Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2022

Οι Ταλιμπάν απαγόρευσαν τη φοίτηση γυναικών στα Πανεπιστήμια


Ουρά φοιτητριών σε πανεπιστήμιο στην Καμπούλ τον περασμένο ΦεβρουάριοAP Photo/Hussein Malla, File
Οι Ταλιμπάν απαγόρευσαν τη φοίτηση γυναικών στα Πανεπιστήμια
efsyn.gr
Βήμα-βήμα περιορίζουν τα δικαιώματα των γυναικών οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, καθώς λίγους μήνες αφότου απαγόρευσαν την πρόσβαση των κοριτσιών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ανακοίνωσαν ότι «μέχρι νεωτέρας» απαγορεύεται στις γυναίκες να φοιτούν σε πανεπιστήμια.

Στην επιστολή που εστάλη σε όλα τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, ο υπουργός Ανώτατης Εκπαίδευσης αναφέρει: «Ενημερώνεστε όλοι να εφαρμόσετε την αναφερόμενη εντολή για διακοπή της εκπαίδευσης των γυναικών μέχρι νεωτέρας». Την εντολή επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Ζιαουλάχ Χασίμι, χωρίς πάντως να δώσει εξήγηση γιατί ελήφθη.

Πριν από τρεις μήνες, χιλιάδες κορίτσια συμμετείχαν στις εξετάσεις για την είσοδό τους στα πανεπιστήμια της χώρας, με την ελπίδα ότι θα μπορούσαν να σπουδάσουν ιατρική ή να γίνουν μηχανικοί, μολονότι δεν τους επιτρέπεται πλέον η φοίτηση στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Όταν κατέλαβαν για δεύτερη φορά την εξουσία, τον Αύγουστο του 2021, οι Ταλιμπάν υποσχέθηκαν ότι θα είναι περισσότερο ανεκτικοί έναντι των γυναικών, υπό την πίεση και της διεθνούς κοινότητας. Σταδιακά πάντως επανέρχονται στις υπερσυντηρητικές ισλαμιστικές θέσεις που σηματοδότησαν και την πρώτη περίοδο της διακυβέρνησής τους (1996-2001), αποκλείοντας γυναίκες και κορίτσια τόσο από τη δημόσια ζωή όσο και από την εκπαίδευση. Στις 23 Μαρτίου, λίγες ώρες αφότου είχαν ανακοινώσει την επαναλειτουργία των γυμνασίων και των λυκείων θηλέων, οι Ταλιμπάν τα έκλεισαν. Η απόφαση αποδίδεται στον ίδιο τον ανώτατο ηγέτη των Ταλιμπάν, Χαϊμπατουλάχ Αχουντζάντα.

Άλλοι περιορισμοί που τους έχουν επιβληθεί είναι η απαγόρευση να ταξιδεύουν μόνες τους, αλλά πρέπει να συνοδεύονται από έναν άρρενα συγγενή τους και να καλύπτονται με μπούρκα ή χιτζάμπ όταν βγαίνουν από το σπίτι. Τον Νοέμβριο οι Ταλιμπάν τους απαγόρευσαν την είσοδο σε πάρκα, κήπους, γυμναστήρια και δημόσια λουτρά.

Κάποιες, λίγες και θαρραλέες έχουν διαδηλώσει κατά των περιορισμών αυτών, ωστόσο οι κινητοποιήσεις τους γίνονται όλο και περισσότερο επικίνδυνες. Πολλές διαδηλώτριες έχουν συλληφθεί και οι δημοσιογράφοι εμποδίζονται να καλύψουν τις συγκεντρώσεις τους.
Διεθνείς αντιδράσεις

Την απόφαση καταδίκασαν με ανακοινώσεις τους οι ΗΠΑ και ο ΟΗΕ. Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις έκανε λόγο για μια «βάρβαρη» απόφαση, η οποία έγινε γνωστή την ώρα που συνεδρίαζε στη Νέα Υόρκη το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Οι Ταλιμπάν δεν μπορούν να περιμένουν ότι θα γίνουν μέλος της διεθνούς κοινότητας παρά μόνο εάν σεβαστούν τα δικαιώματα όλων των Αφγανών και ιδίως τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες των γυναικών και των κοριτσιών», σχολίασε στο Συμβούλιο ο αναπληρωτής εκπρόσωπος των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γουντ.

Η πρέσβης της Βρετανίας, Μπάρμπαρα Γούντγουορντ, είπε ότι η απαγόρευση συνιστά «άλλη μια στυγερή περιστολή των δικαιωμάτων των γυναικών» και «μια βαθιά απογοήτευση για κάθε φοιτήτρια».

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Στεφάν Ντούτζαριτς, είπε ότι η απόφαση αυτή είναι «σαφώς άλλη μια υπόσχεση των Ταλιμπάν που δεν τηρήθηκε. Είναι δύσκολο να φανταστούμε πώς μπορεί να αναπτυχθεί η χώρα, να αντιμετωπίσει όλες τις προκλήσεις, χωρίς την ενεργή συμμετοχή των γυναικών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου