Το απευκταίο αλλά ρεαλιστικό σενάριο μπλακ άουτ ελέω ενεργειακής κρίσης στις ευρωπαϊκές πόλεις, καταγράφει η Λιζ Όλντερμαν στους New York Times σε άρθρο με τίτλο «Συμβουλή προς Ευρωπαίους – Ντυθείτε ζεστά και προετοιμαστείτε για μπλακ άουτ».
Το απευκταίο αλλά ρεαλιστικό σενάριο μπλακ άουτ ελέω ενεργειακής κρίσης στις ευρωπαϊκές πόλεις, καταγράφει η Λιζ Όλντερμαν στους New York Times σε άρθρο με τίτλο «Συμβουλή προς Ευρωπαίους – Ντυθείτε ζεστά και προετοιμαστείτε για μπλακ άουτ».
Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν προβλήματα στην παροχή ηλεκτρικής ενέργειας καθώς «οι ασυνήθιστα ήπιες θερμοκρασίες δίνουν τη θέση τους στον παγετό» και ως εκ τούτου, οι Times καταγράφουν ως σοβαρή πιθανότητα τις «κλιμακωτές διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος, κινητής τηλεφωνίας και ίντερνετ, το κλείσιμο σχολείων», ακόμη και το «σβήσιμο της οδικής σήμανσης».
Η Λιζ Όλντερμαν καταγράφει τα τελευταία δεδομένα – ανακοινώσεις από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, σημειώνοντας ότι η γαλλική κυβέρνηση ενημέρωσε τις αρχές ώστε να είναι προετοιμασμένες για κλιμακωτά μπλακ άουτ τον Ιανουάριο, ενώ στη Βρετανία τα νοικοκυριά γνωρίζουν ότι υπάρχει περίπτωση να μείνουν χωρίς ρεύμα για τρεις ώρες (16:00 – 19:00) σε περίπτωση που στερέψουν τα αποθέματα φυσικού αερίου. Οι ιδιοκτήτες ηλεκτρικών αυτοκινήτων στη Φινλανδία κλήθηκαν να μη συνδέουν τα οχήματά τους στο δημόσιο ηλεκτρικό δίκτυο τα πρωινά, προκειμένου να αποφευχθεί η επιβάρυνσή του δικτύου, ενώ. Στη Γερμανία, την πιο εξαρτημένη χώρα από το ρωσικό αέριο, οι πωλήσεις κεριών έχουν εκτιναχθεί.
«Πολλές κυβερνήσεις ομολογούν ότι οι προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος είναι απαραίτητες ώστε να διατηρηθεί η λειτουργία του δικτύου. Σχέδια που αποτελούν την ύστατη λύση για την πρόληψη των μπλακ άουτ», σχολιάζουν οι NY Times.
«Δεν βρισκόμαστε σε ταινία καταστροφής. Δεν ανακοινώνουμε ότι θα γίνουν περικοπές. Αν, όμως, ο χειμώνας είναι βαρύς και ενεργειακά απαιτητικός, μπορεί να υπάρξουν έκτακτες καταστάσεις, για τις οποίες οφείλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι», υπογράμμισε ο Γάλλος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ολιβιέ Βεράν.
Όπως επισημαίνεται, «κάθε διακοπή ρεύματος στη Γαλλία θα έχει ανακοινωθεί ημέρες νωρίτερα και θα αφορά μικρά τμήματα της χώρας. Οι διακοπές θα γίνονται δύο ώρες το πρωί ή νωρίς το απόγευμα, όταν η ζήτηση ηλεκτρικού είναι μεγάλη και δεν θα αφορά νοσοκομεία, οίκους ευγηρίας, πυροσβεστικούς σταθμούς, αστυνομικά τμήματα και φυλακές».
Παράλληλα, το γερμανικό υπουργείο Ενέργειας δημοσίευσε προειδοποιητικό μήνυμα προς τους πολίτες για το τι θα πρέπει να περιμένουν σε περίπτωση προγραμματισμένου μπλακ άουτ: «Το τηλέφωνο δεν λειτουργεί, η θέρμανση έχει σβήσει, δεν υπάρχει ζεστό νερό, ο υπολογιστής “απεργεί”, η καφετιέρα είναι κρύα, τα φώτα είναι σβηστά. Θα παρατηρήσετε αμέσως πόσο εξαρτημένοι είμαστε όλοι από την ηλεκτρική ενέργεια». Το υπουργείο συστήνει στους πολίτες να αποθηκεύσουν μπαταρίες, φακούς και κεριά, αναφέροντας ότι οι κατασκηνωτικές σόμπες μπορούν να λειτουργήσουν σαν μικρές εστίες κουζίνας.
Το Βερολίνο, όπως το Παρίσι, σημειώνεται ότι η προοπτική μπλακ άουτ προς ώρας φαίνεται απομακρυσμένη, αλλά δεν μπορεί να αποκλειστεί. Εξάλλου, «ο Ολαφ Σολτς έχει ανακοινώσει ότι θα διατηρηθούν σε λειτουργία οι τρείς τελευταίοι πυρηνικοί σταθμών παραγωγής ενέργειας της χώρας, παρά τις αντιρρήσεις των Πράσινων κυβερνητικών εταίρων του».
Μέτρα έχουν ανακοινωθεί και στην Ελβετία, καθώς η Ομοσπονδιακή Αρχή Ενέργειας έχει προχωρήσει σε συστάσεις για δημιουργία αποθεμάτων καυσόξυλων, μπαταριών και φακών, ενώ τα πετρελαιοκίνητα τρένα σε Ελβετία και Γαλλία ενδέχεται να διακόψουν τα δρομολόγιά τους, καθώς το προηγμένο σύστημα σηματοδότησης απαιτεί συνεχή τροφοδοσία σε ηλεκτρικό ρεύμα προκειμένου να λειτουργήσει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου