Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2023

Ρώσος επίστρατος: “Από την ουκρανική πυραυλική επίθεση σκοτώθηκαν 200 στρατιώτες – 150 είναι οι τραυματίες”

Ρώσος επίστρατος: “Από την ουκρανική πυραυλική επίθεση σκοτώθηκαν 200 στρατιώτες – 150 είναι οι τραυματίες”
Επιβεβαιώνει και ο Ίγκορ Γκίρκιν
Περίπου 200 είναι οι νεκροί Ρώσοι στρατιώτες στην ουκρανική επίθεση, και όχι 89 που αναφέρει το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, σύμφωνα με επίστρατο.

Ένας Ρώσος επίστρατος που βρέθηκε στη Μακίιβκα, στην επαρχία Ντονέτσκ, όπου την Πρωτοχρονιά επλήγη από ουκρανική πυραυλική επίθεση το «κέντρο ανάπτυξης του στρατού», επικοινώνησε με το μέσο ενημέρωσης Viorstka που διαθέτει κανάλι στο Telegram, ισχυριζόμενος ότι συμμετείχε στην απομάκρυνση των ερειπίων του κτιρίου όπου βρίσκονταν οι επίστρατοι.

Υπό τον όρο της ανωνυμίας (η διεύθυνση της Viorstka επιβεβαίωσε την ταυτότητά του) δήλωσε ότι είδε με τα ίδια του τα μάτια περίπου 200 νεκρούς. Την ίδια στιγμή το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωνε ότι οι νεκροί έχουν φθάσει τους 89.

«Εγώ και άλλοι επίστρατοι βοηθούσαμε στην απομάκρυνση των ερειπίων. Σκοτώθηκαν σίγουρα περίπου 200 άνθρωποι, οι τραυματίες είναι περίπου 150. Εκεί η κατάσταση είναι τρομακτική. Ο ίδιος προσπάθησα κατά κάποιον τρόπο να φύγω από αυτή την κόλαση, η κατάσταση έχει γίνει ασφυκτική, ενώ μετά από αυτό έγινε ακόμη πιο τρομακτική… Όχι μόνο για μένα».

Σύμφωνα με τον επίστρατο, η διοίκηση τους απαγορεύει να λένε τι συνέβη στη Μακίιβκα. «Μέχρι στιγμής μόνο λόγια λένε, δεν ξέρω τι θα γίνει στη συνέχεια».

Παρόμοιες δηλώσεις, για την απαγόρευση να μη λέγεται τίποτα για αυτό που συνέβη στη Μακίιβκα, έκαναν στην επικοινωνία τους με τη Viorstka και συγγενείς άλλων επίστρατων.

Ο Ρώσος επίστρατος δήλωσε ότι εκλήθη να υπηρετήσει τον Οκτώβριο του 2022 και πως προσπάθησε να μην πάει στον πόλεμο, ζητώντας να περάσει από στρατιωτική ιατρική επιτροπή (η διεύθυνση της Viorstka έχει στη διάθεσή της φωτοαντίγραφο της κλήτευσής του).

«Έχω προβλήματα υγείας», δήλωσε στη Viorstka. «Δεν με παρέπεμψαν σε ιατρική επιτροπή, μου είπαν ότι δεν υπήρχαν λόγοι για την κατηγορία G, D, ούτε καν για την κατηγορία C. Τηλεφώνησα στην τοπική εισαγγελία και μου είπαν να πάω στο νοσοκομείο, όπου θα με παρέπεμπαν σε ιατρική επιτροπή. Δεν κλείστηκε ραντεβού εκεί. Τηλεφώνησα στην εισαγγελία της Μόσχας, έγραψα στον Πούτιν και η επιστολή εστάλη στο υπουργείο Άμυνας. Γενικά, δεν υπήρξε κανένα αποτέλεσμα. Οι νόμοι αυστηροποιήθηκαν, δεν υπάρχει καμία απολύτως διέξοδος».

Ο πρώην «υπουργός Άμυνας της Λαϊκής Δημοκρατίας του Νοτνέτσκ», Ίγκορ Γκίρκιν, δήλωσε ότι σε «κάθε περίπτωση ο αριθμός των νεκρών και των τραυματιών φθάνει τις μερικές εκατοντάδες (οι αριθμοί περίπου είναι στους 200, αλλά δεν θα αρχίσω να τους λέω)».

Ο κυβερνήτης της περιοχής της Σαμάρας, Ντμίτρι Αζάροφ, ζήτησε από τους συγγενείς των Ρώσων στρατιωτών που βρέθηκαν εκεί «να οπλισθούν με υπομονή και πίστη και να μην ενδίδουν σε αναξιόπιστες πληροφορίες που δημοσιεύονται στο διαδίκτυο».

warnews247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου