Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2023

Ναυτιλία: Αύξησαν το εμπόριο μετά το εμπάργκο

Ναυτιλία: Αύξησαν το εμπόριο μετά το εμπάργκο
Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Ινδία έχουν μεγαλώσει σημαντικά το μερίδιό τους
SHARE
Οι ναυτιλιακές εταιρείες διαχείρισης δεξαμενοπλοίων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) και της Ινδίας έχουν αυξήσει σημαντικά το μερίδιό τους στο ρωσικό εμπόριο αργού πετρελαίου από τότε που η Ευρωπαϊκή Ενωση επέβαλε απαγόρευση στις εισαγωγές στα κράτη-μέλη της, δείχνουν πρόσφατα στοιχεία.

Δεξαμενόπλοια που ελέγχονται από εταιρείες με έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Κίνα, την Ινδία και τη Ρωσία μετέφεραν περισσότερο από το 60% του ρωσικού πετρελαίου από τις 5 Δεκεμβρίου, ποσοστό υπερδιπλάσιο του προηγούμενου πριν από το εμπάργκο της ΕΕ, σύμφωνα με την S&P Global Commodity Insights.


Η μεγαλύτερη αύξηση προήλθε από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Ινδία, καθώς το ρωσικό εξαγωγικό εμπόριο στράφηκε σε νέες αγορές στην Ασία, κυρίως στην Κίνα και στην Ινδία, σύμφωνα με την ανάλυση του πρώτου μήνα δεδομένων από την έναρξη ισχύος της απαγόρευσης.

Η άνοδος του αριθμού των νέων πλοιοκτητών συσχετίζεται με την πτώση του αριθμού των πλοιοκτητών από τη Δύση, των οποίων το ποσοστό στη μεταφορά ρωσικού αργού μειώθηκε από σχεδόν τα δύο τρίτα σε λιγότερο από το ένα τρίτο, σύμφωνα με την S&P.

Υπενθυμίζεται ότι οι ευρωπαίοι πλοιοκτήτες, χρηματοδότες και φορείς εκμετάλλευσης μπορούν να συνεχίσουν να μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο μόνο εάν αυτό πωλείται με λιγότερο από 60 δολάρια το βαρέλι σε πελάτες εκτός της ΕΕ και των χωρών της G7.

Στο πλαίσιο αυτό η χαμηλή τιμή του αργού Urals επέτρεψε σε ορισμένες ευρωπαϊκές ναυτιλιακές, και κυρίως Ελληνες και Τούρκους, να συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται στο ρωσικό εμπόριο, σύμφωνα με ναυλομεσίτες.

To TradeWinds ανέφερε ότι ορισμένες ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες συνέχισαν να φορτώνουν αργό πετρέλαιο από τα λιμάνια της Βαλτικής της Ρωσίας μετά την έναρξη του ευρωπαϊκού συστήματος απαγόρευσης και ανώτατων τιμών, ενώ και οι ευρωπαίοι ασφαλιστές συνέχισαν να καλύπτουν τα πλοία αφού εξασφάλισαν εγγυήσεις ότι η τιμή είναι σύμφωνη με το καθεστώς κυρώσεων που έχουν θεσπιστεί από τα δυτικά έθνη.

Ανακατάταξη

Καθώς ο αντίκτυπος του ευρωπαϊκού εμπάργκο στο ρωσικό αργό έχει αρχίσει να μειώνεται και οι αγορές σταθεροποιούνται, η «σκόνη» κατακάθεται στην πρόσφατη ανακατάταξη του εμπορίου, αναφέρει ο ναυλομεσιτικός οίκος Allied Shipbroking. Η ναυαρχίδα του ρωσικού αργού, η ποιότητα Urals, έκλεισε την προηγούμενη εβδομάδα στα 52,5 δολάρια το βαρέλι, περίπου 30 δολάρια το βαρέλι λιγότερο από το Brent, λόγω του ανώτατου ορίου των 60 δολαρίων το βαρέλι που επιβλήθηκε από την ΕΕ και τις χώρες της G7.

Τα φορτία του εν λόγω αργού μεταφέρθηκαν προς την Ανατολή, κυρίως στην Ινδία και στην Κίνα, αλλά, καθώς τα δεξαμενόπλοια πρέπει να διασχίσουν μεγαλύτερες αποστάσεις για να μεταφέρουν τα φορτία, η τιμή του αργού μειώνεται περαιτέρω για να αντισταθμιστεί το αυξημένο κόστος μεταφοράς, σημειώνει ο ναυλομεσιτικός οίκος Allied Shipbroking.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου