Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023

Ισραήλ – Παλαιστίνιοι: Τουλάχιστον 11 νεκροί από επιδρομή του ισραηλινού στρατού στην Τζενίν

Τουλάχιστον 11 Παλαιστίνιοι δολοφονήθηκαν ενώ περισσότεροι από 20 τραυματίστηκαν σήμερα σε επιδρομή του ισραηλινού στρατού στην Τζενίν, στο βόρειο τμήμα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, στη διάρκεια της οποίας Ισραηλινοί στρατιώτες έριξαν δακρυγόνα μέσα σε παιδιατρική κλινική νοσοκομείου, σε ένα ακόμη δείγμα της απανθρωπιάς και της βαρβαρότητας του κράτους-δολοφόνου του Ισραήλ.

Η «προληπτική» επίθεση του ισραηλινού στρατού μέσα σε πυκνοκατοικημένη περιοχή έγινε «για την αποτροπή σχεδιαζόμενης επίθεσης» από πυρήνα της Ισλαμικής Τζιχάντ. Είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο εννιά ανθρώπων (εκ των οποίων μία γυναίκα 61 ετών, δύο νεαροί 24 ετών και ένας 26) και τον τραυματισμό τουλάχιστον 29 άλλων, εκ των οποίων οι τέσσερις χαροπαλεύουν σε νοσοκομείο της περιοχής. Ο ένας από τους τέσσερις τραυματίες που νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση πέθανε νωρίς το απόγευμα ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων της εισβολής στην Τζενίν σε 10.

Οι ισραηλινές δυνάμεις, ενθαρρυμένες από την στήριξη που απολαμβάνουν εδώ και χρόνια από ΗΠΑ και ΕΕ αλλά και από οργανώσεις του ΟΗΕ με πρώτο τον (σχεδόν «αόρατο» μπροστά στη σφαγή που δίνεται εδώ και χρόνια στα παλαιστινιακά εδάφη) «ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για την Ειρηνευτική Διαδικασία στη Μέση Ανατολή», Τορ Γουίνισλαντ, συνέχισαν την κλιμάκωση των επιχειρήσεων έναντι των Παλαιστινίων καθώς ώρες μετά την εισβολή στην Τζενίν ακολούθησαν συγκρούσεις στην πόλη Αλ Ραμ (βορείως της Ιερουσαλήμ) με έναν νεκρό 22χρονο ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των θυμάτων ως εκείνη την ώρα σε 11.

Αργότερα το βράδυ στην Ιεριχώ και μετά τα έκτακτα μέτρα αναστολής της συνεργασίας των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας με τον ισραηλινό στρατό που ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Αρχής, αναφέρθηκαν και εκεί συγκρούσεις Παλαιστινίων με τις κατοχικές δυνάμεις. Μάλιστα σε συγκρούσεις που καταγράφηκαν στην περιοχή Akbet Jaber κοντά στην Ιεριχώ ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες από επίσημες πηγές ανέφεραν έναν ακόμη νεκρό. Εάν επιβεβαιωθεί τότε ο αριθμός των νεκρών παλαιστινίων σε Τζενίν, αλ Ραμ (Α. Ιερουσαλήμ) και Ιεριχώ ανέρχεται σε τουλάχιστον 12.

Η φονική εισβολή του στρατού στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Παλαιστίνιου Προέδρου Μαχμούτ Αμπάς που κήρυξε την Δυτική Όχθη σε κατάσταση τριήμερου εθνικού πένθους ενώ χτες κηρύχθηκε γενική απεργία σε όλη την περιοχή.

Η Παλαιστίνια υπουργός Υγείας, Μάι αλ Κάιλα, κατήγγειλε τις δυνάμεις κατοχής πως εισέβαλαν στο νοσοκομείο της Τζενίν κάνοντας εσκεμμένα χρήση δακρυγόνων στην παιδιατρική κλινική του νοσοκομείου. Χαρακτήρισε «κρίσιμη» την κατάσταση στον καταυλισμό που υπέστη την ισραηλινή επιδρομή και τόνισε πως οι κατοχικές δυνάμεις εμπόδισαν σκόπιμα τα ασθενοφόρα να πλησιάσουν τους δεκάδες τραυματίες ώστε να τους παράσχουν άμεση φροντίδα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP
alt.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου