Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2022

Σημαντικές «μικρές» νίκες φαντάρων

Σημαντικές «μικρές» νίκες φαντάρων

▸Ο αγώνας και οι καταγγελίες σε Ρόδο και Σαμοθράκη βελτίωσαν τη «χακί» καθημερινότητα

Μικρές αλλά συνάμα σημαντικές νίκες φαντάρων σημειώνονται ολοένα και πιο συχνά σε στρατόπεδα όλης της χώρας. Όπου οι πολίτες με στολή διεκδικούν και δημοσιοποιούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, καταφέρνουν στο τέλος να βελτιώσουν την απάνθρωπη «χακί» καθημερινότητα. Μετά τις καταγγελίες του Δικτύου «Σπάρτακος», η ιεραρχία αναγκάστηκε να παρέμβει και πολλά προβλήματα των συνφάνταρων βρήκαν λύση σε δύο ακόμα μονάδες.

Καλά νέα μάς μεταφέρουν οι συνάδελφοι από το 294 ΤΕ στη Ρόδο. Καταρχάς, έγιναν μεγάλες επιδιορθώσεις στις εγκαταστάσεις, ενώ λύθηκε και το θέμα της θέρμανσης. Όπως γράφουν χαρακτηριστικά «φτιάξανε τις πόρτες και τα καλοριφέρ, ενώ και τα έβαψαν». Εν συνεχεία, όσον αφορά τις υπηρεσίες και τα λιγοστά άτομα, ήρθε επιτέλους ο απαραίτητος αριθμός συναδέλφων της νέας ΕΣΣΟ, με αποτέλεσμα να βελτιωθούν οι υπηρεσίες και να αυξηθούν οι έξοδοι. Αντίστοιχα «σπουδαία» νέα μάς μεταφέρουν και οι συνάδελφοι από το 289 ΤΠ Σαμοθράκης. Όπως τονίζουν, «έχουν γίνει κάπως καλύτερα τα πράγματα. Η αλήθεια είναι ότι πλέον και το φαγητό είναι αρκετό. Μπορούμε να πούμε ότι από τότε που έγινε η δημοσίευση της καταγγελίας είναι αρκετά καλύτερα».

Ποιος επιμένει να λέει ότι στον στρατό η νεολαία δεν έχει δικαιώματα και δεν πρέπει να παλεύει για αυτά; Αντίθετα, για μια ακόμη φορά νίκησαν οι φαντάροι, για μια ακόμη φορά δικαιώθηκαν οι συνφάνταροι, για μια ακόμη φορά επιβεβαιώθηκε ότι μόνο ο συλλογικός αγώνας και η παρέμβαση του κινήματος των φαντάρων μπορεί να βελτιώσει τα πράγματα. Λέμε «όχι» στο βύσμα, «όχι» στην ατομική διαπραγμάτευση, «όχι» στην υποταγή. Συνεχίζουμε συνάδελφοι! Οι καταγγελίες μέσω του Δικτύου «Σπάρτακος» και της Επιτροπής Αλληλεγγύης Στρατευμένων είναι ένα από τα «όπλα» μας για μια αξιοπρεπή θητεία με δικαιώματα. Είναι η φωνή των φαντάρων που είναι παντού και μαθαίνουν τα πάντα.

Το στρατιωτικό κατεστημένο, βουτηγμένο στη διαπλοκή, τη συνδιαλλαγή και τις πελατειακές σχέσεις, δεν πρόκειται από μόνο του να φροντίσει για τη βελτίωση των συνθηκών της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας. Ανώτατοι και ανώτεροι αξιωματικοί δεν σκέφτονται καθόλου το προσωπικό, τους φαντάρους αλλά και τα χαμηλόβαθμα στελέχη. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να ικανοποιήσουν τις προτεραιότητες της πολεμοκαπηλείας, του αξιόμαχου και του καριερισμού. Γι’ αυτό βγαίνουμε στην αναφορά παραπονούμενοι. Ζητάμε ακρόαση από τον διοικητή, τον ταξίαρχο και τον στρατηγό. Να παλέψουμε συλλογικά και μαχητικά για να μπλοκάρουμε την εργασιακή και οικονομική εκμετάλλευση των φαντάρων. Με κίνημα μαζικό, μέσα και έξω από τον στρατό, ενάντια στον πόλεμο και τον εθνικισμό, τον ρατσισμό και σεξισμό, τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν (17.12.22)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου