Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2023

Επικίνδυνο περιστατικό στο Αιγαίο με ανταλλαγή πυροβολισμών μεταξύ σκαφών του Ελληνικού Λιμενικού και της Τουρκικής Ακτοφυλακής

Ένα πολύ επικίνδυνο περιστατικό σημειώθηκε στο Αιγαίο μεταξύ σκαφών του Ελληνικού Λιμενικού και της Τουρκικής Ακτοφυλακής
Σύμφωνα με την εκδοχή του ελληνικού κράτους, Παρενόχληση από τουρκική ακταιωρό δέχθηκε τις πρωινές ώρες της Πέμπτης 5/1/2023, περιπολικό σκάφος του Λιμενικού, ενώ εκτελούσε διατεταγμένη υπηρεσία προς αναγνώριση τριών τουρκικών αλιευτικών σκαφών στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά της νήσου Φαρμακονησίου, εντός ελληνικών χωρικών υδάτων. Το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος αναφέρει ότι η τουρκική ακταιωρός, εκτέλεσε επικίνδυνους ελιγμούς με σκοπό τον εμβολισμό του σκάφους του Λιμενικού. Το πλήρωμα του σκάφους του Λιμενικού προέβη σε ρίψη προειδοποιητικών βολών σε ασφαλή τομέα και η τουρκική ακταιωρός αποχώρησε από το σημείο κατευθυνόμενη ανατολικά προς τα τουρκικά παράλια.

Διαφορετική είναι η εκδοχή του Τουρκικού κράτους όπου ισχυρίζεται ότι στο περιστατικό, το σκάφος από το ελληνικό Λιμενικό παρενόχλησε τουρκικά αλιευτικά σκάφη.
Συγκεκριμένα, με ανακοίνωσή της η Διοίκηση του Λιμενικού Σώματος του Υπουργείου Εσωτερικών της Τουρκίας, αναφέρει ότι τα αλιευτικά με τουρκική σημαία που αλιεύουν στα ανοιχτά του Ακρωτηρίου Tekağaç της συνοικίας Didim του Αϊδινίου, παρενοχλήθηκαν από την ελληνική ακτοφυλακή που ήρθε στην περιοχή στις 12.02.
«Η ομάδα της ελληνικής ακτοφυλακής στην περιοχή απομακρύνθηκε από το σκάφος της ακτοφυλακής μας, το οποίο στάλθηκε άμεσα στο σημείο και τα τουρκικά αλιευτικά σκάφη εξασφάλισαν την ασφαλή συνέχιση της κυνηγετικής τους δραστηριότητας», υποστηρίζει το Τουρκικό κράτος.

Το τελευταίο αυτό επικίνδυνο περιστατικό είναι συνέπεια του ελληνο-τουρκικού ανταγωνισμού μεταξύ δύο αστικών κρατών που διεκδικούν τον έλεγχο των θαλάσσιων περασμάτων και των εναέριων διαδρομών σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, ΑΟΖ και Ενεργειακά κοιτάσματα.
Ελληνο-τουρκικός ανταγωνισμός που αλληλεπιδρά και οξύνεται εξαιτίας του Πολέμου στην Ουκρανία, καθώς και τα δύο ανταγωνιζόμενα κράτη εμπλέκονται και παρεμβαίνουν, διεκδικώντας αναβάθμιση του στρατηγικού τους ρόλου.
Όπως επίσης αλληλοεπηρεάζεται από τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και σχεδιασμούς, έχοντας ως παρανομαστή τις επιδιώξεις της νέας Αρχιτεκτονικής Ασφάλειας των δυτικών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και την παρουσία Ρωσίας-Κίνας στην περιοχή, τεράστια οικονομικά συμφέροντα , αλλά κυρίως το ενεργειακό ζήτημα [π.χ. σχέδια εξορύξεων των ΕΧΧΟΝ-ΜΟΒΙL και Λάτση νοτίως της Κρήτης, εξελίξεις με τα οικόπεδα στην Κύπρο].
Βασική παράμετρος των επικίνδυνων εξελίξεων είναι οι ανάγκες της εσωτερικής αστικής πολιτικής καθώς τόσο η ΝΔ του Κυριακού Μητσοτάκη όσο και το αυταρχικό καθεστώς Ερντογάν κινούνται με ορίζοντα τις εθνικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν άμεσα και στα δύο κράτη.
Η Μυστική Διπλωματία από τους λαούς που διεξάγουν οι δύο κυβερνήσεις εντείνεται.
Πρόσφατα υπήρξαν δημοσιεύματα του αστικού τύπου που αποκάλυπταν μυστικές συνομιλίες και σενάρια θερμού επεισοδίου, ώστε να υπάρξει βολική για τα κυβερνώντα κόμματα "εθνική συσπείρωση", έξαρση εθνικισμού και πολεμοκαπηλείας.
Όμως, πέρα από την χυδαιότητα αυτών των σχεδιασμών, τα θερμά επεισόδια κρύβουν κινδύνους γενίκευσης της διακρατικής πολεμικής σύγκρουσης.
Τα θερμά επεισόδια σημαίνουν νεκρούς φαντάρους και χαμηλόβαθμα στελέχη που θα βρεθούν στην Πρώτη Γραμμή της όποιας αναμέτρησης, σημαίνουν καταστροφή και θάνατο των περιοχών που θα γίνουν πεδία αναμέτρησης.  
Τους κατοίκους των νησιών και του Έβρου δεν τους υπολογίζει κανείς, αυτοί κοιτούν τους ψήφους και την Εξουσία.      

Απαιτείται η παρέμβαση του Αντιπολεμικού κινήματος που πρέπει να συγκρουστεί με τα "εθνικά προτάγματα" και να γυρίσει την πλάτη στο εθνικό αφήγημα "της προάσπισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων", το όχημα για την εκδήλωση της επιθετικότητας του ελληνικού αστικού κόσμου,  πιάνοντας το ταξικό νήμα των συμφερόντων του κόσμου της εργασίας σε Ελλάδα και Τουρκία.
Το Μπλοκάρισμα της Μηχανής του Πολέμου και της Καταστολής.
ΔΕΝ ΠΟΛΕΜΑΜΕ για Ολιγαρχία και ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ
Πρωτοβουλίες Συναδέλφωσης Ελλήνων και Τούρκων φαντάρων, Κοινός Αγώνας του κόσμου της εργασίας και της νεολαίας σε Ελλάδα και Τουρκία.
   ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ
ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932 955437
diktiospartakos.blogspot.com
diktiospartakos@hotmail.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου