεύουσα, πάνω από 350.000 νοικοκυριά βρίσκονται χωρίς ρεύμα, ενώ το 80% των πολιτών έχουν μείνει χωρίς νερό
• Εμμένει για ένταξη στο ΝΑΤΟ ο Ζελένσκι.
Κρίσιμης σημασίας υποδομές στην πρωτεύουσα Κίεβο και σε άλλες ουκρανικές πόλεις, έπληξαν οι ρωσικές δυνάμεις τη Δευτέρα, προκαλώντας μεγάλες καταστροφές στα συστήματα ενεργειακής τροφοδότησης της χώρας. Οι σειρήνες ήχησαν σε πολλές περιοχές της Ουκρανίας και εκρήξεις συντάραξαν το Κίεβο, με μαύρο καπνό να ανεβαίνει στον ουρανό. Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι επλήγησαν οι ενεργειακές υποδομές, συμπεριλαμβανομένων των υδροηλεκτρικών φραγμάτων, με αποτέλεσμα να διακοπεί η παροχή ρεύματος, θέρμανσης και νερού.
Μόνο στην ουκρανική πρωτεύουσα, πάνω από 350.000 νοικοκυριά βρίσκονται χωρίς ρεύμα, ενώ το 80% των πολιτών έχουν μείνει χωρίς νερό. Παράλληλα, ακινητοποιημένα βρίσκονται τμήματα του σιδηροδρομικού δικτύου που κινείται με ηλεκτρική ενέργεια, προκαλώντας περαιτέρω προβλήματα στην καθημερινότητα των Ουκρανών πολιτών. Όλα αυτά, δοκιμάζουν το Κίεβο που απειλείται ουσιαστικά με πολικό ψύχος, καθώς ο χειμώνας είναι προ των πυλών.
Η επίθεση και τα αντίποινα
Το μπαράζ των ρωσικών πυραυλικών επιθέσεων της Δευτέρας, εκτός από τον προφανή λόγο που αφορά στην αύξηση της πίεσης προς το Κίεβο και του εύλογου μηνύματος «ελέγχου» των ουκρανικών υποδομών, έρχεται και ως αντίποινα από τη Μόσχα για την επίθεση κατά του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, στα ανοιχτά της Κριμαίας.
Η εν λόγω επίθεση οδήγησε τη Ρωσία στην απόφαση να αποχωρήσει από τη συμφωνία για την ασφαλή εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών, πυροδοτώντας αντιδράσεις από τη Δύση. Η απόφαση αυτή της Μόσχας οδηγεί ταυτόχρονα σε αυξήσεις των τιμών στα σιτηρά και προβληματισμό για επισιτιστική κρίση.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν κάλεσε την Ουκρανία να εγγυηθεί την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στον «ανθρωπιστικό διάδρομο» της Μαύρης Θάλασσας. Η Μόσχα κατηγορεί το Κίεβο ότι εξαπέλυσε επίθεση από αέρος και θαλάσσης, με drones, κατά του ρωσικού στόλου στον κόλπο της Σεβαστούπολης, στην προσαρτημένη Κριμαία. Παράλληλα, υποστηρίζει ότι η επιχείρηση σχεδιάστηκε με την υποστήριξη Βρετανών.
Από την πλευρά του το Κίεβο καταγγέλλει πως πρόκειται για «ψευδές πρόσχημα» προκειμένου η Μόσχα να δικαιολογήσει την αναστολή της συμμετοχής της στη συμφωνία, ενώ το Λονδίνο αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή του στην επίθεση κατά του ρωσικού στόλου στην Κριμαία.
Εμμένει για ΝΑΤΟ ο Ζελένσι
Από την πλευρά του, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε συνομιλίες με τον Τσέχο πρωθυπουργό Πετρ Φιάλα, με τους δύο πολιτικούς να υπογράφουν κοινή διακήρυξη για ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Όπως δήλωσε ο Ζελένσκι, θα επιδιώξει να υπογράψει ανάλογες διακηρύξεις και με άλλες χώρες.
Η επικεφαλής της ουκρανικής αποστολής στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, Ναταλία Χαλιμπαρένκο, εκτίμησε ότι το αίτημα του Κιέβου για ταχεία ένταξη στο ΝΑΤΟ σημαίνει ότι η συζήτηση «έχει αποκτήσει επίσημο χαρακτήρα». Ωστόσο, αν και ορισμένες χώρες, όπως τα κράτη της Βαλτικής, έχουν υποστηρίξει δημόσια την προσπάθεια της Ουκρανίας, άλλα, όπως οι ΗΠΑ, έχουν τονίσει πως τέτοιες συζητήσεις είναι πλέον εκπρόθεσμες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου