Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2023

ΛΔ Κονγκό: Πάνω από 60 νεκροί μέσα σε μια εβδομάδα στην Ιτούρι


Στρατιώτες της ΛΔ του Κονγκό
Πάνω από 60 νεκροί μέσα σε μια εβδομάδα καταγράφηκαν στην περιοχή Ιτούρι στο βορειοανατολικό τμήμα της ΛΔ Κονγκό.

Σε αυτή την επαρχία, που γειτονεύει με την Ουγκάντα, βρέθηκαν 24 πτώματα την περασμένη Κυριακή και την περασμένη εβδομάδα στην Τζουγκού, έπειτα από επιθέσεις αντιποίνων αποδιδόμενες στην οργάνωση CODECO (σ.σ. Coopérative pour le développement du Congo, «Συνεταιρισμός για την Ανάπτυξη του Κονγκό»), παραστρατιωτική ομάδα που λέει ότι προστατεύει τη φυλή Λέντου, που είναι αντιμέτωπη με τη φυλή Χέμα και με τον εθνικό στρατό.

Ο στρατιωτικός ηγέτης της οργάνωσης Ντεζιρέ Λοντρομά ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις, που είπε πως διαπράχθηκαν «για να εκδικηθούμε τον θάνατο» εκπαιδευτικού, μέλους της φυλής Λέντου, που δολοφονήθηκε κατ’ αυτόν από μέλη παραστρατιωτικής ομάδας της φυλής Χέμα, της «Ζαΐρ».

Την Πέμπτη, «εννέα πτώματα», που ανήκαν «σε δύο γυναίκες, πέντε άνδρες και δυο παιδιά», βρέθηκαν έπειτα από νέες επιθέσεις αποδιδόμενες στην CODECO, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο υπό τον όρο να μην κατονομαστεί εργαζόμενος σε οργάνωση αρωγής στην περιοχή.

Διαπράχθηκαν επίσης επιθέσεις νοτιότερα, στις όχθες της λίμνης Άλμπερτ, του φυσικού συνόρου με την Ουγκάντα.

Το βράδυ της Παρασκευής εξάλλου ο διευθυντής του νοσοκομείου της Ογκμπά, στην περιοχή Μααγκί, δολοφονήθηκε «από άγνωστους ενόπλους», ανέφεραν οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών.

Ο στρατιωτικός ηγέτης της CODECO είπε ότι «ήταν παραστρατιωτικοί Χέμα της οργάνωσης Ζαΐρ σκότωσαν τον γιατρό μας», αφήνοντας να εννοηθεί πως θα ακολουθήσουν αντίποινα.

Εξάλλου την Τετάρτη στο νότιο τμήμα της επαρχίας, στην περιφέρεια Ιρούμου, «άλλοι οκτώ άμαχοι δολοφονήθηκαν, αυτή τη φορά από αντάρτες της οργάνωσης ADF» («Συμμαχικές Δημοκρατικές Δυνάμεις»), δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ντιεντονέ Λοσά, συντονιστής οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών στην Ιτούρι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου