Η Ελλάδα έχει διαβεβαιώσει τη Ρωσία ότι «θυμάται την υποχρέωσή της να μη μεταφέρει τους πυραύλους S-300 σε άλλες χώρες» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ. Ο Ρώσος ΥΠΕΞ αναφέρθηκε στα γεγονότα του 1997-1998, όταν το πυραυλικό σύστημα εγκαταστάθηκε στην Κρήτη.
Το τελευταίο διάστημα η ελληνική κυβέρνηση παίζει «κρυφτό» με το θέμα της μεταφοράς του ρωσικού πυραυλικού συστήματος στην Ουκρανία, με τα στελέχη της κυβέρνησης, τον υπουργό Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου, να μην επιβεβαιώνουν, αλλά και ούτε να απορρίπτουν αυτό το ενδεχόμενο, σημειώνει η «Εφημερίδα των Συντακτών». Η Μόσχα προειδοποιεί ότι κάτι τέτοιο θα συνιστούσε εχθρική ενέργεια.
Ο Σεργκέι Λαβρόφ, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Channel One, θύμισε ότι η Ελλάδα έχει αναλάβει την υποχρέωση να μην μεταφέρει το πυραυλικό σύστημα σε άλλη χώρα και τόνισε ότι η Ρωσία «παρακολουθεί προσεκτικά την τήρηση αυτών των υποχρεώσεων».
Όπως είπε, «πρόσφατα υπήρχαν πληροφορίες ότι η Ελλάδα προτίθεται να μεταφέρει τους S-300 στην Ουκρανία. Δώσαμε οδηγίες στον πρεσβευτή μας, ο οποίος απευθύνθηκε στο ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών και στο ελληνικό Υπουργείο Άμυνας και υπενθύμισε ότι αυτά τα συστήματα μεταφέρθηκαν στην Ελλάδα».
Υπενθύμισε ότι οι S-300 αρχικά «έπρεπε να παραδοθούν στην Κύπρο», αλλά προκλήθηκε αντίδραση από τη Δύση, «που έκανε τα πάντα για να το αποτρέψει».
«Δεδομένης της νησιωτικής θέσης της Κύπρου και δεδομένου ότι δεν ήταν μέλος του ΝΑΤΟ, επιτεύχθηκε συμβιβασμός που εξυπηρετούσε όλους: η Ελλάδα αγόρασε αυτά τα συστήματα, αλλά βάσει της σύμβασης με την οποία εξασφάλισε αυτή τη συμφωνία, η Ελλάδα δεν έχει το δικαίωμα να τα μεταβιβάσει σε κανέναν χωρίς τη συγκατάθεσή μας», πρόσθεσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών. Και όπως τόνισε ότι στην Ελλάδα «είπαν ότι το θυμούνται αυτό».
Το 1997, στην προοπτική να αγοραστούν οι S-300 από την Κύπρο, η Άγκυρα είχε απειλήσει ακόμη και με προληπτικό χτύπημα, και έτσι έπειτα από μακροχρόνιες διπλωματικές διεργασίες, και υπό την πίεση του ΝΑΤΟ, οι πύραυλοι παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα το 1998, η οποία προσέφερε κάποια ανταλλάγματα στην Κύπρο, και εγκαταστάθηκαν στην Κρήτη.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η Ρωσία παρακολουθεί «προσεκτικά την τήρηση των συμφωνιών. Ειδικά ο όρος για την απαγόρευση μεταφοράς των όπλων μας σε οποιονδήποτε αφορά τα περισσότερα όπλα που βρίσκονται στην Ανατολική Ευρώπη, όπου παράγονται με άδειες στις χώρες του πρώην Συμφώνου της Βαρσοβίας».
Και πρόσθεσε ότι η Ρωσία «οφείλει να είναι σε εγρήγορση, γιατί πολλά παράνομα πράγματα γίνονται κρυμμένα πίσω από συνθήματα όπως «σώστε την Ουκρανία», ή «Η Ουκρανία είναι Ευρώπη και η Ευρώπη είναι Ουκρανία»».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου