Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2023

Πολύ σοβαρή εξέλιξη στον πόλεμο Δύσης-Ρωσίας στην Ουκρανία: 14 γερμανικά Leopard 2 στην Ουκρανία

Ενώ αρχικά οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ δήλωναν ότι η αποστολή βαρύ οπλισμού της ιμπεριαλιστικής Δύσης στην Ουκρανία γιατί αυτό θα σήμαινε μετατροπή του πολέμου στην Ουκρανία σε μια σύγκρουση ΝΑΤΟ-Ρωσίας, τώρα ετοιμάζονται να στείλουν εκατοντάδες άρματα μάχης! 
Την αποστολή των αρμάτων μάχης ανακοίνωσε ο Ολαφ Σολτς. Εγκρίνει αιτήματα άλλων χωρών να στείλουν γερμανικά τανκς στην Ουκρανία. «Θα καούν όπως όλα τα άλλα», δηλώνει ο Ντ.Πεσκόφ.
Η Γερμανία ανακοίνωσε ότι θα προμηθεύσει την Ουκρανία με 14 άρματα μάχης Leopard 2, παρέχοντας στις δυνάμεις του Κιέβου σημαντική αναβάθμιση στη δύναμη πυρός που μπορούν να αναπτύξουν ενάντια στους Ρώσους εισβολείς τους.
Τα γερμανικής κατασκευής τανκς θα προέρχονται από αποθέματα που κατέχονται από τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας, δήλωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς μέσω email. Τα 14 Leopards θα είναι μια αρχική προμήθεια.
Η Γερμανία θα δώσει επίσης στους συμμάχους την απαιτούμενη άδεια να προμηθεύουν τα Leopard 2 τους στην Ουκρανία, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Η εκπαίδευση θα ξεκινήσει σύντομα στη Γερμανία, με το πακέτο προμηθειών να περιλαμβάνει υλικοτεχνική υποστήριξη, πυρομαχικά και συντήρηση.
«Αυτή η απόφαση ακολουθεί τη γνωστή μας γραμμή υποστήριξης της Ουκρανίας στο μέγιστο των δυνατοτήτων μας», είπε ο Σολτς. «Ενεργούμε με τρόπο στενά συμφωνημένο και συντονισμένο διεθνώς».

Η γερμανική απόφαση να στείλει τα Leopards είναι το τελευταίο βήμα σε μια ριζική αναθεώρηση της γερμανικής αμυντικής πολιτικής που προκλήθηκε από την πλήρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πριν από 11 μήνες. Μέχρι τότε, η Γερμανία αρνιόταν να στείλει όπλα σε ζώνες συγκρούσεων και είχε αφήσει τις ένοπλες δυνάμεις της να υποβαθμιστούν μετά από δεκαετίες υποεπενδύσεων, θυμίζει το Bloomberg.

Αμέσως μετά την εισβολή, ο Σολτς ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός ειδικού ταμείου αξίας 100 δισεκατομμυρίων ευρώ επιπλέον του τακτικού αμυντικού προϋπολογισμού και είπε ότι η Γερμανία θα ανεβάσει τις στρατιωτικές δαπάνες για να εκπληρώσει τον στόχο του ΝΑΤΟ 2% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε την Τετάρτη ότι οι σύμμαχοι της Ουκρανίας υπερεκτιμούν τις δυνατότητες των αρμάτων μάχης τους. Οποιαδήποτε άρματα μάχης Abrams και Leopard παρέχονται στην Ουκρανία «θα καούν όπως όλα τα άλλα», είπε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους σε τηλεδιάσκεψη, μετέδωσε η υπηρεσία ειδήσεων Tass.

Οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι της Γερμανίας διαθέτουν εκατοντάδες άρματα μάχης Leopard 2 σε διαφορετικά μοντέλα, τα οποία θα μπορούσαν να κατανείμουν το βάρος σε μεγαλύτερο αριθμό χωρών. Η Πολωνία ζήτησε επίσημα την Τρίτη τη γερμανική άδεια να αποστείλει στην Ουκρανία 14 από τα άρματα μάχης της, τα οποία αντιστοιχούν σε εταιρεία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας Πέκα Χααβίστο επανέλαβε την Τετάρτη ότι η σκανδιναβική χώρα είναι έτοιμη να συμμετάσχει στην αποστολή αρμάτων μάχης Leopard στην Ουκρανία «με τον έναν ή τον άλλον τρόπο». Χωρίς να προσφέρει τα δικά της άρματα μάχης, από τα οποία η Φινλανδία έχει περίπου 200, ο Haavisto ανέφερε ότι εξετάζει επιλογές, συμπεριλαμβανομένης της παροχής εκπαίδευσης ή ανταλλακτικών.

Το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε αυτόν τον μήνα ότι θα προμήθευε στην Ουκρανία 14 από τα Challenger 2 του, την πρώτη φορά που μια δυτική χώρα συμφώνησε να παρέχει σύγχρονα κύρια άρματα μάχης για να πολεμήσει τις ρωσικές δυνάμεις.

Η απειλή πυρηνικού πολέμου είναι ορατή.
Απαιτείται η παρέμβαση του Αντιπολεμικού κινήματος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου