Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023

Ψήφισμα Φοιτητικού Συλλόγου Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών ενάντια στην συνεργασία του Πανεπιστημίου με το ΝΑΤΟ

Ψήφισμα Φοιτητικού Συλλόγου Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών ενάντια στην συνεργασία του Πανεπιστημίου με το ΝΑΤΟ

Ανέβηκε στις ανακοινώσεις της σχολής μια προκήρυξη για συνέδριο σε μορφή workshop, με την ονομασία "NATO Use of Civil Standards". Ειδικότερα, το συνέδριο θα εξειδικευτεί σε θέματα υιοθέτησης πολιτικών προτύπων στις Αναδυόμενες Τεχνολογίες (Emerging and Disruptive Technologies - EDTs).
Γνωρίζουμε πως τα ελληνικά πανεπιστήμια διαχρονικά συνεργάζονται με το ΝΑΤΟ (ΕΚΠΑ, ΕΜΠ, ΑΠΘ, Θεσσαλίας, Πανεπιστήμιο Πατρών), και συγκεκριμένοι καθηγητές ακόμη και εντός του τμήματος αναπτύσσουν ερευνητικές συνεργασίες. Έτσι το ΝΑΤΟ εκμεταλλεύεται την τεχνογνωσία και κυρίως τα φθηνά εργατικά χέρια που προσφέρει το ελληνικό πανεπιστήμιο.

Αυτή η κίνηση δεν γίνεται σε κενό χρόνο. Έρχεται σε μια συνθήκη που ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζει να μαίνεται χωρίς να διαφαίνεται κάποια προοπτική αποκλιμάκωσης, με ενεργό εμπλοκή της Ελλάδας στα πολεμοκάπηλα σχέδια του ΝΑΤΟ, με αποστολή όπλων στην Ουκρανία. Το ΝΑΤΟ αποτελεί μια επιθετική συμμαχία, κυρίαρχος ιμπεριαλιστικός πόλος, που ως σκοπό έχει τη εδραίωση της κυριαρχίας του αμερικανικού ιμπεριαλισμού στον πλανήτη. Ο πόλεμος, όπως και κάθε άλλος πόλεμος του κεφαλαίου έχει καταστροφικές επιπτώσεις για τους λαούς της Ευρώπης αλλά και διεθνώς, σε συνδυασμό με την όξυνση της κρίσης και την ακρίβεια που πλήττει τα λαϊκά νοικοκυριά και αυξάνει ραγδαία το κόστος ζωής. Ειδικά σε μια συνθήκη που βλέπουμε την εθνικιστική ρητορεία να παροξύνεται, αυξάνοντας τον κίνδυνο για ένα θερμό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, δίνοντας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο μεγαλύτερες διαστάσεις. Οι λαοί σε Ελλάδα, Τουρκία, Ρωσία, Ουκρανία αλλά και διεθνώς δεν έχουν τίποτα να κερδίσουν από τους πολέμους των ιμπεριαλιστών, με καθοριστική τη συμβολή του ΝΑΤΟ σε αυτούς, παρά μόνο αίμα, φτώχεια, προσφυγιά.

Σε αυτά τα πλαίσια, ο ίδιος ο ρόλος του ΝΑΤΟ είναι ευρέως γνωστός. Τρομοκρατία, βομβαρδισμοί, χούντες, μοίρασμα των σφαιρών επιρροής και των πλουτοπαραγωγικών πόρων πάνω στις πλάτες των λαών που στέλνουν να σφαχτούν στους πολέμους τους.

Η αποδέσμευση μας από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ που είναι οι κύριοι υπαίτιοι της κρίσης που βιώνουμε αποτελεί καθήκον μας. Δεν θα επιτρέψουμε τη χρήση των επιστημών μας για τη δημιουργία όπλων μέσα στα πανεπιστήμια. Είναι καταδικαστέα και δεν θα επιτρέψουμε στους μακελάρηδες του ΝΑΤΟ να εδραιωθούν περαιτέρω στο πανεπιστήμιο.

Απαιτούμε:
Καμία συμμετοχή σε συνέδρια που διοργανώνει το ΝΑΤΟ.
Καμία συμμετοχή του πανεπιστημίου σε ερευνητικά για το ΝΑΤΟ.
Να κατέβει άμεσα η ανακοίνωση από το σαιτ της σχολής πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών.

Καλούμε σε κινητοποίηση ενάντια στο συνέδριο που διοργανώνει το ΝΑΤΟ σε συνεργασία με το ΕΚΠΑ και αντίνατοϊκή παρέμβαση την Τρίτη 1/2 11:00 στο τμήμα πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών του ΕΚΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου