Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2022

Ισπανία: Πέντε επιστολές-βόμβες που σχετίζονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία

Σε κατάσταση επιφυλακής βρίσκονται οι ισπανικές αρχές και η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ενισχύει την ασφάλεια γύρω από τα δημόσια και διπλωματικά κτίρια μετά τη λήψη μιας σειράς επιστολών-βόμβων σε όλη τη χώρα,

Οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι πέντε φάκελοι με εκρηκτικά εστάλησαν μέσα από την Ισπανία, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Ραφαέλ Πέρεθ.

Νωρίτερα ανακοινώθηκε πως και το γραφείο του Ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ έλαβε στις 24 Νοεμβρίου μια επιστολή που περιείχε εκρηκτικό μηχανισμό «παρόμοιο» με αυτόν που έλαβε η ουκρανική πρεσβεία, το υπουργείο Άμυνας, η ισπανική εταιρεία κατασκευής όπλων Instalaza στη Σαραγόσα και η αεροπορική βάση Τορεχόν ντε Αρντόθ έξω από τη Μαδρίτη την Πέμπτη. Η βιομηχανία Instalaza κατασκευάζει κυρίως εκτοξευτήρες ρουκετών, τους οποίους η ισπανική κυβέρνηση προσέφερε στην Ουκρανία λίγο μετά τη ρωσική εισβολή στη χώρα.

Παράλληλα ο υφυπουργός Εσωτερικών συμπλήρωσε πως προς ώρας δεν υπάρχουν σαφή στοιχεία που να δικαιολογούν μία αύξηση του επιπέδου συναγερμού λόγω τρομοκρατικής απειλής.

Με αφορμή την έκρηξη που σημειώθηκε λόγω παρόμοιας επιστολής, στην ουκρανική πρεσβεία στη Μαδρίτη, ο Ουκρανός πρεσβευτής στην Ισπανία εμμέσως κατηγόρησε τη Ρωσία: «Γνωρίζουμε καλά τις τρομοκρατικές μεθόδους της επιθετικής χώρας». Μετά την έκρηξη αυτής της παγιδευμένης επιστολής, το Κίεβο ζήτησε να «ενισχυθεί η ασφάλεια» σε όλες τις πρεσβείες του.

Απαντώντας στις κατηγορίες, η ρωσική πρεσβεία στην Ισπανία καταδίκασε οποιαδήποτε τρομοκρατική απειλή ή ενέργεια.

Η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στη Μαδρίτη έλαβε μια παρόμοια επιστολή-βόμβα, μετέδωσε σήμερα το τηλεοπτικό δίκτυο La Sexta. Η ισπανική αστυνομία επιβεβαίωσε το δημοσίευμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου