Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2022

Φόβοι ανάφλεξης στο Κόσοβο-Τι ρόλο παίζει ο Ελληνικός Στρατός

Στα Βαλκάνια ξανά μυρίζει μπαρούτι.
Αυτή τη φορά η ένταση εστιάζεται στο Κόσοβο, αυτό το Νατοϊκό προτεκτοράτο.
Ο πόλεμος απειλεί ξανά τους λαούς των Βαλκανίων καθώς μια πολεμικό σύγκρουση στο Κόσοβο εκτιμάται ότι θα επεκταθεί στη Βοσνία, ενώ σίγουρη θεωρείται η εμπλοκή του Ελληνικού στρατού, εξυπηρετώντας τόσο εθνικούς αστικούς στόχους όπως επίσης τους αμερικανικούς και ΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς. 
Εξάλλου η συμφωνία των Πρεσπών σφράγισε και επίσημα τον αναβαθμισμένο ρόλο του ελληνικού στρατού και ελληνικού κράτους Άμυνας/Ασφάλειας.
Το Κόσοβο αποτελεί μια πληγή από το παρελθόν όπου συνδυάστηκαν οι μεγαλοϊδεατικές βλέψεις και οι εθνοκαθάρσεις, με τον ανταγωνισμό των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για τον έλεγχο των Βαλκανίων. Τα τελευταία χρόνια οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί έχουν οξυνθεί, με τον αμερικανικό παράγοντα να παίζει τον πρώτο ρόλο, έχοντας παραγκωνίσει την Ρωσία, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση παίζει πάντα σημαντικό ρόλο, χωρίς κανένας να μην παραγνωρίσει την προσπάθεια της Κίνας.
   
ΠΟΙΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ
Ο Ελληνικός Στρατός συμμετέχει από την πρώτη στιγμή στην ΚFOR.
Αξίζει να θυμηθούμε τα εξής.
Καταρχήν, η παρουσία του Ελληνικού Στρατού κρίνεται απαραίτητη για να μπορέσει ο ελληνικός αστικός κόσμος να επιδιώξει την επίτευξη των επιθετικών του σχεδιασμών στα Βαλκάνια.
Απλά, το ιμπεριαλιστικό δόγμα είναι "το αν δεν στείλεις στρατό μερίδιο από την ιμπεριαλιστική λεία δεν έχει".
Το σκάνδαλο του απεμπλουτισμένου ουρανίου, όταν αποδείχτηκε ότι οι Αμερικανοί είχαν βομβαρδίσει με τέτοια όπλα ζώνες στο Κόσοβο  όπου στρατοπέδευσαν οι ΝΑτοϊκοί σύμμαχοι τους, χωρίς να τους ενημερώσουν, με αποτέλεσμα να υπάρξουν εκατοντάδες θύματα.  
Ο καρκίνος έπληξε και τα ελληνικά στρατεύματα της KFOR στα οποία συμμετείχαν και έφεδροι στρατιώτες που πήγαν στο Κόσοβο με αμοιβή.
Μάλιστα, χιλιάδες υπήρξαν οι αιτήσεις από τα μέλη του ελληνικού εκστρατευτικού σώματος να επιστρέψουν από το Κόσοβο, φοβούμενα για την Υγεία και την Ζωή τους.
Αυτές οι εξελίξεις είχαν ως συνέπεια να αρχίσει από το 2001 με τον νόμο για την πρόσληψη χιλιάδων ΕΠ.ΟΠ. που ψήφισαν ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΣΥΝ η πρώτη σοβαρή απόπειρα αναδιοργάνωσης των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων για να μπορέσουν να δράσουν στις ιμπεριαλιστικές αποστολές εκτός συνόρων. 
Οι αστικές κυβερνήσεις υπολόγισαν ότι θύματα θα υπήρχαν αλλά οι κοινωνικές αντιδράσεις θα ήταν εύκολο να μετριαστούν και ελεγχθούν προβάλλοντας το επιχείρημα ότι είναι Μισθοφόροι Στρατιώτες που πήγαν εθελοντικά.
Η προσπάθεια ενίσχυσης των μισθοφορικών χαρακτηριστικών του Ελληνικού Στρατού βασιζόμενοι στην στρατολόγηση από τα πιο φτωχά στρώματα της ελληνικής κοινωνίας ευοδώθηκε.
Πέτυχαν επίσης με τα ισχυρά οικονομικά κίνητρα -τους διπλούς μισθούς και τα επιδόματα- να κερδίσουν την μάχη των συνειδήσεων καθώς τα μόνιμα στελέχη του Ελληνικού Στρατού θεωρούσαν το Κόσοβο ένα ακίνδυνο Ελ Ντοράτο από το οποίο μπορούσαν να κάνουν κομπόδεμα για να καλύψουν χρέη, οικογενειακές υποχρεώσεις ή να αγοράσουν αυτοκίνητο.
Δυστυχώς, η καθεστωτική Αριστερά είτε ενίσχυσε αυτές τις αστικές επιλογές είτε τις ξεπέρασε άκριτα, υπολογίζοντας στην συνδικαλιστική έκφραση των Επαγγελματιών του Πολέμου. Η πρόσληψη ΕΠ.ΟΠ εκτιμήθηκε κρίσιμη από πατριωτική σκοπιά για την ενίσχυση του Αξιόμαχου του Στρατού. Αντί να παλέψουν ενάντια στο Αξιόμαχο ενός στρατού που στρέφεται ενάντια στους λαούς και θεωρεί τον κόσμο της εργασίας εσωτερικό εχθρό!   
Τμήματα του κινήματος περιορίστηκαν σε αφορισμούς, υποτίμησαν και υποτιμούν τον αντιμιλιταριστικό αγώνα μέσα και έξω από τον Στρατό, την πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό, είτε του ελληνικού κράτους είτε των μεγάλων δυνάμεων, αδιαφόρησαν και αδιαφορούν για την ανάγκη μπλοκαρίσματος της Μηχανής του Πολέμου.
      
ΠΟΙΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΚΣΤΡΑΤΕΥΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ
Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, στο προτεκτοράτο του ΝΑΤΟ είναι ανεπτυγμένα περίπου 80 με 100 στελέχη της Ελληνικής Δύναμης Κοσόβου (ΕΛΔΥΚΟ). 
Οι περισσότεροι εδρεύουν στο στρατόπεδο Film City στην Πρίστινα, ενώ κάποιοι βρίσκονται στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου, όπου είναι συγκεντρωμένοι ο πιο πολύς Σερβικός πληθυσμός. 
Η αποστολή εκεί είναι εξάμηνη. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, μάλιστα, πριν περίπου 7 με 10 μέρες έφτασε στην περιοχή η νέα φουρνιά αντικαταστατών, οπότε έγιναν και οι σχετικές διαδικασίες ενημέρωσης και απενημέρωσης (των αποχωρούντων).
Σύμφωνα με διαθέσιμα στοιχεία η Ελλάδα συμμετέχει βασικά με τις παρακάτω δυνάμεις στην ΚFOR: 
Εναν Μηχανοκίνητο Λόχο Ελιγμoύ (εδρεύει στο Film City) και δύο Ομάδες Συνδέσμων Παρατηρητών (Liaison Monitoring Teams) που εδρεύουν στο στρατόπεδο Novoselo στη Μιτροβίτσα.
Επιπλέον, επιτελείς του στρατού ξηράς είναι αποσπασμένοι στη SPOU (Sea Port Operations Unit) στη Θεσσαλονίκη, της οποίας το λιμάνι είναι ενταγμένο στον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό για τη μεταφορά μέσων και εφεδρειών του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο, άλλος ένας λόγος που στοιχειοθετεί το ενδιαφέρον των Αμερικανών για το λιμάνι της πόλης. Στην πόλη, άλλωστε, είναι σε διαθεσιμότητα για το ΝΑΤΟ Λόχος Γενικών Μεταφορών προς υποστήριξη της επιχείρησης στο Κόσοβο. 
Επίσης διατίθεται προσωπικό (μέχρι 40 στελέχη) στα στρατηγεία και ανεξάρτητα γραφεία του ΝΑΤΟ στη Βαλκανική: 
KFOR-HQ, Tirana, NHQ Skopje, MLO Belgrad και COMMZZ – South στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης.
Παραπέρα, διατίθενται πτήσεις μεταγωγικών αεροσκαφών C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας, «επ’ ωφελεία ΝΑΤΟ» («NATO CHANNEL FLIGHT»), και επί του δρομολογίου Ελευσίνα – Νάπολη – Σαράγεβο – Πρίστινα – Ελευσίνα.

ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΥΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥΣ ΤΩΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ
Η κρίση στα Βαλκάνια συνδέεται άμεσα με τις εξελίξεις στην Ουκρανία και την όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, μα βασική συνιστώσα το ενεργειακό ζήτημα.
Βασικές δυνάμεις του Στρατού Ξηράς και της Πολεμικής Αεροπορίας δρουν στο πλαίσιο των ΝΑΤΟΪκών και Αμερικανικών σχεδιασμών.
Εμείς αγωνιζόμαστε ενάντια σε όλους τους ιμπεριαλιστές ΝΑΤΟ-ΗΠΑ-ΕΕ-Ρωσία-Κίνα.
Ενάντια στους εθνικιστικούς και μεγαλοϊδεατικούς στόχους των ντόπιων αστικών τάξεων, που σημαίνουν εκμετάλλευση-καταπίεση-εθνοκάθαρση-προσφυγιά.

Καλούμε τα μόνιμα στελέχη του Ελληνικού Στρατού να ζητήσουν την άμεση αποχώρηση τους από το Κόσοβο και να δηλώσουν την Άρνηση συμμετοχή τους στις ιμπεριαλιστικές αποστολές.
Κανένας νέος δεν έχει καμιά δουλειά να γίνει Μισθοφόρος των Πλουσίων με την Κατάταξη του ως Μισθοφόρος Στρατιώτης ΕΠ.ΟΠ. και ΟΒΑ.
Καλούμε την νεολαία και τον κόσμο της εργασίας να στηρίξει την αγωνιστική προσπάθεια για ανάπτυξη Κινήματος Μέσα και Έξω από τον Στρατό ενάντια στις κυβερνήσεις του πολέμου και τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, για να Μπλοκάρουμε τη Μηχανή του Πολέμου και της Καταστολής.
   ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ
ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932 955437
diktiospartakos.blogspot.com

diktiospartakos@hotmail.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου